Tekel'de buzları eritecek formül 3 milyardan başlıyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Şubat 2010 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan'ın talimatı üzerine harekete geçen Maliye, hafta sonu Tekel işçisinin sorununa çözüm için 3 ayrı formül hazırladı. Yapılacak düzenlemelerin maliyeti en az 3 milyar TL'den başlıyor

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine harekete geçen Maliye Bakanlığı bürokratları, hafta sonu da çalışarak, Tekel işçileri ve 4-C kapsamında çalışan işçilerin, 'özlük ve sosyal' haklarının iyileştirilmesi konusundaki alternatifler üzerinde çalıştı. Bu çerçevede Erdoğan'a sunulacak ayrı alternatifler hazırlandı ve bütçeye maliyetleri de tek tek hesaplandı. Buna göre Tekel işçileriyle ilgili yapılacak düzenlemelerin maliyetleri en az 3 milyar liradan başlıyor. Kapsamının genişlemesi ile birlikte maliyet daha da artıyor.

ALTERNATİFLER TAMAMLANDI

Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz hafta perşembe günü Türk-İş yöneticileri ile yaptığı Tekel zirvesinin ardından Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e, sorunun çözümü için yeni bir çalışma yapılması talimatı vermişti. Bu talimat üzerine, Maliye Bakanlığı bürokratları cuma ve cumartesi günü, alternatifler üzerinde çalıştı. Dün de alternatiflere son şekli verildi.

İLK FORMÜL MAAŞLARDA ARTIŞ

Maliye bürokratları, Erdoğan'a sunulmak üzere, üç ayrı alternatif üzerinde çalıştı. Bu alternatifler, Tekel işçilerinin özlük hakları korunarak başka kurumlara dağıtılması, 4-C'li çalışan tüm işçilerin maaşlarında yüzde 50'ye varan oranda artış yapılması, Tekel işçilerinin tazminatlarının ödenmeyerek kamu kurumlarında aynı maaştan çalıştırılmasını içeriyor. Ancak hazırlanan tüm alternatiflerin bütçeye önemli ölçüde ek yük getirdiği belirlendi. Bu kapsamda, yapılacak düzenlemelerin bütçeye en az 3 milyar lira ek yük getireceği hesaplandı. Bürokratlar ağırlıklı olarak, hazırlanan alternatifler üzerinde, 4-C'li işçilerin tamamının sosyal ve özlük haklarında ek iyileştirme yapılması üzerinde durdu. Daha önce yapılan çalışma çerçevesinde, 4-C'li işçilerin ücretlerinde yüzde 15 ile yüzde 17 arasında artış yapılması öngörülmüştü. Yeni çalışmada bu artışın yüzde 50'ye kadar çıkarılması öngörüldü. Ayrıca işçilerin 10 aylık çalışma süresinin 12 aya çıkarılması, izin haklarının korunması da çalışmanın içinde yer aldı. ? HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

Kölelik sistemi denilen 4-C'yi sendika önerdi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tekel işçilerinin eylemleriyle gündeme gelen 4-C'yi sendikaların 'kölelik düzeni' olarak nitelendirdiğini belirterek, 4-C'nin kölelik düzeni olmadığını söyledi. Kanal 7 Televizyonunda ''Başkent Kulisi'' programında soruları yanıtlayan Şimşek, "Hakkikaten kölelik sistemi ise onu zamanında sendikalar önerdi. Bugün beğenilmeyen 4-C düzenlemesi yapılırken, sendika başkanları çıktılar Başbakan'ımıza teşekkür ettiler, alkışladılar" dedi.

BİRKAÇ SEÇENEĞİMİZ VAR

Erdoğan'a sunacakları formüllerle ilgili olarak da bilgi veren Şimşek "Biz çalışmayı birkaç seçenek üzerine kurguladık. Hem bir takım hakların hem de mali durumların iyileştirilmesine yönelik seçenekler söz konusu. Bu seçenekleri Başbakan'a sunacağız" diye konuştu.

Düzenleme 36 bin işçiyi kapsıyor

Maliye'nin yaptığı çalışmalarda, 4/C kapsamında Tekel işçileri dışında çalışan 20 bin işçi ile 2010 yılı içinde yapılacak özelleştirmelerden gelecek 8 bin işçinin de durumu dikkate alındı. Buna göre hesaplamalar, 20 bini mevcut 4/C'li çalışanlar, 8 bin Tekel işçisi ve 8 bin de diğer özelleştirmelerden olmak üzere toplam 36 bin 4/C'li işçi dikkate alınarak yapıldı. Bu durum da Tekel işçilerinin durumlarının iyileştirilmesi konusundaki atılacak her adım, bütçeye maliyetini daha da yükseltecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber