Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü: Kasıtlı rüşvet haberleri iyileştirme çalışmalarını zora sokuyor

Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından yapılan bir çalışma sonucunda oluşan rapor kaynak gösterilerek, 11 Aralık 2009 tarihinden bu yana basında haberler yer almaktadır. Bugünkü Radikal gazetesinde yine rapora atıfla yeni bir haber yer almıştır. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün resmi açıklaması için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Aralık 2009 13:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BASIN BİLDİRİSİ

Yazılı ve görsel medyada 11 Aralık 2009 tarihinde; Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından yapılan bir çalışma sonucunda oluşan rapor kaynak gösterilerek gerçekle bağdaşmayan yayınlar yapılmıştır.

Hazırlanan söz konusu çalışmanın amacı, kamuoyunda mevcut olan kurumumuz ve çalışanları hakkındaki olumsuz kanaatlerin araştırılması ve varsa bu olumsuzlukların giderilmesine yöneliktir.

Çalışmanın başlandığı andan itibaren Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bu çalışmaya gönüllü olarak katılmıştır. Raporun hazırlanması aşamasında başından sonuna kadar her türlü katkı yapılmış ve çalışmalara bizzat iştirak edilmiştir.

Çalışma sırasında, bilimsel veriler göz önünde bulundurularak hiçbir şey gizlenmeden üstü örtülmeden etik olmayan her türlü davranışın ortaya çıkarılmasına özen gösterilmiş, kurumdan beklentilerin neler olabileceği tespit edilmiştir. Tespit edilen olumsuzlukların ve beklentilerin giderilmesine yönelik çözüm önerileri tüm katman ve kesimlerle tartışılarak belirlenmiş ve raporda yer verilmiştir.

Söz konusu rapor düzenleniş amacı dışında kaynak gösterilerek verilen haberdeki gerçekle bağdaşmayan bazı hatalı ve eksik bilgilerin düzeltilmesi ve kamuoyu ile paylaşılmasında yarar görülmektedir.

Raporda yer alan ve habere taşınan bilgilerle haberlere atılan başlıklar birbirleri ile çelişmektedir. Raporun hiçbir yerinde bu başlıkları doğrulayan bir ifade ve durum tespiti yer almamaktadır. Haberin böyle bir başlık altında verilmesi kurum imajını zedelemekte, çalışanları karamsarlığa itmekte ve iyileştirme çalışmalarını zora sokmaktadır. Haberde yer verilenin aksine raporda, Genel Müdürlüğümüzün ve çalışanlarının kamuoyundaki imajının ve güvenilirliğinin öngörülenden daha yüksek olduğu belirlenmiştir.

Her şeyden önce bilinmesi gereken husus bu raporun hazırlanmasından öncede etik olmayan davranışlar ve olumsuzlukların önlenmesi amacı ile Genel Müdürlükçe birçok çalışma yapılmakta olduğudur.

Bunların bazılarına değinmek gerekirse;

* Personel eğitimlerine öncelik verilerek sadece 2008 yılında kurumda mevcut olan on yedi bin personelin on bir bini etik ve yolsuzlukla mücadele konularını da kapsayan hizmet içi eğitime tabi tutulmuştur.

* Nitelikli eleman istihdamını sağlamak amacı ile son dört yılda yaklaşık yedi bin yüksek okul mezunu yeni eleman kuruma kazandırılmıştır.

* Memurların uzun süre aynı yerde kalmalarının olumsuz etkilerini engellemek için sistemli bir şekilde rotasyon uygulamasına başlanılmıştır. Diğer taraftan denetim programı geliştirilerek özel denetimler yaptırılmaktadır.

* Sürekli kurumsal gelişimin sağlanması ve kurumsal kimlik belirlenmesi amacı ile iki ayrı projeye başlanılmış, bu kapsamda örnek birimler oluşturulmuş ve ülke genelinde yaygınlaştırma çalışmaları sürdürülmektedir.

* Otomasyon çalışmalarına hız verilerek şu an itibariyle hizmetlerin %70 inin bilgi sistemleri üzerinden gerçekleştirilmesi sağlanmıştır. Önümüzdeki en kısa süreçte bu çalışmalar sonuçlandırılacaktır.

* Birimlerimizdeki iş yoğunluğunun azaltılması ve taleplerin anında karşılanması amacı ile ilgili diğer kamu kurumları ile elektronik ortamda veri paylaşımı yapılmasına başlanmıştır.

* Birimlerimizin mekânsal yapılarında hizmet sunumunun iyileştirilmesine yönelik olarak yeniden düzenlenmesi için ciddi çalışmalar yapılmıştır.

* Birimlerimizde başvuruların aynı gün içinde bitirilmesi için idari düzenlemeler yapılmış ve önlemler alınmıştır. Bu kapsamda aracılık hizmetleri yapan emlakçılık sektörünün de çalışmaları düzen ve disiplin altına alınmıştır.

* ?Alo Tapu Hattı? devreye konularak vatandaşlarımızın bilgi edinme, şikâyet ve taleplerine anında müdahale imkânı sağlanmıştır.

* Bürokrasinin azaltılması, yapılan iş ve işlemlere standart kazandırılması amacı ile birimlerimizde gerçekleştirilen iş ve işlemler tanımlanmış, sürelere bağlanmış ve duyurulmuştur.

Ayrıca rapor doğrultusunda;

. Personelin özlük haklarının düzeltilmesi,
. Emlakçılık sektörünün yasal baza oturtulması,
. Kurumda kariyer uzman çalıştırılması,
. Kurum çalışanlarının sosyal imkânlarının iyileştirilmesi,
. Kurumun hizmetlerinin kamuoyunda sağlıklı tanıtılmasının
Sağlanması,

Gibi hususlarda da çalışmalar sürdürülmektedir. Kamuoyunun bilgi ve takdirlerine saygı ile arz olunur.

Mehmet Zeki ADLI
Genel Müdür


BAŞBAKANLIK KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU BASIN DUYURUSU

BASIN DUYURUSU

Kurulumuz, kamuda etik kültürünü yerleştirmek üzere çalışmalar yapmak veya yaptırmak, bu konuda yapılacak çalışmalara destek olmakla da görevli ve yetkilidir. Bu çerçevede Kurulumuz, Avrupa Birliği Mali İşbirliği (İPA) 2006 Yılı Programlaması kapsamında Avrupa Konseyi ile birlikte 2007 yılı Kasım ayından itibaren toplumun tüm kesimlerinin katılımları ile ulusal bir kampanya niteliğinde yürütmüş olduğu "Yolsuzluğun Önlenmesi İçin Etik Projesi"ni Kasım 2009 sonu itibariyle tamamlamış bulunmaktadır. Alanında bir ilk uygulama niteliği taşıyan Proje, gerek katılımcıların değerlendirme anketlerinde gerek kamuoyunda yer alan diğer değerlendirmelerde oldukça başarılı bulunmuştur.

Projenin başlangıcında kamu görevlilerinin, akademisyenlerin, sivil toplum ve medyanın yetkili temsilcilerinin katılımları ile tespit edilen hedefler doğrultusunda, ülkemiz için yolsuzluğun önlenmesi ve etik kültürün geliştirilmesi hususunda öncelikli çalışma alanı olarak belirlenen 10 konu ile ilgili akademik araştırmalar yaptırılmıştır. Bu araştırmaların her aşaması, kurumun tepe yönetiminin ve etik komisyonunun liderliğinde ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde yürütülmüştür. Bu araştırmalar, kurumların etik dışı davranış sorunlarını tarafsız bir biçimde incelemek ve uygulanabilir önerilerin geliştirilmesi bakımından kamu yönetimi sistemimize yenilikçilik (inovasyon) getirmiştir. Bu araştırmalar, önce sorunların niteliğini ve boyutunu öğrenmek ve bilahare bu sorunlara çözüm bulmak amacını taşıyan bir yönetim anlayışının ürünüdür.

Söz konusu araştırmaların ilk grubunda yer alan "Tapu Hizmetleri ve Etik" akademik araştırmasının, 10-11 Aralık 2009 tarihlerinde basında yer alan bazı haberlerde gerçeği tanı olarak yansıtmayan başlık ve içeriklerle yer alması bazı hususlarda basının tekrar bilgilendirilmesi zorunluluğunu ortaya çıkartmıştır.

Söz konusu çalışma, 30 Temmuz 2008 - 27 Mayıs 2009 tarihleri arasında Doç.Dr. Hamza Ateş koordinatörlüğünde 3 kişilik bir akademisyen ekibi tarafından, Kurulumuz ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Sayın Mehmet Zeki Adlı ve Genel Müdür Yardımcısı Sayın Ömer Ali Anbar başkanlığındaki Kurum Etik Komisyonunun her aşamadaki güçlü desteği ile Genel Müdürlükte ve farklı bölgelerden seçilen Tapu Sicil Müdürlüklerinde çalışanlar ve hizmetten yararlananlarla yüz yüze derinlemesine mülakatlar ve anketler yoluyla bilimsel çerçevede hazırlanmıştır. Çalışmanın sonuçları, 27 Mayıs 2009 tarihinde Ankara'da düzenlenen bir konferansta uzmanlarla ve uygulayıcılarla tartışılmış ve kamuoyuna açıklanmıştır. Araştırma raporu kitap olarak yayınlanmış ve ayrıca aynı tarih itibariyle Kurulumuzun internet sitesinde (www.etik.gov.tr) yer almaktadır.

Kurulumuzun desteği ile Kurum Etik Komisyonunun koordinatörlüğünde araştırma sonucu ortaya konulan önerilerin hayata geçirilmesi için çalışmalara başlanılmıştır. 2010-2011 yıllarında uygulanacak olan "Etik Kültürün Pekiştirilmesi Projesi" çerçevesinde de bu önerilerin uygulamaya yansıtılması öncelik alanları arasına alınmıştır.

Haberlerde kullanılan başlıklar habere ilgi çekmek amacıyla haber metnini ve araştırmanın içeriğine ve amacına aykırı şekilde abartılmış olması, ayrıca yukarıda anılan ve topluma geleceğe dönük umut verici nitelik taşıyan yeni gelişmelere yer verilmemesi, haberin toplumu aydınlatıcı yönünü zayıflatmaktadır. Örneğin anketlerde, sarf malzemelerinin iş sahiplerinden temini hususunda çalışanların sadece %16'sı böyle bir durumu destekler mahiyette cevap verirken % 42.9 u ise karşı görüşü savunduğu halde haber metinlerinde tersi bir izlenim verilmiştir. Yine araştırma çerçevesinde hizmetten yararlanan vatandaşlardan elde edilen veriler, kurum imajının haber başlıklarına da yansıyan yaygın olumsuz kanaatten önemli ölçüde daha iyi olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun nedeni ise, hizmetle doğrudan muhatap olmayan geniş kamuoyunun daha eski ve ikinci el verilerle; ankete katılan hizmet yararlanırlarının ise daha güncel ve doğrudan verilerle kurumun yürüttüğü iyileştirme çabalarını gözlemleyerek değerlendirme yapmasıdır.

Diğer yandan haberin, ilgili tarafları olan Kurulumuzdan ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nden görüş alınmaksızın kamuoyuna sunulması da basın etik ilkeleri açısından sorunlu bir durum ortaya koymaktadır.

Basının çalışmalarımıza ilgisi ve gerekli hallerde eleştirel yaklaşımı kamu kaynağının ve yetkisinin kamu yararına yönelik kullanımını sağlama hususunda yürüttüğümüz çalışmalara değer katacaktır. Önümüzdeki dönemde, diğer alanlarda olduğu gibi Kurulumuz ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile kurum etik kültürünün geliştirilmesi alanında yürütülecek çalışmaların kamuoyuna taşınması ve hizmetten yararlananlarda etik talebin geliştirilmesi hususunda basının destek vereceğine samimiyetle inanmaktayız.

Kamuoyuna duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber