Naylon yerine bez çanta kullanın
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gönüllülük Kulübü bünyesinde yürütülen 'Hayatı Poşetleme' projesiyle çevreye büyük ölçüde zarar veren naylon torba kullanımının en aza indirilmesi hedefleniyor. Naylon yerine bez çanta kullanılmasını öneren proje sorumlusu Barçın Keleş, insanların çevreyi yok etmeden bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Çevrenin her geçen gün yeni bir tehlikeyle karşı karşıya kalması, doğal kaynakların yok olmasına sebep oluyor. Bu tehlikelerden biri olan naylon torba kullanımı da önemli derecede zararlar veriyor. İTÜ bünyesinde istekli ve gönüllülerden oluşan Gönüllülük Kulübü ise çevreye zarar vermeye dur demek için bir proje uyguluyor. Naylon torba kullanımını en aza indirmeyi hedeflediklerini belirten proje sorumlusu Barçın Keleş, "Hayatımızın her yerinde varlığını sürdüren naylon poşet kullanımını sona erdirmek, yerine bez çanta kullanılmasını teşvik etmek amacıyla bu projeyi başlattık. Bir naylon poşetin doğada yok olması bin yıl sürerken plastiklerin geri dönüştürülebilme oranı da sadece yüzde 1. Dünyada her 1 dakikada 1 milyon naylon poşet tüketiliyor. Bunlar her yıl 100 bin deniz canlısının ölmesine sebep olurken petrol artıklarından yapıldıkları için doğaya karışma sürecinde de petropolimerlerine ayrışarak besin zincirimize giriyor." dedi.
Hayatı Poşetleme projesi çerçevesindeki bez çanta dikme atölyelerinden sonuncusu da 20 Kasım 2009 tarihinde Kartal Ekolojik Pazarı'nın açılışında faaliyete geçti. Barçın Keleş, "Bundan sonra yapılacak ilk atölyemiz, 9 Ocak 2010'da olacak. Amacımız, bu atölyeleri Türkiye geneline yaymak ve biraz olsun çevre bilinci sağlamak. Bu çevre hepimizin, hepimiz onun için bir şeyler yapmalıyız." şeklinde konuştu. Birçok kişinin bez çanta kullanımına geçtiğini ifade eden Keleş, beş atölyede 200'den fazla katılımcı bulunduğunu ve birçoğunun bez çanta kullanmayı alışkanlık haline getirdiğini sözlerine ekledi.