Şehir güvenliğinde, en modern 'kameralı sistem' İstanbul'da uygulanacak

Haber Giriş : 08 Şubat 2005 14:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Valisi Muammer Güler, kapkaç ve hırsızlık olaylarının arttığı İstanbul'da, 10 Nisan 2005 tarihinden itibaren kameraların da desteğiyle yeni bir güvenlik uygulaması başlatılacağını açıkladı.

Yoğun kar yağışının etkili olduğu İstanbul'da, vatandaşların bir anlık dalgınlığından faydalanan şahısların hırsızlık yaptığını belirten Güler, dikkatli olmaları konusunda İstanbulluları uyardı.

Vali Güler, aracına zincir takmaya çalışan bir sürücünün otomobilinin çalındığı İstanbul'da, gerekli tedbirleri almayan vatandaşların bu durumundan istifade için kol gezen bir ton sabıkalı insan olduğunun altını çizerek, ''Bir çok insan vatandaşlarımızın bir anlık tedbirsizliklerini fırsat bilerek kapkaç, hırsızlık gibi olayları yapıyorlar.

İstanbul'un güvenliği açısından 1.5 yıldır üzerinde durduğumuz, ihalesi bitmiş, malzemeleri teslim aşamasında olan 'Mobese' projesi yavaş yavaş hayata geçiriliyor. Bu sistemi 10 Nisan'da başlatacağız. Vatan Caddesi'ndeki eski yemekhane ana kumanda merkezi haline getirildi.

Şehir içinde kameraların konulacağı yerler tespit ediliyor. Bütün ekiplere dağıtılacak sistemle hepsi bir anda görülecek. Bütün ekipler bilgisayarla olaylarla ilgili bilgiye anında ulaşacak. Muhtarlık otomasyon sistemiyle tüm muhtarlıklar il emniyet müdürlüğüyle berber hareket edecek'' dedi.

Şehir görüntüleme sistemiyle önemli alışveriş merkezlerinde, vatandaşların toplu bulunduğu yerlerde taramaya yönelik, özel hayatın gizliliğine müdahale etmeden suçu önleyici, caydırıcı ve delilden suçluya gitmeyi sağlayacak önlemler planlandığını belirten Güler, ''Kameralı güvenlik açısından, dünyada en modern sistem İstanbul'da uygulanacaktır. Biz en son sistemi İstanbul'da uyguluyoruz. Şu ana kadar Özel İdare'den 23 trilyonluk bir harcama söz konusu oldu. Ana kumanda için de 2.5 trilyonluk harcama yapıldı. Güvenliğin maliyeti olmaz. Hırsızlık olaylarını sadece polisiye tedbirlerle önleyemeyiz. Polisin sayısında azalma var. Vatandaşın can ve mal güvenliği için yeni polis alımına ihtiyaç var. Özel güvenlik personelinden daha yoğun yararlanmalıyız'' ifadelerini kullandı.

Güler, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

''Geçtiğimiz günlerde Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü yanındaki binada hırsızlık olayları, basın tarafından magazinsel bir dille ele alınmıştı ama oralarda yapılan araştırmada özel güvenlik önlemlerinin sıfır olduğu görüldü. Çoğunda bekçi bulunmuyor. Olanlar da açılış, kapanış saatlerine uymuyor. İstanbul'da bir çok sokak ve bina var. Her birinin başına bir polis dikemeyiz. Polis, canını dişine takarak çalışıyor. İstanbul suç istatistikleri açısından dünyanın benzer kentlerinden daha iyi durumda ama herşey güllük gülistanlık değildir. Çevik Kuvvet dahil olmak üzere bütün ekiplerimizi çalıştırıyoruz.''

Son olarak, İstanbul'da yoğun kar yağışı nedeniyle elektrik kesintileriyle ilgili de konuşan Güler, ''İstanbul'un Avrupa yakasında 9 bin 872 trafo var. Bunların 24'ünde sorun vardı. Gaziosmanpaşa Karadolap Mahallesi, Dursunbey, Kayabaşı Sanayii ve Prinççi Köyü ile Bayrampaşa'nın bir bölümüne elektrik verilemedi. Fakat bu sorunun giderilmiş olması lazım'' ifadelerini kullandı.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber