Gül: Yükseköğrenimin nitelik sorunu var

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Şubat 2010 17:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün Türk yükseköğreniminin nicelik değil, nitelik sorunu bulunduğunu belirterek, özellikle yeni kurulan üniversitelerin bulundukları şehirlerdeki liselerin devamı gibi olmaması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, üniversite rektörleri ve YÖK üyeleriyle Çankaya Köşkü'ndeki öğle yemeğinde bir araya geldi. Gül'ün, basına kapalı gerçekleşen yemekte yaptığı konuşmaya Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde yer verildi.

Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerin küresel rekabete katılabilen, dünyaya açık ve toplumun beklentilerini karşılayan dinamik kurumlar haline gelmesinin temel beklenti olduğunu ifade ederek, üniversitelerin uluslararası rekabete açılması gerektiğini vurguladı.

Yüksek öğretimdeki okullaşma oranının çağdaş ülkelerin seviyesine yükselmesi için atılan adımların sevindirici olduğunu dile getiren Gül, şöyle devam etti:

"Bugün artık Türk yükseköğreniminin nicelik değil, nitelik sorunu var. Yükseköğretim sisteminin bu açıdan iyileştirilmesi gerekli. Yeni kurulan üniversiteler bulundukları şehirlerde lisenin devamı gibi olmamalıdır. Böyle olursa üniversite kurarak o şehrin çocuklarına kötülük yapmış oluruz. O şehrin parlak çocukları ailelerinin yanında okusunlar diye uzağa gönderilmeyebilirler. Uzaktaki daha güzel üniversitelere gidebilecek çocuklar o şehirdeki üniversitelerde okuyorlarsa bu, uzun vadede onları cezalandırıcı olmamalı. Üniversite muhakkak o şehre üniversite havasını getirmeli. Binasıyla, sosyal yaşam imkanlarıyla, bilimsel çalışmalarıyla, dışarıya olan açılımıyla ki çocuk farklı bir ortama geldiğini bilsin."

Üniversitelerde eğitimin her türlü ezberciliği dışlaması ve dogmalardan arınmış olması gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:

"Demokratik?çoğulcu bir toplumda üniversitelerimizin de çoğulcu bir yapıya sahip olması kaçınılmazdır. Yükseköğretim kurumları farklılaşmalı ve bu farklılaşma temelinde birbirleri ile rekabet etmelidir. Üniversiteler farklı düşüncelere ve yaşama biçimlerine saygının merkezi olmalıdır. Üniversitelerin demokrasimizin ve farklılıkları bir arada yaşatma kültürümüzün gelişmesine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Kaliteli üretim yapan, eleştirel düşünebilen, yeniliklere açık insan gücü hem demokrasimizin hem de kalkınmamızın teminatıdır.

Önemle belirtmek isterim ki üniversitelerin öncelikli görevi eğitim ve araştırma yapmaktır. Ancak bu onların ülke meseleleri ile ilgilenmeyeceği, politik sorunlara ilişkin olarak görüş ve önerilerde bulunmayacağı anlamına gelmez. Üniversiteler ülkenin her türlü siyasi konularıyla yakından ilgilenmeli, görüş ve önerilerini kamuoyuyla paylaşmalıdır. Ancak üniversitelerimiz gündelik siyasi çekişmelerden ve ideolojik çatışmalardan mutlaka uzak durmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber