Sağlık Bakanlığı özel sağlık kuruluşları ndaki ameliyathane şartlarını açıkladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ocak 2010 15:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı 'Ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşları hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmlasına dair yönetmelik'le ameliyathanelere bir dizi yenilik getiriyor. 81 il valiliğine gönderilen yönetmelikte özel sağlık kuruluşlarının birçok biriminde yapılacak düzenlemelere yer verildi. 'Tıp merkezlerinin zorunlu tıbbi hizmet birimleri' başlığı altında yayımlanan bölümde, tıp merkezlerinde bulunması zorunlu asgari tıbbi hizmet birimleri, bu birimlerin ve diğer mekanların fizik özellikleri sıralandı. Buna göre tıp merkezlerindeki hasta bekleme salonlarının kattaki her poliklinik odası başına en az dört metrekare alan düşecek şekilde olması planlanıyor. Sağlık Bakanlığı'nın özel tıp merkezlerinden istediği şartlardan bazıları şöyle:

"Poliklinik muayene odası (Tıp merkezlerinde, faaliyet izin belgesinde kayıtlı klinik uzmanlık dalları için yeterli şekilde aydınlatılan ve havalandırılan poliklinik muayene odası ayrılacak. Poliklinik muayene odalarında uzmanlık dalına uygun araç, gereç ve donanım ile hasta muayene masası, soyunma bölümü ve lavabo bulunacak. Klinik uzmanlık dalları dışındaki dallarda kadrolu veya kısmi zamanlı çalışan uzman tabiplere yeterli sayıda ve genişlikte, yeterli şekilde aydınlatılan ve havalandırılan çalışma odaları ayrılabilecek."

Yönetmelikle ameliyathanelere de bir dizi şart getiriliyor. Sağlık Bakanlığı, cerrahi uygulama yapacak tıp merkezlerinde ameliyathanelerin zorunlu olduğunu açıkladı. Ameliyathanelerde yarı steril, steril ve tam steril alanlar oluşturulacağını açıklayan bakanlık, ameliyathane girişinde birbirine senkronize ikinci kapısı sedye transfer noktası olan ve içine hiçbir mahal açılmayan sedye transfer holünün yarı steril alan olacağını bildirdi. Yönetmelikte ameliyathanelerle ilgili şu açıklamalara yer verildi:

"Ameliyathane salonu ve yan hacimlerinin bulunduğu steril alanlarında, pencere ve kapılar dış ortama açılmaz ve bu alanlarda tuvalet bulunmaz. Ameliyathanenin duvar, tavan ve zeminleri dezenfeksiyon ve temizlemeye uygun antibakteriyel malzemeler kullanılarak yapılacak. Ameliyathane sterilizasyon şartlarını taşır ve ameliyathane salonları tam steril alanlardır. Ameliyathane salonlarında toz ve mikrop barındıracak girinti çıkıntılar olmaz. Ameliyathane salonlarının kullanım alanı en az otuz metrekare, kısa kenarı en az beş metre olmalı, net kullanım alanı içinde kolon ve benzeri hareket kısıtlılığına sebep verecek yapılaşma ile ameliyat ekibinin hareket kısıtlılığına ve sirkülasyonuna engel bir durum olmaması gerekir. Ameliyathane salonlarının taban-tavan arası net yüksekliğinin havalandırma kanalları ve hepafiltreler hariç asma tavan altı net yükseklik ameliyat salonunun her noktasında en az üç metre ve ameliyathane kısmında bulunan koridor genişliğinin en az iki metre olması gerekir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber