Yemeğin tadı tuzu kalbi yoruyor

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 05 Şubat 2010 13:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek tansiyon, kemik erimesi, böbrek hastalığı, mide kanseri ve şişmanlık açısından ciddi risk oluşturan aşırı tuz tüketimi en çok da kalbi etkiliyor, tuz, kalp hastalıklarına bağlı ölüm oranlarını yükseltiyor.

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ülver Derici, 1-7 Şubat Dünya Tuza Dikkat Haftası'nın bu yıl ''Tuz sağlığınıza zarar verebilir'' temasıyla işlendiğini söyledi.

ERKEKLER, KADINLARDAN DAHA FAZLA TUZLU YİYOR

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneğince 2008 yılında yapılan çalışmada, bir kişinin günlük tuz tüketiminin, olması gerekenin üç katı (ortalama 18 gram) olarak tespit edildiğini belirten Derici, şunları kaydetti:

''Çalışmada, erkeklerin kadınlardan daha fazla tuzlu yediği saptanmıştır. Zeytin, peynir, turşu, salamura ve konserve gıdalar tuz oranı yüksek ve toplumumuz tarafından yoğun tüketilen gıdalardır. Ekmeğimizdeki (ortalama 300 gramlık ekmek) tuz miktarı yaklaşık yedi gram kadar olup günde bir ekmek tüketen birey zaten alması gerekeni fazlasıyla almaktadır. Türk Hipertansiyon İnsidans Çalışması'na göre, Türkiyedeki hipertansiflerin miktarı dört yılda üç milyon artmış olup, toplumumuzun aşırı tuz tüketimi bu artışın önemli bir sebebi olarak görülmektedir.''

GÜNDE 5 GRAM TUZ YETERLİ

Derici, tuz kullanım miktarının toplumsal özelliklere ve coğrafi bölgelere göre değişebildiğini de ifade ederek, ''Normal sağlıklı bireylerde günlük olarak yemeklerle alınması gereken ortalama tuz miktarı 5 gramdır (maksimum 6 gram)'' dedi.

Bu miktarın üzerinde tuz tüketilmesi halinde, ''kalp-damar hastalıklarına bağlı ölüm oranlarının yükseldiğini'' vurgulayan Derici, fazla tuz kullanımının astım hastalığında da şikayetleri tetiklediğini bildirdi. Derici, bu nedenle, sağlığın korunması, dengeli beslenme alışkanlığının kazanılması ve olası hastalıklara karşı riski artırmamak için günlük alınan tuz miktarının azaltılması gerektiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber