Mehmetçik Vakfı, büyükbaş hayvanı 650 TL'ye kestirmiş

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Aralık 2009 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

TOLGA ŞARDAN Ankara

Vekâletle kurban kesimi skandalında, Et Balık Kurumu kesimlerde büyükbaş hayvan kesimi için 35 TL alırken, Mehmetçik Vakfı'nın hayvan başına 650 TL, LÖSEV'in ise 400 TL ödediği belirlendi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca bazı dernek ve vakıfların vekâletle kurban kesimi işlemlerinde yapılan yolsuzluk iddiasıyla ilgili başlatılan soruşturma tüm hızıyla devam ediyor. Soruşturmada, Mehmetçik Vakfı'nın Et Balık'ın 35 TL'ye kestiği büyükbaş kurban kesimi için yolsuzluk yaptığı ileri sürülen firmaya hayvan başına 650 TL ödediği tespit edildi. Deniz Feneri Derneği'nin ise Diyarbakır'daki kesim işlemlerinde 7 bin kurban kesilmiş gibi sahte tutanak hazırlandığı belirlendi.

Savcı Mehmet Tamöz'ün yürüttüğü soruşturmada, Mehmetçik Vakfı'nın ihale yerine sözleşme imzalanan et firmasına hayvan başına piyasanın yaklaşık 18 katı ödeme yaptığı anlaşıldı. Et Balık Kurumu'na ait et kombinalarındaki kesimlerde büyükbaş hayvan kesimi için 35 TL alınırken, Mehmetçik Vakfı'nın hayvan başına 650 TL, LÖSEV'in ise 400 TL ödediği belirlendi. Operasyon öncesindeki hazırlık aşamasında savcılığın THK'dan istediği ihale evraklarının bulunmaması nedeniyle kriz yaşandığı anlaşıldı. Savcılık talimatıyla yapılan telefon dinlemelerinde THK görevlilerinin et firması yetkilileriyle görüşerek ihale yapılmamasından doğan sorunun çözümü için eski tarihli ihale sözleşmelerinin hazırlanmasını istedikleri belirlendi. Bu süreçte ihale için 3 ayrı firma teklifi gerekirken, et firmasının kendi adına 3 ayrı ihale teklifi vererek büyük bir yanlışa imza attığı tespit edildi. Böylece et firmasının geriye dönük tarihli sahte belge düzenlediği anlaşıldı.

Soruşturmada THK'nın ise 81 ile gönderdiği genelgeyle Mehmetçik Vakfı'ndan gelecek kurban derilerinin alınmasını istediği, toplanan kurban derilerinin ise yine soruşturmaya konu olan firmalarca kurulan fason bir firmaya tanesi 16 liradan satıldığı tespit edildi. Bu satış işlemleri için de ihale açılmadığı ihalesiz olarak satışların yapıldığı belirlendi. Böylece 150 bin kurban derisinin usulsüz şekilde satıldığı anlaşıldı. Soruşturmada gözaltına alınan THK Genel Başkanı emekli Tümgeneral Osman Yıldırım kendisinin oyuna getirildiğini öne sürdü.

Deniz Feneri de sorunlu

Soruşturmada, Deniz Feneri Derneği'nin Diyarbakır ve çevre illerde bu yıl 7 bin kurban kesimi için May Et firmasıyla anlaştığı belirlendi. Bu anlaşma çerçevesinde, derneğin herhangi bir kesim ücreti ödemediği kesilen etlerin firmaya ait kombinada 5 ay tutulması için ve gerektiğinde kilosu 12.5 TL'den satın alınması için anlaşma yaptığı anlaşıldı. Gizli takip çekimlerinde firmanın hiçbir kesimi yapmadığı tespit edildi.

Firmaya yazılan yazıya gelen yanıtta etlerin dernekçe alındığı iddia edildi. Bunun üzerine dernekle yapılan yazışmada ise dernek yönetimi etlerin bir bölümünün firmadan satın alınıp dağıtıldığını bir kısmının da firmada kaldığını öne sürdü. Bu yazışmalarla dernek yöneticileri gözaltına alındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber