Kurumlar, İl dışına çıkış ve öğrenim durumundan tayini düzenlemeli

Sendikal Gelişmeler Doğrultusunda Alınacak Önlemler hakkında Başbakanlık Genelgesi, 30 Ocak 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu genelge, Başbakan'ın tüm kamu kurumlarına talimatını içermektedir. Bu talimatta iki husus önemli olup, kamu kurumlarının bu iki hususa ilişkin bir şeyler yapması gerekmektedir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Şubat 2010 08:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GENELGEDE NAKİL İÇİN YER ALAN MADDE

"7 - Kamu kurum ve kuruluşları, Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmelik kapsamında yapacakları atama işlemlerinde, ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak eş, öğrenim ve sağlık durumuna dayalı atama taleplerinin gerçekleştirilmesine azami özen göstereceklerdir."

Hali hazırdaki uygulamada, öğrenim durumundan tayine imkan veren bir düzenleme bulunmamaktadır. Yine hali hazırdaki uygulamada sadece memur eş için nakil imkanı bulunmakta olup, eşi işçi olarak çalışanlar için eş durumundan nakil hakkı (MEB, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı hariç) bulunmamaktadır. Başbakan Erdoğan tarafından imzalanan genelgede, eş durumu tayinlerine ilişkin bir sınırlama getirilmemiş, yani eşin memur mu işçi mi olacağına değinilmemiş; ayrıca öğrenim durumundan tayin gibi daha önce hiç tanımlanmamış bir durumun düzenlenmesi istenilmiştir.

Şuan geçerli olan mevzuatta eşin işçi olmasından dolayı eş durumu nakline imkan veren bir genel düzenleme bulunmamaktadır. Buna karşın, kamu kurumlarının eşi işçi veya esnaf olanlar için de, norm kadro ve belirli objektif kıstaslar doğrultusunda, istek üzerine nakillerinin yapılmasını engelleyen bir hüküm de bulunmaktadır. Aynı durum öğrenim durumu tayini için de geçerlidir. Hali hazırdaki kanun ve bu kanuna dayalı Bakanlar Kurulu Kararında, öğrenim durumundan tayine imkan veren bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak bu tayinlerin de, norm kadro ve belirli objektif kıstaslar doğrultusunda yapılmasına engel bir durum yoktur.

Özetle, ortada bir Başbakan talimatı bulunmakta ve bu talimatın gerekliliğini yerine getirmek üzere, kamu kurumlarının bir iç düzenleme yapması gerekmektedir.

Zaten Danıştay'ın çok sayıda yeni kararı da, eğitim durumundan dolayı nakil yapmayan idari işlemlerin iptali yönündedir. TIKLAYINIZ.

İL DIŞINA ÇIKIŞLA İLGİLİ MADDE

"9 - İletişim teknolojisindeki gelişmeler ve ulaşım kolaylıkları göz önüne alınarak hizmetine ihtiyaç duyularak kendisine bildirilenler dışında kalan memurların, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Ek 20 nci maddesi uygulaması açısından, hafta sonu ve resmi tatil günlerinde ikamet etmekte oldukları il hudutlarını terk edebilmeleri konusunda gerekli uygulama kolaylıkları sağlanacaktır."

Söz konusu bu madde de, kamu kurumlarına bir iç düzenleme yapma yükümlülüğü getirmiştir. Bu yükümlülüğün nasıl yerine getirileceği ise Genelge metninde yer almaktadır. Buna göre kamu kurumları bir iç yönerge çıkartacak ve örneğin şu şekilde bir belirleme yapacaktır: "Perşembe gününe kadar hizmetine ihtiyaç duyulduğu belirtilen personel dışına kalanlardan, hafta sonu ve resmi tatillerde il hudutlarını terk etmek isteyenlere, genel izin verilmiştir"

Genelgenin 9. maddesi, her kamu kurumuna bu konuda sorumluluk yüklemiş olup, kamu kurumlarının "gerekli uygulama kolaylıklarını" sağlamak amacıyla ivedi olarak bir belirleme yapması ve il dışına çıkış için izin alınmasını bir zorunluluk olmaktan çıkarması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber