Sözleşmeli öğretmenin kendi okulunu tercih edememesi ne kadar doğru?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Aralık 2009 13:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

MEB'den Sözleşmeli Öğretmenleri Şaşırtan Uygulama

Milli Eğitim Bakanlığı Aralıkta alacağı ve başvurularına bugün başladığı 10 bin öğretmen atamasında yıllardır uyguladığı yöntemden vazgeçerek bir ilke daha imza attı.

Daha önceki yıllarda (en son Ağustos2009'da) sözleşmeli öğretmenlerin kendi okullarını (sözleşmeli çalıştıkları okulları) tercih etmelerine olanak verirken bu atama döneminde bu uygulamayı kaldırmıştır.

Bu uygulamanın en önemli yararlarından bir tanesi en azından bazı öğretmenler okullarını değiştirmek zorunda kalmamakta ve o okuldaki öğrenci, öğretmen ve okul idaresi mağdur olmamaktaydı.

Örnek verecek olursak; E İlköğretim okulunda sözleşmeli olan Merve öğretmen bu atama döneminde kendi okulunu isteyememektedir. Aynı zamanda E İlköğretim Okulu'nu hiçbir öğretmen de isteyememektedir. Yani sistemde açık görülmemektedir. Atamalar sona erdikten sonra Merve öğretmen başka bir okula atanacak ve öğrenci ile öğretmen mağdur olacaktır. Öğretmensiz kalan okul idaresi de aynı mağduriyeti yaşayacaktır.

Merve öğretmenin E İlköğretim okulunu isteyememesi için bakanlık açısından hiçbir sakınca yoktur.

Çünkü Merve öğretmen o okulda sözleşmeli ise kadro açığı var demektir. Merve öğretmen E ilköğretim okulunu istemekle önceliğe sahip olmamaktadır. Çünkü kendisi zaten KPSS ile oraya gelmiştir. Kaldı ki Merve öğretmenin eski uygulamalarda olduğu gibi E İlköğretim okulunda kadroya geçebilmesi için o il'e atanan öğretmenler kadar ya da daha fazla puana sahip olması gerekir. Aksi halde başka tercihine gidecektir.

Kaldı ki Merve öğretmenin görev yaptığı il'e o branşta öğretmen alımı yapılmaktadır.

MEB Eylül 2009 atamasındaki kılavuzda 7.4.Tercihler başlığı altında koyduğu ?Sözleşmeli öğretmenler görev yaptıkları eğitim kurumlarını, alanlarında bulundukları il için kontenjan verilmiş olması kaydıyla sadece kendi seçenekleri arasında görebileceklerdir. İsterlerse 20 eğitim kurumu arasında, kendi okullarını da tercih edebileceklerdir. Hâlen sözleşmeli öğretmenlerin görev yaptığı eğitim kurumları, diğer adaylara tercih olarak sunulmayacaktır. http://www.memurlar.net\common\news\documents\154860\2009-2ogretmenlikicinbasvuruveatamakilavuzu%5b1%5d.pdf

İfadesini Aralık2009 atama dönemindeki kılavuzda yer alan 7.4.Tercihler başlığından kaldırmıştır. Kılavuzlar incelendiğinde diğer tüm maddeler neredeyse birebir iken bu madde de oynama yapılmıştır. http://personel.meb.gov.tr/upload/Aralık_2009_Ogretmenlik_Klavuz.pdf

Bu uygulamayı bakanlığın kaldırmasındaki anlamsızlığı çözebilmiş değiliz. Bu konuda MEB'in keyfi bir uygulaması söz konusu değilse daha önce yaptığı bu uygulamayı kaldırmasının altında yatan hukuki bir gerekçe bulunmalıdır.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber