7. intihardan sonra akla gelen komplolar

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 09 Şubat 2010 16:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'de görevli Kıdemli Kurmay Albay Erdem'in intiharından sonra akıllara İtalya'da Gladyo'nun tasfiyesi sırasında olan kaza ve intiharlar gelmeye başladı.

Dün akşam 16:30 sıralarında İzmir'de Güney Deniz Saha Komutanlığı'nda görevli Deniz Kurmay Albay Berk Erden evinde beylik tabancasıyla intihar etti.

Bu son iki yılda meydana gelen 7. intihar. Bu intiharlarla birlikte zamanında İtalya'da Gladio'nun tasviyesi sırasında intihar eden askerler gelmeye başladı. Şimdi akıllardaki soru iki ülkedeki intiharlar arasında bir benzerlik olup olmadığı.

İngiliz gazeteci Philip Willan ?Kuklacılar? kitabında İtalya'daki Gladyo tarihinde pek çok intihar ve araba kazası olduğunu yazar. Willan'ın kitabında yer alan bir bölümde, ?İtalya'nın JİTEM'i olan SIFAR'ın sanayi karşı-casusluk biriminin başı Albay Cenzo Rocca aynı zamanda kışkırtıcı ajan kullanımında da başı çekiyordu.

Haberin devamı ↓

reklam

Konuyu araştırmak üzere kurulmuş Parlamento Komisyonu önünde ifade vermesinden kısa süre önce intihar ediverdi. Onun ölümü İtalyan istihbarat örgütünün en hassas sırlarına vakıf başka insanların da uğradığı gizemli intihar olayları ve kazalardan biriydi? diyerek anlatıyor.

Rocca hassas belge ve bilgileri elinde tuttuğu için, ofisindeki dosyalara onun kışkırtıcı ajan devşirme faaliyetlerini soruşturan Savcı Ottorino Pesce'nin el koyması İtalyan istihbaratını alarma geçirmiş; istihbarat şefi Amiral Eugenio Henke, bilgi ve belgelerin önce kendileri tarafından 'sakıncasız' bulunmasını şart koşmuştu. Ancak bu şart reddedilerek Pesce görevden alınmış, yerine daha uysal biri getirilmişti.

Daha sonra 1964'te darbe hazırlığı yapıldığı iddiasının soruşturulmasına izin veren Jandarma Komutanı Carlo Ciglieri bir araba kazasına kurban gitmişti. Padua yakınlarında seyrederken arabası yoldan çıkıvermiş ve Ciglieri'nin üzerinden kimliğiyle ilgili hiçbir belge çıkmamış. Kaza sonrası olay mahalline gelenlerin çektiği fotoğraflarda, bagajda bir çanta olduğu görülmüş fakat çanta bir yokolmuştu.

Ciglieri'nin darbe girişimini soruşturma görevini verdiği General Giorgio Manes de ondan birkaç ay sonra kalp krizinden ölmüştü. Onun adına raporu hazırlayan yardımcısı Albay Remo D'Ottavio bir ay sonra intihara teşebbüs etmişti.

BİLGİLER AÇIĞA ÇIKINCA İNTİHARLAR BAŞLAR

Konuyla ilgili konuştuğumuz Taraf gazetesi yazarı Sezin Öney ise Gladio yapılanmaları içinde ne zaman gizli bilgilerin açığa çıkması söz konusu olsa, suikastler veya intihar zincirleri başladığına işaret etti.

Öney, ?İtalya'da, Gladio'nun kasası olduğu öne sürülen banker Roberto Calvi'nin 1982'deki ?intiharı' böylesi şüpheli ölümlerden biriydi. 62 yaşındaki Calvi, yöneticisi olduğu İtalya'nın en büyük özel bankası olan Banco Ambrosiano'nun batması ertesinde ölü bulunmuştu.

Ölümüne ilişkin dosya, bir yıl ?cinayet mi intihar mı' sorusuna yanıt bulmaya çalışarak açık kaldı, sonra da unutuldu gitti. Ta ki, 1998'de İtalya'da bir savcının bu dosyayı tekrar açmasına kadar. Bu araştırma sonucunda da, Calvi'nin öldürüldüğüne kanaat getirildi? diyerek bazı intiharların arkasında cinayetler olabildiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber