Okul öncesi eğitim kurumlarında ders saatleri

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Aralık 2009 10:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin "Temel Çalışma Kuralları" başlıklı 8. maddesinin 3. fıkrası: ?Okul Öncesi eğitim kurumlarında çocuklar için düzenlenen eğitim etkinliklerinin aralıksız olması esastır. Bir çalışma saati süresi 50 dakikadır. Tam gün eğitim yapılan bağımsız anaokulu ve uygulama sınıflarında öğle yemeği için 60 dakika ara verilir.? Şeklindedir.

MEB İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 9. maddesinin 1. fıkrası ise "Bir ders saati süresi 40 dakikadır. Gerektiğinde dersin özelliği ve öğrenci düzeyi dikkate alınarak blok ders uygulaması yapılabilir. Okul yönetimince teneffüsler için en az 10 dakika zaman ayrılır. Beslenme yapılan teneffüsün süresi 20 dakikadır." şeklindedir.

Bu nedenle İlköğretim kurumlarında ders saatleri 40 dakika olmasına karşılık, okul öncesi eğitim kurumlarında 50 dakika olarak belirlenmesi de eşitsizliğe yol açmaktadır.

Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin 8. maddesinin 3. fıkrasında yer alan düzenlemenin, MEB İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 9. maddesinin 1. fıkrası hükmüne paralel şekilde değiştirilerek, okul öncesi eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin ders saatlerinin 40 dakika olarak öngörülmesi ve ders saatleri arasında teneffüs yapılmasına yönelik değişikliklerin yapılarak, söz konusu eşitsizliğin giderilmesi hususunda banklıktan talepte bulunan Türk Eğitim Sendikasına

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü 08/12/2009 tarih ve 3777 sayılı yazı ile cevap verdi.

Yazılan cevabi yazıda;

?Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtildiği üzere okul öncesi eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerin bir çalışma saati süresi 50 dakikadır. Bu kurumlarda eğitim etkinlikleri aralıksız olarak yapılmaktadır. İlköğretim kurumlarında ise ilgi İlköğretim Kurumları Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde de belirtildiği üzere bir ders saati süresi 40 dakika olup, 20 dakikalık uzun teneffüs hariç diğer 10 dakikadır. Ders saati ile teneffüs toplamı 50 dakika olmakladır.

Ana sınıfı öğretmenlerinin eğitim saatlerinin 50 dakikadan 40 dakikaya indirilmesi ve bu öğretmenlere ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenler gibi teneffüs yaptırılması uygulamada mümkün olmamaktadır. Çünkü ana sınıflarındaki çocuklar 48?72 aylık olduklarından yeterince öz bakım becerilerine sahip değildir. Bu çocukların grup öğretmenleri başlarında olmadan kendi başlarına teneffüs yapmaları mümkün olmadığından; bünyesinde bulunduğu kurumların teneffüs saatlerinin dışında okul öncesi eğitim öğretmenlerinin çocuklarla birlikte program esnekliği çerçevesinde sınıf dışı etkinliklerden yararlanmaları mümkündür.? açıklamasında bulunuldu.

İlgili yazı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber