Atalay: Şiddete izin vermeyeceğiz

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 07 Aralık 2009 16:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, demokratik açılım süreci ve son günlerde yaşanan yasadışı eylemlerle ilgili açıklama yaptı. Muhalefetin açılım önerilerisini soran Atalay, yasadışı gösterilerde 799 kişinin gözaltına alındığını, 119 kişinin de tutuklandığını söyledi. İşte Atalay'ın açıklamaları:

TEK AMACIMIZ SORUNU ÇÖZMEK

Açılım süresinin başından beri şeffaf olduk, şeffaf bir şekilde yol izledik, konuları ele aldık. Katılım beklediğimizi söyledik. Büyük sorunların çözümü sancılı olur. Kimse bir çırpıda sorun çözmemizi beklemesin.

Yıllardır milletimizi kanını emen ve halkımızı üzen bu sorunu alt etmeye çalışıyoruz. Küçük siyasi olaylar peşinde değiliz. Tek amacımız sorunları çözmek ve acıları dindirmek.

SİZİN ÖNERİNİZ NEDİR?

Siyasi anlayışımızla kavga ve çatışmaya değil, mutabakata varmaktır. En başından beri elimizden gelen her çabayı gösterdik. Ama bizim birleştirici çabamız maalesef öncelikle muhalefette karşılık bulaşamadı. Bu onların tercihidir.

Küçük sorunlarla ve siyasi bahanelerle bu süreci sabotaj etmeyi çalışanları görüyor. Demokratik açılım sürecini sadece milleti muhatap alarak biz başlattık. Açılım devam etmektedir. Açılım bitti diyenlere soruyorum: "Sizin çözüm amacınız nedir?"

Sizin geliştirdiğiniz düşünce, görüş ve proje nedir? Muhalefete de toplumsal sorunlar konusunda politika üretme durumu yok mudur? Milletimiz bu soruların cevaplarını muhataplarından beklemektedir, bekliyoruz.

YOLLARIN DİKENLİ OLACAĞINI BİLİYORUZ

Biz bütün gücümüzle açılım sonuçlanması için var gücümüzle çalışıyoruz, milletimizin desteğiyle yürüyoruz. Yolların dikenli olacağınız biliyoruz. Dikenleri tek tek kopartarak ilerleyeceğiz. Doğru bildiğimiz yolda milletimizin desteğiyle yürüyeceğiz.

Temel hak ve özgürlükleri genişletmeye yönelik çalışmalarımız sürüyor.

SERAP'IN AİLESİNE BAŞSAĞLIĞI

Son günlerde Doğu'da gerçekleşen olaylarla ilgili, gösterilerle ilgili gerekli hukuki işlemler yapılıyor. Halkımızı üzen bu olaylar için adli işlemler sürüyor. Birliğimizi hedef alan bu gösteriler için gerekli önlemleri alıyoruz.

Ölen kızımıza Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Acımız büyük. Adli işlemler sürüyor. Ülke genelinde 799 kişi gözaltına alındı, 119 kişi tutuklandı.

KALEM TUTACAKLARINA TAŞ TUTAN ÇOCUKLAR

Çocukların arkasına saklanarak bu olayları çıkaranlar hak ettikleri cezaları alacaklardır. Anne babalara sesleniyorum: Çocuklarınıza sahip çıkın. Dün yakalanan bir çocuk "Ne olur bana kızmayın, annem bana kızar" diyor. Onları karanlıktan kurtaralım, kalem tutacaklar yerde taş tutturulan çocukları kurtaralım.

Terörle mücadelemiz kararlılıkla ve tavizsiz devem ediyor ve devam etmektedir ve edecektir de. Terör, bunu engelleyemez. Demokrasi terör feda etmeyeceğiz. Yasadışı eylemlerle de mücadele de kararlıyız. Kimse terörü ve teröristi meşrulaştıramaz buna müsaade etmeyiz.

KİRLİ OYUNLAR BOŞA ÇIKACAK

Bu ülke ne zaman huzura kavuşsa, kendi meselelerini çözmeye başlasa birileri bundan rahatsız oluyor. Huzur ve istikrarı çekemeyenler, istemeyenler konuları istismar ediyor. Açılımı engellemeyecek şiddet hak aramanın yolu olmaz. Milletimizin sağduyusu kirli oyunları boşa çıkaracaktır.

Basın anlayışının ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Terörle mücadelenin başarıya ulaşması için basına çok önemli görevler düşüyor. Terör ve şiddet olaylarının büyütülmesinden kaçının. Halkı sindirme yoluna gitmeyin. Bu yayınlardan uzak durulması gerekmektedir. Basından sağduyulu olmasını bekliyoruz.

Basın haklın hassasiyetini dikkate almalı ve ona göre yayın yapmalıdır. Bazı basın ve yayın organlarının nasıl destek verdiğini görüyorum ve onlara teşekkür ediyorum.

Milletimizin geleceğini düşünerek büyük düşünüyoruz. Küçük hesap peşinde olanlara tarih en çok dipnot düşer. Büyük sorunlar küçük hesaplarla çözülemez. Durmak yok yola devam ediyoruz. Tüm engellere rağmen yola devam edeceğiz.

TAŞ ATAN ÇOCUKLAR

Yanlış yansımalar oldu. Teknik bir sebeple komisyonda ertelendi. Perşembe günü gündeme alınacak ve mutlaka görüşülecek. Gündemden çıkarılıyor gibi yansıtıldı ama öyle bir şey yok.

POLİSLER ASKERLİK KONUSU

İyi bir eğitim gören polisimizin askerlikle ilgili bir konusunun değerlendirilmesidir. Üzerinde çalışmalar yapacağız.

DTP'Yİ KAPATMA DAVASI

Parti kapatmayla ilgili görüşlerimiz bellidir. Demokratik rejimde parti kapatmaya karşıyız. Hükümet olarak süreci değerlendiriyoruz. İşin bir boyutu yargıdır. Çalışmalarımızı yürüteceğiz. Hükümet ve parti olarak parti kapatmalarına karşıyız.

AHMET TÜRK'ÜN AÇIKLAMALARI

Sadece bir kişinin değil, genel değerlendirmeleri de dinlemek lazım. DTP'de kendi içinde farklı görüşlere sahip olabiliyor. Biz hep şunu ifade ettik. Bizim muhatabımız milletimizdir.

DEMOKRATİK AÇILIM

Demokratik açılımın yavaş işlediği ifadesini kullanıyorsunuz ama büyün dünyada bakın, izleyin. Bu konular çok hızlı işlemez, aksine çok da hızlı işliyor. Çok konuşuldu, paylaşıldı, empatiler yapıldı. Demokratik açılım süreci ağırdan işlemiyor, aslında çok hızlı mesafe alındı. Bu ayın ikinci yarısında bu konular daha somut bir şekilde ele alınacak.

DİYARBAKIR'DAKİ GÖSTERİLER

Türkiye bir hukuk devletidir, şiddetle hiçbir yere varılamaz. Diyarbakır'daki ölüm olayı inceleniyor. Hukuk içinde her hak aranabilir ama şiddete izin vermeyeceğiz. Dün akşam bir TV kanalında Adana'da bir gösteriyi 7 dakika gösterdi. Bizim bildiğimiz şeyler var. Vatandaşlarımız rahatsız. Katılım düşüktür. Her faaliyetle, gösteriyle ilgili bilgimiz var. Son olaylarda vatandaşın katılımı çok düşük.

KANDİL

Bu sürecin çalışan boyutları. Bütün bunlar sürecin içinde çalışılıyor. Görüşülecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber