Kanser türlerinin yüzde 43'ü önlenebiliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Şubat 2010 15:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Dünyada en büyük sağlık problemi olarak bilinen kanser türlerinde yüzde 43'ünün önlenebilir olduğu belirtiliyor. Alınacak basit önlemlerle birçok insanın kanser olmaktan kurulabileceğine dikkat çeken uzmanlar, buna rağmen hala dünyada her yıl 12 milyon kişiye kanser tanısı konduğuna dikkat çekiyor.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu (TKASK) Kayseri Şube Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Özdemir, Dünya Kanser Günü nedeniyle Kayseripar Alışveriş Merkezi'nde yaptığı bilgilendirme toplantısında kanser ve kanser vakalarına değindi. Kanserin yüzde 43 gibi büyük bir bölümünün alınacak tedbirlerle önlenebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Özdemir, buna rağmen dünya genelinde her yıl 12 milyon kişiye kanser tanısı konulduğunu ve bunlardan 7.6 milyonun hayatını kaybettiğini söyledi. Önlem alınmaması halinde dünya genelinde kanser yükünün artarak 2030 yılında 26 milyon yeni kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşacağının tahmin edildiğine değinen Prof. Dr. Özdemir, "Kanserde en hızlı artış ise Türkiye'nin de aralarında bulunduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde olacaktır. Belirli kanserler için risk faktörleri olarak bilinen tütün kullanımı, aşırı alkol tüketimi, güneşe fazla maruz kalma ve şişmanlık-obezite gibi faktörlerden kaçınılması gerekiyor. Bunun yanı sıra sağlıklı beslenilmesi, düzenli fiziksel aktivite, enfeksiyonlardan korunma gibi sağlıklı yaşam davranışlarının benimsenmesiyle kansere yakalanma riski önemli ölçüde azaltılabilir." diye konuştu.

Türkiye'de her yıl 150 bin kişinin kansere yakalandığını ve bunun en iyimser sonuç olarak yarısının hayatını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Özdemir, insanların sevdiklerini kanserden koruyabilmek için çok ağır eleştiriler yapması tavsiyesinde bulundu.

Kayseri Park AVM'de TKASK Kayseri Şubesi tarafından kurulan standa organik boyayla boyanmış tişörtler satışa sunuldu. Bir gün boyunca açık kalacak stantta isteyenler vakfa yardımda da bulunabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber