Zam oranı yüksek ama emekli aylıkları çok düşük

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Ocak 2010 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emeklilerin haftalardır beklediği açıklama Başbakan Erdoğan'dan geldi: İşçi, esnaf ve çiftçi emekli aylıkları 63 lira ile 101 lira arasında artırıldı. Zam oranı yüzde 20.4'ü buldu

Başbakan Tayyip Erdoğan, 2010'un ilk 6 ayında en düşük SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklisinin maaşına yüzde 20.4, en yüksek emekli aylığına da yüzde 4.5 artış yapacaklarını belirtti. Dün Ak Parti grup toplantısında emeklilere yapılan maaş zammını açıklayan Erdoğan şöyle dedi:

?İlk 6 ay için emekli aylıklarında en az 63, en yüksek 101 lira artış olacak. 601 lira olan en düşük SSK emeklisi aylığı bu artışla 683 liraya, en düşük tarım SSK emekli aylığı 480 liraya, en düşük esnaf emeklisi aylığı 555 liraya, en düşük Bağ-Kur tarım emeklisi aylığı da 380 liraya çıkıyor.?

Yılın tamamında ise emekli maaşlarına en az 74 lira, en çok 172 lira artış yapılacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başbakan olduğu dönemde emekli maaşlarına 75 ve 100 lira seyyanen zam yapıldığını anımsatan Erdoğan, Aralık 2002'den Aralık 2009'a kadar en düşük SSK emeklisinin maaşının reel bazda yüzde 27.6, Bağ-Kur emekli esnaf aylığının yüzde 71.7, Bağ-Kur emekli tarım aylığının yüzde 161.3 ve memur emekli aylığının da yüzde 15.8 artırıldığını bildirdi.

2010'un hemen başında emekli aylıklarını yeniden belirlediklerini, ahde vefanın bir göstergesi olarak ücretleri ciddi olarak artırdıklarını ifade eden Erdoğan, bu artışın toplam 7 milyon 327 bin 800 kişiyi kapsadığını bildirdi.

Maliyet 3 milyar TL

Erdoğan, ?2010 içinde temmuz ayındaki yüzde 3'lük TÜFE artışlarıyla birlikte en düşük aylık alan emeklimizin maaşı yüzde 24.2, en yüksek aylık alan emeklimizin maaşı da yüzde 7.6 artıyor? dedi.

Bu iyileştirmenin kamuya yıllık maliyetinin 3 milyar 42 milyon lira olduğunu belirten Erdoğan, ?Kamu harcamalarında meydana gelecek artışın orta vadeli programda kararlaştırılan mali disiplini bozmasına da izin vermeyeceğiz. Tedbirlerimizi aldık? diye konuştu.

İşsizlere iş verene teşvik

İşsizlik artışını önlemek amacıyla yeni bir tedbiri uygulamaya koyacaklarını söyleyen Erdoğan, ?Türkiye'de ekim sonu itibarıyla bildirgede belirttiği mevcut istihdamına ilave olarak yeni bir istihdam sağlayan işverenlerimizin sosyal güvenlik prim paylarını 2010 boyunca biz ödeyeceğiz? dedi.

?Oran büyük ama aylıklar düşük...'

Emekliler maaşlarına yapılan zamların kendilerini tatmin etmediğini söylüyor. Geçinmek için yeniden çalışmak zorunda kaldıklarını söyleyen emekliler, ?Gençlerin daha rahat iş bulması için emeklilerin geçinebileceği maaşı alması gerekiyor? diyor.

Nebi Ülker (56): ?Emekli maaşlarına zam yapmadan önce tüm ürünlere zam yaptılar. Bu nedenle yaptıkları zammın hiç önemi yok. Yaşamımızı devam ettirmemiz için gerekli elektrik, su, akaryakıt gibi pek çok temel ürün ateş pahası. Yapılan 80-100 TL zam emekliyi memnun etmez.?

Yener Oyman (61): ?Ben Bağ-Kur emeklisiyim ve hükümetten fazla beklentim yok. Maaşımla geçinemediğim için emlakçılık yapıyorum. Tek maaşla aile geçindiren, çocuk okutanlar var. Zam güncel koşulların altında.?

Necmettin Birdal (55): ?Liman işçi emeklisiyim ve TV'den dinlediğim oranlar beni hiç sevindirmedi. En azından 1000 TL olmalıydı, ancak geçinebilelim.?

Abdullah Süngeroğlu (66): ?Yıllardır ihmal edilen ve oy potansiyeli olarak görülen emekliler bu kez de sevinemedi. 200 TL zam yapılsaydı biraz rahatlardık.?

Sadık Omrak (64): ?SSK'dan 13 yıl önce emekli oldum. 7 bin 600 gün prim ödedim ve 5 bin gün ödeyenle de aynı parayı alıyorum. İntibak Yasası uygulanacak dediler yapmadılar. Bu zam ne elektrik faturasını ne benzin zammını unutturur.?

?Dağ fare doğurdu'

Emekli Sen Genel Başkanı Veli Beysülen: ?Çalışma Bakanı intibak yasası çıkaracaklarını söylemişti. Başbakan ise kısmi bir iyileştirme açıkladı. Yüzde 20.4 zam yapılacağını söylüyor. Oran büyük ama aylıklar o kadar düşük ki değişen birşey olmuyor. Keşke bizi beklentiye sokmasalardı. Dağ fare doğurdu.?

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber