'Aramaları durdur' diyen Genelkurmay'a mahkemeden ret

Haber Giriş : 04 Ocak 2010 10:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanlığı'nın, kozmik odadaki aramaların durdurulması ve gizli bilgilerin imha edilmesi talebi reddedildi.

ANKARA - Genelkurmay Başkanlığı Hukuk Müşavirliği 31 Aralık'ta özel ulak ile gönderdiği dilekçede, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimi Kadir Kayan'ın, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın bulunduğu semtte iki subayın yakalanmasının ardından kozmik odalarda yaptığı aramanın durdurulması ve belgelerin imha edilmesi istenmişti.

Dilekçede, ?devlet sırrı? niteliğindeki bilgi ve belgelerin yazıldığı tutanağın hemen imha edilmesi gerektiği savunulmuştu.

Genelkurmay'ın dilekçesi Ankara 12'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde değerlendirildi.

Mahkeme, talebin reddine karar verdi.

ARAMALAR SÜRECEK Mİ?

Bu arada, Hakim Kadir Kayan tarafından 3 Ocak'ta Seferberlik Tetkik Kurulu'nda 6. kez başlatılan aramanın aynı gün geç saatlerde tamamlandığı belirtildi.

Aramaların yeniden başlayıp başlamayacağı henüz bilinmiyor.

Aramaya Sınırlama Getirildi

- Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Seferberlik Ankara Bölge Başkanlığında hakim nezdinde gerçekleştirilen aramayla ilgili karara yapılan itirazı reddetti, ancak sınırlamalar getirdi.

Mahkeme ret kararında, Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin talebi üzerine, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimliğince yapılan işlemin CMK'nın 125. maddesi kapsamında, devlet sırrının incelenmesi işlemi olmayıp, CMK'nın 119. maddesi kapsamında bir arama kararı ve uygulaması olduğu ifade edildi.

Bu nedenle itirazların reddedildiği belirtilen kararda, "arama konusu işlemlerin soruşturma konusu fiille sınırlandırılmasına ve soruşturmanın niteliği, arama yapılan yerin özelliği ve yapılacak işlemlerin kapsamı gibi nedenler de gözetilerek, aramanın en kısa sürede tamamlanmasına karar verildiği" kaydedildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, arama tamamlandığında "tutulacak tutanağın sadece suça konu delillerle ilgili bilgi ve belgelerle sınırlı olmasını" da kararlaştırdı.

Mahkeme, kararını oy birliğiyle verdi.

İtiraza ilişkin başvurular, Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı adli müşavirliklerince 31 Aralık 2009 tarihinde yapılmıştı.

AA - NTV

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber