E-postayı ABD'de ?cep'ten yanıtladı faturasında 1375 liralık darbe yedi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Ocak 2010 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erkan Çelebi

hücre ve hücre nakli konusunda yaptığı araştırmalarla dünyanın sayılı bilim adamları arasında yer alan Prof. Burhan Ferhanoğlu, konferans vermek için gittiği New Orleans'ta cep telefonuna düşen elektronik postaları 3 gün süreyle yanıtlayınca, 1375 TL'lik şok faturayla karşılaştı. Buna da, GSM operatörü kuruluşlarının Türkiye'de 3-10 kuruş arasında belirlediği 1 megabaytlık (mbyte) veri aktarım bedelini yurtdışında 14-42 TL uygulamaları yol açtı.

GSM operatörü kuruluşların Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Burhan Ferhanoğlu'na çıkardığı fatura, yurt dışındayken 3G teknolojisinden yararlanarak, e-postaları cep telefonundan yanıtlamanın pahalıya patladığını gözler önüne serdi. Kök hücre ve hücre nakli konusunda yaptığı araştırmalarla dünyanın sayılı bilim adamları arasında yer alan Pof. Ferhanoğlu, konferans vermek için gittiği New Orleans'ta cep telefonuna düşen elektronik postaları 3 gün süreyle yanıtlayınca, 1375 TL'lik şok faturayla karşılaştı. Buna da, GSM operatörü kuruluşlarının Türkiye'de 3 kuruş ile 10 kuruş arasında belirlediği 1 mbyte'lık veri aktarım bedelini yurt dışında 1400 kata varan oranda artırarak, 14 TL'den başlayıp, 42 TL'ye kadar ulaştırmaları yol açıyor.

Sadece 3 gün yanıtladı

ABD'de bir hafta kalmasına rağmen, operatör kuruluşun gönderdiği uyarı mesajıyla elektronik postalarını yanıtlamayı 3 günle sınırlaması bile, Burhan Ferhanoğlu'na çıkarılan bu şok faturayı önlemeye yetmedi. Yaptığı tüm girişimler sonuçsuz kalan Burhan Ferhanoğlu, önemli kısmını internet bağlantılarının oluşturduğu 1375 TL'lik faturayı ödemek zorunda kaldı.

1400 kata varan fark

Arkadaşımız Mehtap Özcan'ın yaptığı araştırmaya göre, cep telefonu aboneleri, GSM operatörü kuruluşlarının 3G teknolojisinden yararlanarak, oluşturduğu mobil internet paketleri sayesinde, istenilen her yerde internete bağlanıp, sanal ortamda sörf yapma, elektronik postaları kontrol edip, yanıtlama, televizyon, video izleme, görüntülü telefon görüşmesi gerçekleştirme imkanına kavuşuyor. Aboneler şayet, 3G teknolojisinin sağladığı tüm bu imkanlardan yurt dışında da yararlanma yolunu seçerse, bu kez uluslararası tarifeler devreye giriyor. Faturalar da 1400 kata varan oranlarda kabarıyor. Bu da, GSM operatörlerinin hazırladıkları standart internet paketlerinin yurtdışından gerçekleştirilen bağlantıları kapsamamasından kaynaklanıyor.

14 TL'den başlıyor

Yurt dışından gerçekleştirilen mobil internet bağlantılarında Turkcell, fiyatlandırmada

ülke ayrımı yapmıyor. Standart paketlerinden 2.9 kuruş ile 9.3 kuruş arasında değişen

1 mbyte'lık bağlatı bedeli, yurt dışında mbyte başına 14.3 TL oluyor. Bu Vodafone'da ülkeden ülkeye, şebekeden şebekeye değişiyor.

Buna göre standart tarifesinde mbyte başına 4 kuruş olarak uygulanan tarifenin yurt dışında 14.91 TL'den başlayıp, 42.35 TL'ye kadar çıkmasına yol açıyor. Standart paketlerinde 1 mbyet bağlantının bedelini 6.3 kuruş olarak belirleyen Avea ise yurtdışında mobil internet kullanımını kbyte üzerinden faturalandırıyor. Bu da 1 mbyte'lık bağlantının bedelini 27.50 TL yapıyor.

mbyte başına 100 e-posta

YURT dışından 14 TL ile 42 TL arasında değişen bedeller karşılığında cep telefonlarıyla yapılan 1 mbyte'lık internet bağlantılarda sadece 100 adet elektronik posta görüntülenebiliyor. Görüntülenen elektronik postaların yanıtlanması durumunda ise bu sayı yarı yarıya düşüyor. Ayrıca, 1 mbyte'lık veri aktarımının karşılığında da sadece 28 gazete sayfası görüntüle-nebiliyor.

3 ayda 219 bin kişi kullandı

GEÇEN yıl temmuz ayından itibaren uygulamaya konulan cepten hızlı internet ve görüntülü konuşmaya imkan tanıyan 3G abone sayısı 5 milyon 380 bine, mobil internet hizmeti alan kullanıcı sayısı da 220 bine ulaştı. 3G teknolojisini hizmete girdiği andan itibaren 3 ay içinde toplam mobil internet kullanım miktarı da 275 TByte'ı buldu. GSM operatörü kuruluşların verileruine göre, her 10 mobil internet abonesinden biri cep telefonları

ya da bilgisayarlarıyla yurtdışındayken internete bağlantı gerçekleştiriyor.

Kim internete yurt dışından kaça bağlatıyor

TURKCELL: Aylık 100 mbyte internet paketi faturalı hatlarda 9.38 TL

(1 mbyte 9.3 kuruş), faturasız hatlara da 35 kontörle ücretlendiriliyor. Aylık 1 GB ücreti ise 29 TL/210 kontör

(1 mbyte 2.9 kuruş) olarak belirleniyor. Yurtdışı fiyatlandırmada ülke ayrımı yapmadan faturalara mbyte başına 14.3 TL olarak yansıtılıyor.

VODAFONE: Aylık 250 mbyte internet paket ücretini

10 TL/70 kontör (1 Mbyte 4 kuruş) olarak faturalara yansıtılıyor.

Yurt dışında ise gidilen ülkede seçilen şebekenin tarifesi baz alınıyor. Bu da ülkeden ülkeye, operatörden operatöre

değişerek,

14.91 TL ile 42.35 TL arasında gerçekleşiyor.

AVEA: Aylık 250 mbyte internet kullanımı sağlayan paketini 17 TL/100 kontör (mbyte başına 6.8 kuruş) karşılığında abonelerine sunuyor. Yurtdışında

mobil internet kullanımını ise KByte başına 2.75 kuruş yani mbyte başına 27.50 TL karşılığında faturalandırıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber