Sağlık Bakanlığındaki denetim sıkıntısı nasıl aşılmalı?

Sağlık sektörünün yeniden yapılandırılması çalışmaları doğrultusunda, 2005 yılında bir kanun çıkarılarak, Sağlık Bakanlığına diğer kurumlarda çalışan müfettişler arasından, naklen müfetiş ve başmüfettiş alınmıştır. Ancak, aradan geçen 5 yılık bir süre sonunda, açılan bir dava nedeniyle, Ankara 9. İdare Mahkemesi, söz konusu atamalarda objektif kriterler olmadığından, atamaların iptaline karar vermiştir. Bu karar şuan Bakanlıkta büyük bir kargaşaya neden olmuştur. Peki şimdi ne yapılmalıdır?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Şubat 2010 10:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- 2005 yılında, diğer kamu kurumlarına ait sağlık birimleri 5283 sayılı Kanun ile Sağlık Bakanlığına devredilmiş ve tüm sağlık hizmetleri tek bir elden yürütülmeye çalışılmıştır.

- Yine 2004 yılı sonrasında özel sektörün sağlık alanına girmesinin teşvik edilmesiyle birlikte, ilk kez vatandaşlar özel hastanalerden yararlanmaya başlamış, artan çok sayıda özel sağlık kurumunun denetlenmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Bu ve buna benzer ihtiyaçlardan dolayı, Sağlık Bakanlığı, yetişmiş denetim elemanı ihtiyacı gerekliliği gidermek amacıyla, çıkarılan bir kanunla, diğer kurumlardan, naklen 80 müfettiş alınmıştır.

Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı bünyesinde halihazırda yaklaşık 210 müfettiş bulunmaktadır. Bunlardan bir kısmının yetkisiz müfettiş yardımcısı, bir kısmının da henüz yetki almış (yeterlilik sınavı daha gerçekleştirilmemiş) müfettiş yardımcısı olduğu düşünüldüğünde, 80 yetişmiş müfettişin atamasının iptali Sağlık Bakanlığında, denetim zaafiyeti ortaya çıkaracaktır. Diğer taraftan ataması iptal edilen müfettişlerin yaklaşık 5 yıldan beri bu bakanlıkta görev yaptıkları dikkate alındığında, müfettişler tarafından yazılan raporlar ve bunlara dayanılarak gerçekleştirilen yüzlerce idari işlemin hukuki dayanaklarının tartışmalı hale geleceği ortadır. Söz konusu atamaların iptali sadece müfettişler tarafından yazılan raporlarda değil, aynı zamanda başka görevlere (idari görev) getirilen müfettişlerin halihazırdaki pozisyonları açısından da sıkıntı yaratacaktır:

Mahkeme kararının iptali kararı üzerine, naklen atanan müfettişlerin eski kurumlarına geri gönderilmesi, geri gönderme işlemlerine ilişkin olarak müfettişlerce de ayrıca davalar açılması, davaların temyiz süreci gibi aşamalar düşünüldüğünde; sorunun salt hukuki bir sorun olarak ele alınarak çözümlenmek istenmesinin kısa ve orta vadede pratik bir yararı bulunmamaktadır. Zira Bakanlığın yüklenmiş olduğu görevler hali hazırdaki müfettişler eliyle bile çok zor gördürülmekte, diğer kurumlarda yılda 3 ay gibi olan denetim görevi Sağlık Bakanlığında bir yıl boyunca sürebilmektedir. Çok sayıda Bakanlık müfettişi, yılın büyük bir bölümünü, Ankara dışında, denetimde, geçirmektedir.

Müfettiş atamalarının iptali ile ilgili söz konusu sıkıntının ivedi bir şekilde çözülmesi beklenmektedir. Daha önce de, İçişleri Bakanlığı kaymakam adaylığı alımları ve Sayıştay'ın denetçi alımlarında benzer iptaller olmuştu. Söz konusu kurumlar yasal bir düzenleme ile olayı çözmüş olup, Sağlık Bakanlığındaki denetim sıkıntısının giderilmesi için mahkeme kararını da dikkate alan yasal bir düzenlemenin problemi çözeceği düşünülmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Yorumlar

Bu haber yoruma kapatılmıştır!

Sonraki Haber