YÖK, uzaktan eğitim sistemiyle garantili İngilizce öğretecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Ocak 2010 08:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), ilköğretimden başlayıp üniversite sona kadar İngilizce gördüğü halde bir türlü dil öğrenemeyen öğrenciler için yeni bir proje geliştirdi.

YÖK, uzaktan eğitim metoduyla İngilizce öğretmeyi planlıyor. Amerika ve Avrupa ile Türkiye'de uzaktan eğitim sistemi üzerinde çalışan şirketlerle görüşen YÖK, İngilizce öğretmeyi garanti eden bir firmayla anlaşmaya varmak üzere. Projeye göre evinde günde 2 saat çalışarak TOFEL'dan 550 puan almak mümkün olacak. 4 yılda 2,5 milyon dolar olan maliyeti sponsorlarla karşılanacak proje kapsamında öğrenciler İngilizce eğitiminin üçte birini de yüz yüze alacak.

İngilizce projesini yürüten YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, uzaktan eğitim programına üye olacak öğrencinin bir şifre ile dersleri takip edebileceğini söyledi. Şimşek, "Üniversite bitene kadar öğrencilere İngilizce okutuyoruz, ama bir türlü İngilizce öğretemiyoruz. Projemiz başarılı olursa bu bir devrim olur." dedi. İngilizce öğretememe sorununa çözüm için Türkiye ve dünyada İngilizce konusunda uzman hocalarla görüştüklerini anlatan Şimşek, "Uzaktan eğitim konusunda uzmanlaşmış 11 şirketi çağırdık ve ayrı ayrı dinledik. Muhteşem sistemler geliştirmişler. Bunlardan biri ile anlaşmak üzereyiz." diye konuştu.

Programda ayrıca öğrenci istediği zaman internet üzerinden yüz yüze Amerika'daki hoca ile İngilizce konuşulabilecek. İngilizce eğitiminin üçte ikisi bu şekilde uzaktan eğitimle gerçekleştirilecek. Eğitimin üçte biri ise Türkiye'de üniversitelerde verilecek. Bu eğitimi vermesi için üniversitelerdeki okutmanlar kullanılacak. Bu okutmanlar İngilizce ve uzaktan eğitim konusunda 3 aylık eğitimden geçirilecek. Program, lisans eğitimi gören ve fakülteye yeni başlayacak 250 bin civarındaki öğrenci ile başlayacak ve her yıl yeni başlayan öğrencilerle devam edecek. Yüksekokul, açık öğretim ve vakıf üniversitelerinin öğrencileri İngilizce programına katılamayacak. Öğrencilerden ücret alınmayacak, masrafları sponsorlar karşılayacak. 2010-2011 akademik yılında başlatılacak programa katılan öğrenciler üniversitedeki normal İngilizce derslerine devam edecek.

İBRAHİM ASALIOĞLU ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber