Memur-Sen'den Tekel işçilerine destek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Şubat 2010 16:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEMUR-SEN Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, TEKEL çisinin sorununu kendi sorunları gibi algıladıklarını belirterek, ?Mustafa Kumlu'nun çağrısını önemsiyoruz ama orayı muhalefetin zemini yapmaktan nemalananlara da iktidarın oradaki gerçeği görmesini engelleyenlere de müsaade etmemeliyiz? dedi.

Gündoğdu, sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ?MEMUR-SEN'in TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla sendika konfederasyonlarının düzenlediği bir günlük 'çalışmama hakkını kullanma' eylemine destek vermediği? iddialarına yanıt verdi.

MEMUR-SEN'in genel ilkesinin, ?Çözümün ortağı olmak, eller yumruğa dönüşmeden sonuna kadar diyalog yolunu zorlamak? olduğunu ifade eden Gündoğdu, 21 Ocak 2010 tarihinde TÜRK-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu'nun çağrısı üzerine TEKEL işçilerine ilişkin toplantıya katıldıklarını anımsattı. Gündoğdu, toplantıda, 4-C uygulamasını her yönüyle eleştirdiklerini ve 4-C'nin kabul edilemez olduğuna dair karara MEMUR-SEN olarak imza attıklarını belirtti.

İşçiler ile hükümet arasındaki diyalog sürecinin 6 konfederasyonun bir araya gelmesiyle tekrar açıldığını, alınan kararlar doğrultusunda girişimlerin başladığını ve sorunun çözümüne dair ilerleme kaydedildiğini anlatan Gündoğdu, maaşlara 113-114 TL zam, çalışma süresinin 11 aya, ücretli izin süresinin 22 güne çıkartılması, iş güvencesinin teminat altına alınması ve iş sonu tazminatı konularında gelişmeler olduğunu savundu.

TÜRK-İŞ'in başkanlığında 2 Şubat'ta yapılan toplantıda da ?üretimden gelen gücün? kullanılması kararının alındığını ve TÜRK-İŞ Genel Başkanı Kumlu'nun eylemin stratejisini her konfederasyonun kendisinin belirleyeceğini açıkladığını belirten Gündoğdu, MEMUR-SEN olarak da TÜRK-İŞ'in öncülüğünde yapılacak eylemlere Ankara'da genel merkez, illerde de MEMUR-SEN il temsilcilikleri aracılığıyla destek verme kararı aldıklarını söyledi.

?MEMUR-SEN'in eyleme destek vermediği? şeklinde bazı haberlerin basında yer aldığına işaret eden Gündoğdu, bunun doğru olmadığını, eylemlerin yapıldığı her yerde MEMUR-SEN temsilciliklerinin eylem alanlarında olduğunu kaydetti.

?4-C, 4-B, 4924 SAYILI KANUN GİBİ BİR İSTİHDAM TÜRÜ OLMAZ?

Gündoğdu, ?4-C, 4-B, 4924 sayılı kanun gibi sözleşmeliliği ya da geçici işçiliği bünyesinde bulunduran her türlü istihdam biçimine şiddetle karşıyız. 10 ay küçük bir ekmek, 2 ay ekmek yok böyle bir istihdam türü olmaz? dedi.

4-C'li memurların daha önce sendikalara üye olamadıklarını, Büro Memur-Sen'in açtığı davayla Yargıtay'ın 4-C'lilerin memur sendikalarına üye olabileceklerine karar verdiğini bildiren Gündoğdu, şöyle devam etti:

?TEKEL işçilerine sonuna kadar destek veriyoruz. Kumlu'nun çağrısını önemsiyoruz, o çağrının amacına uygun birlikteliği önemsiyoruz. Bu birliktelik doğrultusunda destek vermeye devam edeceğiz. Bu, bugün TEKEL işçileri, yarın bir başka konu olabilir. Atılan adımları dışlamadan yeni adımların atılabilirliği üzerinde de durulması gerektiği kanaatindeyiz. Başta 4-C olmak üzere 4-B ve 4924 sayılı yasayı hizmet üretmede, hizmeti engelleyen istihdam biçimi olarak görüyoruz. Biri kadrolu, biri sözleşmeli, biri 4-C'li bunlar hizmet üretmenin önündeki istihdam engelidir. Tamamının 4-A'da birleştirildiği bir statüyü genel amaç olarak kabul etmek gerekir.?

?HÜKÜMET, ÇADIRA GELENLERİ DEĞİL, KUMLU'YU MUHATAP ALSIN?

Gündoğdu, bir gazetecinin sorusu üzerine, hükümetin TEKEL işçilerini çadırlarda ziyaret edenleri değil, 4-C mağduriyetini yaşayanları muhatap alması gerektiğini belirterek, ?Hükümet, işçileri ve işçiler adına Mustafa Kumlu'yu muhatap alırsa, çadıra gelenlerin ne söylediği üzerinden, onlara cevap veren açıklamalar yerine çadırdakilerin ne yaşadığı öne çıkar? diye konuştu.

Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel'in, HAK-İŞ ve MEMUR-SEN aleyhine açıklamalarda bulunduğunu öne süren Gündoğdu, buna rağmen TEKEL işçilerine destek vermekten kendilerini alıkoymadıklarını kaydetti.

Gündoğdu, ?TEKEL işçilerinin sorunu, sorunumuz, çözülmesi için sonuna kadar varız. Mustafa Kumlu'nun çağrısını önemsiyoruz ama orayı muhalefetin zemini yapmaktan nemalananlara da iktidarın oradaki gerçeği görmesini engelleyenlere de müsaade etmemeliyiz? dedi.

KESK'te yarın düzenlenecek toplantıya katılacaklarını, 6 Şubat Cumartesi günü de MEMUR-SEN Genişletilmiş Başkanlar Kurulu'nu toplayacaklarını ifade eden Gündoğdu, bu toplantıda özel gündemle konuya ilişkin neler yapılacağına karar vereceklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber