MEB, yönetici atamada ay hesabını neden kaldırdı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Ocak 2010 21:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici atama süreci başladı ve başvurular yarın sona erecektir. Başvuru yapan adaylardan bize gelen bilgilerden elde ettiğimiz ve bunu birkaç örnekle teyit ettiğimiz bir durum söz konusudur.

Başvuru sahibi adayın öğretmenlikte geçen hizmet süresi: 3 yıl 3 ay 5 gün dür.

Bu adaya bu hizmeti nedeniyle verilen puan 1,56 puandır. İlgilinin başvurusunu reddedip tekrar giriş yapıldığında aynı hizmet için verilen puan ise 1,44'tür.

Birkaç adayda da gördüğümüz bu durumla ilgili hesaplama yaptığımızda İLSİS modülünde öğretmenlikte geçen sürelerde ay hesabının değerlendirilmediğini tespit ettik.

Yani 3 yıl 1 ay 0 gün görev yapan kişi de 1,44 puan alacaktır. 3 yıl 11 ay 29 gün görev yapan aday da 1,44 puan alacaktır.

Bu durumun mevzuatta yeri var mıdır?

Mevzuatta konu ile ilgili olarak sadece Yönetmeliğin Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formunda bir açıklama bulunmaktadır. Açıklama;

?2- Bir aydan az süreler değerlendirmeye alınmaz.?

şeklindedir. Yani süre hesabında Ay'lar katılmalıdır.

Aksi halde mevzuata aykırı bir durum söz konusu olacaktır.

Şu anda küsuratların ön plana çıktığı bir süreçte bakanlığın böyle bir uygulamaya gitmesi anlamsızdır. Kaldı ki

Dün öğlene kadar başvuru yapan kişilerin puanları eski sisteme yani Ay hesabı katılarak yapılmışken bugün başvuranlarda ay hesabının çıkarılması haksızlıklar doğuracaktır.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bugün çok sorulan bir soruyu cevaplandıralım: Öğretmenevi'ni tercih edecek öğretmenlerin tamamı atanacağı kuruma öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak ibaresini işaretleyeceklerdir. Yani 5 puanlık bu puanı tüm öğretmenler alacaklardır.

Ayrıca halen aşağıdaki konularda açıklama beklenmektedir:

Bakanlığa uyarı;

1- Ödüllere dur deyiniz. En azından yönetici atama sürecinin başladığı döneme ait ödülleri geçersiz kılabilirsiniz.

2- Açık ilan edilmeyen kurumların mutlaka duyurulmasını sağlayınız.

3- Bakanlığın olumlu çalışmalarını sabote etmeye yönelik olan bu durumlara dur deyiniz.

4- İl MEM'ler Asker öğretmenlikte geçen sürenin hizmetten sayılacağını ilan etmektedirler. (örneğin İzmir). 2009/73 nolu genelgeye göre bu duruma son noktayı koyduğunuz birçok, adayı sınava dahi almadığınız halde İl MEM'lerin bu yaklaşımını sorgulayınız. Biz mahkeme kararları gereği hizmetten sayılması gerektiğini vurguladığımız halde bu yaklaşımı sergilemeyen illeri uyarınız ya da tüm illere birliği sağlayacak aksi yönde bir emir yayınlayınız.

5- Kurucu müdürlükle ilgili hesaplamalarda halen yanlışlık yapılmaktadır. Süre hesabı olarak o kurumda görev yapılan süre baz alınmaktadır. Oysa ki yönetmeliğe göre Kurumun eğitime açıldığı ve Norm kadronun belirlendiği tarihe kadar geçen süre olmalıdır kurucu müdürlük süresi. Bu konuyu açıklığa kavuşturunuz.

6- Kafaları karıştıran bir başka husus ise 76.madde kapsamında atanıp halen göreve devam edenlerden sınavı kazananlarda iki yıllık süre aranmaması noktasındadır.

Burada bakanlığın yaklaşımının sınava dayalı atamalarda süre şartının aranmayacağı şeklinde olduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda bakanlığın;

a- 2010 yılında İsteğe bağlı yer değiştirmede müdür ya da müdür yardımcısı olarak atanan bir kişi (Mayıs 2010'da) 2010 yılında yapılacak sınava girer ve kazanırsa sınavdan sonra yapılacak atamalarda 2 yıl şartı aranmadan sınava dayalı olarak atama isteyebilecek midir?

b- 2010 yılında Sınava dayalı olarak atanan bir kişi 2010 yılında yapılacak sınava girer ve kazanırsa sınavdan sonra yapılacak atamalarda 2 yıl şartı aranmadan yine sınava dayalı olarak atama isteyebilecek midir?

Sorularını cevaplandırmalıdır.

Bakanlığın süreci etkileyecek bu ve benzeri hususlarda tedbirini alması gerekmektedir. Bunun için valilikleri uyarmalıdır. Aksi halde yine her şey arapsaçına dönecektir. Bu kez fatura daha ağır olacaktır çünkü 13 bin okul /kurum müdür atamasını beklemektedir.

Süreci sabote ettirmeyiniz. Şeffaflıktan uzaklaşmayınız. Kontrolü elinize alınız. Kişilerin tercihlerinin İlçe ve İl MEM'ler tarafından görülmesini engelleyiniz. Başvuruların biteceği 27/01/2010 17:00'da kimin hangi kurumu tercih ettiğini yayımlayarak şeffaflığa açınız.

1- Kurucu müdürlük süresi hesaplanırken hangi tarihler baz alınacaktır?

Yönetmelikte bu durum her ne kadar açıkça belirtilmiş ise de uygulamada sorunlar yaşanacağı açıktır. Örneğin kişi 2005 yılında kurucu müdür olarak göreve başlamıştır bu okula halen asil müdür ataması yapılmamşıtır. Aradan geçen 5 yıllık süre kurucu müdürlükte sayılabilir mi?

2- Hizmet puanları hesaplanırken 1 ay dan az olan sürelerin hesaba katılmayacağı mevzuatta mevcuttur. Fakat kişi

02 yıl 01ay 25 gün müdürlük, ,

03 yıl 02ay 24 gün müdürbaşyardımcılığı,

04 yıl 3ay 28 gün müdüryardımcılığı,

05 yıl 02ay 26 gün öğretmenlik görevinde bulunmuş ise

Mevcut durumda her bir kademeden günler atıldığından hizmete dayalı puan hesaplanırken (103 günlük ) yani 3 aylık kaybı olacaktır. Bu konuda bir düzenleme düşünülmekte midir? Bu konuda hak kaybı nasıl giderilecektir?

3- 76.madde kapsamında atananların müdürlük sınavını kazanmış olmaları şartıyla sınava dayalı müdürlük için başvurabilecekleri 2 yıllık çalışma süresinin aranmayacağı belirtilmektedir. Bu yıl müdürlük sınavına gore ya da isteğe bağlı yerdeğiştirme kapsamında müdür olarak atanan bir kişi önümüzdeki yıl yapılacak müdürlük sınavına girip başarılı olduğunda 2 yıllık süreye tabi olacak mıdır?

4- Sınava dayalı olarak Müdür atanan bir kişi gerek sınava dayalı müdüryardımcılığı gerekse isteğe bağlı müdür yardımcılığı, müdür baş yardımcılığı ve müdürlük için başvurabilir mi?

5- Müdür yetkili öğretmen olduğu halde 3 yıllık öğretmenlik şartını taşımayan bir kişi (yani MEB'e atandığı henüz 2 yıl olan) C tipi okul müdürlüğü isteyebilir mi?

6- Ödüllerde tarih sınırı var mıdır? Örneğin başvurunun son günü olan 26/01/2010 (sonradan 27/01/2010 oldu) tarihinde alınan ödül geçerli midir?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber