Başkentte aile hekimliği bu yıl başlayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Ocak 2010 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, Türkiye genelinde bazı şehirlerde pilot olarak uygulamaya başlanan "Aile Hekimliği"ne başkentte de bu yıl içinde geçileceğini bildirdi.

Aksoy, aile hekimlerinin hastalara kendi aile, toplum ve kültür ortamlarında hizmet verdiğini belirterek, "Aile hekimleri sorunların çözümünü hastaları ile paylaşırken fiziksel, psikolojik ve sosyal etkenleri birlikte değerlendirir ve tekrarlayan karşılaşmalarla oluşturulmuş güveni kullanırlar" dedi.

"Ankara'da aile hekimliği uygulamasına Haziran 2010 tarihinde geçilmesinin planlandığını" ifade eden Aksoy, şunları kaydetti:

"Aile hekimliği sisteminin temel yapı taşlarından biri, nüfusun sağlıklı olarak tespitidir. Bu amaçla biz kişilerin oturdukları yerlere göre nüfus tespitlerini yaparak Türkiye İstatistik Kurumunun Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile karşılaştırıyoruz. Böylelikle hata payını en aza indirgeyerek aile hekimliği bölge dağılımını gerçekleştirmek çabasındayız.

Vatandaşlarımızın da Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları ile en yakınlarındaki sağlık ocağı veya ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerine başvurarak kayıtlarını yaptırmalarını bekliyoruz. Bu konuda özellikle herkesin desteğini istiyoruz."

Sistem uygulamaya girdiğinde muayene olmak isteyen bir kişinin izleyeceği süreç hakkında da bilgi veren Aksoy, "Bir kişi hasta olduğunda ve muayene olmak istediğinde ilk olarak aile hekimine başvurmalı. Eğer kişinin sorununa bu aşamada çözüm bulunamazsa daha üst basamaklara sevk edilebilir. Ancak uzun vadede beklentimiz üst basamaklardaki işlemlerin de kişinin aile hekimine bildirilerek takibinin yapılması yönünde olmaktadır" diye konuştu.

Başkent'te sağlık alanında yapılan çalışmalar ve yenilikler hakkında da bilgi veren Aksoy, il genelinde toplam 33 Sağlık Bakanlığı hastanesi olduğunu, bu sayının Yeni Mahalle Batıkent Devlet Hastanesi'nin açılmasıyla 34'e ulaşacağını söyledi.

Aksoy, devlet hastanelerine ek olarak 11 üniversite hastanesi ve 26 özel hastane ile hizmet verdiklerini ifade ederek, "Ankara genelinde hastaneler muayene sayısında yıllık ortalama 28 milyona ulaşıyor. Yani, 4,5 milyon nüfusa sahip olan başkentte her vatandaşımız yılda 6,2 kez hekime başvuruyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber