CHP'den aşı için araştırma istemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Şubat 2010 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, domuz gribi aşısında yaşanan son gelişmelere ilişkin Meclis Araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergenin gerekçesinde, hastalıkların artık sınır tanımadığı, dünyanın bir ucunda başlayan bulaşıcı hastalığın, kısa sürede dünyanın bir çok yerinde görülebildiği ifade edildi.

Koruyucu önlemlerin de hastalıklar gibi uluslararası bir niteliğinin olması gerektiği, yaşanan gelişmelerin, önlemlerin de küreselleştiği gerçeğini ispatladığı belirtilen gerekçede, "Küresel olayların kontrol edilebilirliği noktasında doğan sıkıntılar ise çeşitli olayların farklı biçimde algılanmasına ve kötü niyetle kullanılmasına olanak vermektedir. Domuz gribi konusu bunun son örneği olmuştur" denildi.

Domuz gribi hastalığının ortaya çıkmasından, aşının üretilip satılmasına kadar geçen sürenin, çeşitli spekülasyonları da peşinden getirdiğine işaret edilen gerekçede, şu görüşlere yer verildi:

"İnsanlık tarihinin en büyük sağlık kampanyalarından biri yürütülmektedir. Ülkemizde kullanılacak domuz gribi aşısında tartışmalar yaşanmış ve yaşanmaya devam etmektedir. Aşı üreticisi firmalarla 43 milyon doz aşı için yaklaşık 220 milyon Avro tutarında anlaşma yapılmıştır. Bu anlaşma aşının tamamının alınması durumunda yapılacak ödemedir. Aşı başına yaklaşık 5,2 Avroluk fiyat belirlenmiştir. Aşının tamamının kullanılmaması da olanaklıdır.

Domuz gribi aşısında son yaşanan gelişmelerin konunun uzmanlarınca görüşülmesi ve ortaya çıkan sorunlara çözüm önerilerinin bulunması amacıyla Meclis Araştırması açılması gerekmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber