Çete soruşturmasında tutuklanan Vali Yardımcısı tahliye oldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Aralık 2009 07:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Adapazarı Şeker Fabrikası'nın 95 dönümlük arazisinin satışına fesat karıştırıldığı iddiasıyla ilgili soruşturmada tutuklanan Sakarya Vali Yardımcısı Haluk Nuri Ballı tahliye edildi. Toplam 52 sanığın yargılandığı davada Sakarya Büyükşehir Belediyesi Eski Genel Sekreter Yardımcısı Rıdvan Duran da serbest kaldı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya; Sakarya Vali Yardımcısı Ballı, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Aziz Duran'ın yeğeni Rıdvan Duran ve Jandarma Astsubay Hüseyin Durdu'nun da bulunduğu 15 tutuklu, 9 tutuksuz sanık katıldı.

Önceki duruşmaya katılmayan ve örgüt lideri olduğu ileri sürülen Ali Kaplan, savunmasında, Sakarya Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Başkanı Hamza Bozkurt'u dövdürmediğini iddia etti.

Kaplan, Şeker fabrikası arazileriyle ilgili olarak birçok kişinin daha önceden de satın alma girişiminde bulunduğunu söyledi. Şeker arazilerinin satışıyla ilgili olarak kendisine bir yerel gazetede isnat edilen suçlamalara karşılık, gazetelere ilan verdiğini anlattı. Yazılı olarak hazırladığı savunmasını, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na göndereceğini belirten Kaplan, "Eğer bir organize suç örgütü lideriysem o zaman neden benim evimde bir arama yapmaya dahi gerek duymadılar." dedi.

Duruşmada ifadesi alınmayan diğer sanıklar da savunmalarını yaptı. Sanık ve avukatların taleplerini alan mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi. Arının ardından mahkeme başkanı alınan kararları okudu.

Tutuklu sanıklardan Sakarya Vali Yardımcısı Haluk Nuri Ballı ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreter Yardımcısı Rıdvan Duran'ın tahliyesine karar verildi. Diğer sanıkların tutukluluk halinin devamına hükmeden mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, soruşturma kapsamında tutuklanan Sakarya Vali Yardımcısı Ballı için 'nitelikli dolandırıcılık', 'ihaleye fesat karıştırmak' ve 'tehdit' iddiasıyla 17 yıldan 44 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede, Adapazarı Belediyesi Genel Sekreteri Rıdvan Duran'ın 'rüşvet', 'kasten yaralama' ve 'ihaleye fesat karıştırma' iddiasıyla 17 yıl ile 44 yıl arasında, örgüt lideri oldukları öne sürülen Ali Kaplan ve Özer Şirin'in de 136 yıl ile müebbet arasında hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Depremde zarar gören Adapazarı Şeker Fabrikası'nın, 2005'te Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifince Bank Asya'dan 45 milyon 800 bin lira kredi kullanılarak satın alındığı belirtilen iddianamede, bankaya kredi borcunun ödenmesi sırasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle fabrikanın 95 dönüm arazisinin ihale yoluyla 34 milyon liraya satıldığı ve bu satışın daha sonra göreve gelen yeni yönetim kurulunca iptal edildiği ifade ediliyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber