İlaçsız günlere 10 gün kaldı!
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, Türk Eczacıları Birliği'yle ilaç alım protokolünü iptal etmesiyle başlayan kriz sürüyor. Sözleşmesizlik süreci 16 Ocak 2010 sabahı vatandaşı ilaçsız bırakacak. Bu süre içinde SGK eczanelerle ya da TEB ile anlaşmazsa 6 gün sonra vatandaş ilacı cebinden almak zorunda kalacak. Eczacıların çatı örgütü Çalışma Bakanı Ömer Dinçer ile masaya oturup uzlaşmak isterken, Dinçer'in eczanelerle tek tek sözleşme yapma konusundaki ısrarının sürüp sürmediği merak ediliyor.
Eczacıların 4 Aralık'ta kepenk kapatmasıyla başlayan gerilim devam ediyor. SGK, eczanelerle tek tek anlaşma yapmak için sözleşme hazırlarken, bu hafta içinde internet sitesinde duyurması bekleniyor. Eczacılar ise TEB olmadan sözleşme imzalamayacaklarını belirtiyor. TEB, eczanelerin birlikte hareket edeceğini göstermek amacıyla Türkiye genelinde 23 bin 200 dilekçe topladı. Yaşanan krizde devreye giren bir grup eczacı ise sorunun aşılması için yoğun temas trafiği yürütüyor. Aktif Eczacılar Derneği öncülüğünde yürütülen temaslar sonuç vermeye başladı. TEB yönetiminin ardından bakanlarla bir araya gelen eczacılar önemli mesafe aldı.
'KEPENK KAPATMAYACAĞIZ' GARANTİSİ
Gelinen noktada Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, bundan sonraki süreçte TEB'in eczanelere kepenk kapattırma yönünde bir eylem yapmayacağını garanti etmesini istiyor. TEB'in 4 Aralık 2009'daki tavrını siyasi olarak yorumlayan Dinçer'in kepenk kapatma eyleminden büyük rahatsızlık duyduğu eczacılara iletildi. Vatandaşın ilaca ulaşmasının engellenmesini kabul etmeyeceklerini dile getiren Bakan Dinçer, TEB'in yeniden aynı şekilde bir eylem yapmayacağından emin olmak istiyor. İlacın vatandaşa ulaşmasının garanti edilmesi halinde SGK, tek tek sözleşme ısrarından vazgeçerek yeniden TEB'i muhatap alıp masaya oturacak. Eczacılar Birliği'nin bu konuda adım atması halinde bakanlığın yeniden sözleşme imzalamaya razı olabileceği belirtiliyor.
Alınan bilgiye göre, Türkiye genelindeki eczacı odalarıyla bir araya gelen TEB hükümete uzlaşma çağrısı yapacak. Eczacılar Birliği, ilaç indirimlerinden kaynaklanan stok zararlarının karşılanma sürecinin hızlandırılmasını isteyerek, kepenk kapatma eylemlerinin bir daha yaşanmayacağı garantisi verecek. Bütün bu girişimler sonuç vermez ve TEB ile sözleşme yapılmazsa gözler 24 bin eczaneye çevrilecek. Serbest eczaneler de Sosyal Güvenlik Kurumu ile tek tek sözleşme imzalamazsa vatandaş ilacı cebinden parayla alacak. 6 gün içinde anlaşma yapılması en çok vatandaşları ve ilaca bağımlı yaşayan hastaları sevindirecek.