Ankara'da sigara yasağını sadece AŞTİ polisi uyguluyor

Haber Giriş : 01 Şubat 2005 06:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı'nın Sigarayla Mücadele Yasası'nın uygulanıp uygulanmadığına dair yaptığı araştırma, memur ve bürokrasi kenti Ankara'da yasanın sadece terminal polisince uygulandığını ortaya koydu.

Kameralarla denetlenen terminalde 2003 yılında 132, 2004 yılında ise 178 kişiye kapalı mekanda sigara içtiği gerekçesiyle ceza kesildi. Kapalı mekanlarda sigara içmenin cezası 2004 yılında 594 milyon 200 bin lira iken 2005'te 700 YTL'ye yükseldi.

Yasak nerelerde uygulanıyor?

Yasa, sağlık, eğitim, öğretim ve kültür hizmeti veren yerler ile kapalı salonlarında ve toplu taşımacılık yapılan her türlü nakil vasıtalarında, bekleme salonlarında, kamu hizmeti yapan kurum ve kuruluşlardan beş veya beşten fazla kişinin görev yaptığı kapalı mekanlarda tütün ve tütün mamullerinin içilmesini yasaklıyor.

Yasaya göre sigara içenler önce uyarılıyor, sigara içmekte ısrar ederse o yerin en büyük mülki amirince para cezasına çarptırılıyor. Yasayı ihlal edenlere ceza uygulamayan mülki amirler hakkında da para cezası öngörülüyor, ancak bu da uygulanmıyor.

Yasaklarla ilgili hükümler

4207 Sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun

Madde 2- Sağlık, eğitim-öğretim ve kültür hizmeti veren yerler ile kapalı spor salonlarında ve toplu taşımacılık yapılan her türlü nakil vasıtaları ve bunların bekleme salonlarında, kamu hizmeti yapan kurum ve kuruluşlardan beş veya beşten fazla kişinin görev yaptığı kapalı mekanlarda tütün ve tütün mamullerinin içilmesi yasaktır.

Madde 4- Tütün ve tütün mamullerinin içilmesinin yasaklandığı yerlerde,yasağı ve buna uymamanın sonuçlarını belirten uyarılar asgari on santimetrelik puntolarla herkes tarafından görülebilir yerlere asılır veya yazdırılır. Bu uyarıların yapılmasından ilgili yerlerin yetkili veya amiri durumundaki kişi veya kişiler sorumludur.

Madde 5- Tütün ve tütün mamullerinin içilmesinin yasaklandığı ve yasağa ilişkin yazılı uyarıların bulunduğu yerlerde tütün ve tütün mamulleri içenlere, ilgili yerin yetkilisi veya amiri durumundaki kişi tarafından yazılı uyarı gösterilmek suretiyle yasağa uyması, aksi takdirde o yeri terk etmesi gerektiği bildirilir. Bu bildirime rağmen tütün ve tütün mamulleri içenler genel zabıta marifetiyle o yerden uzaklaştırılır.

Madde 6- Bu kanunun dördüncü maddesinin birinci fıkrasındaki zorunluluğu yerine getirmeyen tütün ve tütün mamullerinin içilmesinin yasaklandığı yerin memur olmayan yetkilisi veya amiri hakkında 700 YTL para cezası verilir.

Bu Kanunun beşinci maddesine göre uyarıda bulunmayan tütün ve tütün mamullerinin içilmesinin yasaklandığı yerin memur olmayan yetkilisi veya amiri hakkında 700 YTL para cezası verilir. Uyarıya rağmen tütün ve tütün mamulü içen kişi hakkında da aynı ceza uygulanır. Bu kanuna göre sorumluluğu yerine getirmeyen memurlar hakkında ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber