Vekil Öğretmenlik ve Ders Görevi Karşılığı Görevlendirme

Bakanlar Kurulunun her yıl uygulamaya başladığı geçici personel alımı nedeniyle, vekil öğretmenlik ve ders ücreti karşılığı görevlendirmenin uygulanabilirliği azalmıştır. Ancak hala bazı Milli Eğitim Müdürlüklerinin devam ettiği bu uygulama hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.

Haber Giriş : 15 Mart 2003 20:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1.Vekil Öğretmenlik

657 Sayılı Kanunun 86. Maddesi çerçevesinde vekil öğretmen istihdamı yapılabilmektedir. Buna göre 86. Madde de boş ilkokul öğretmenliği kadrolarına(yaz tatili hariç) açıktan vekil atabileceği hüküm altına alınmıştır.

Vekil öğretmenlik istihdamında prosedür şöyledir:

Herhangi bir yerdeki açık sınıf öğretmenlği kadrosunun bulunması halinde, vekil öğretmen olmak isteyen kişiler açık kadronun bulunduğu yere İl/İlçe Milli Eğitim Müdrülüğüne yazılı olarak başvururlar. İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü talebi uygun görürse, mülki idare makamlarından(Kaymakamlık ve Valilik) ve bütçe uygulama talimatı hükmü gereğince Maliye Bakanlığından izin alarak ilgili kişiyi vekil öğretmen olarak atar.

Vekil öğretmen olarak açıktan atananlara, atandıkları göreve tekabül eden maaşın üçte ikisi verilir.

Açıktan vekil olarak atananlar, 657 sayılı Kanunla memurlara tanınan sosyal haklardan yararlanırlar( Tedavi giderleri, emekli sandığı primleri vs.)

Açıktan vekil olarak atanacaklarda, asilde aranan şartlar aranmayabilir. Yani 4 yıllık sınıf öğretmenliği bölümü mezunları sınıf öğretmenliğine atanabilmekte iken, vekil öğretmenlikte, lise mezunu veya iki yıllık yüksek okul mezunları da vekil öğretmen olarak atanabilir.

2. Ders Ücreti Karşılığı Görevlendirme

657 sayılı Kanunun 89. maddesi "Ders ücreti Karşılığı görevlendirmenin" yasal dayanağıdır. 657 sayılı kanunun 89.maddesinde bu husus "Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile üniversite ve akademi ( Askeri akademiler dahil), okul kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda vb. kuruluşlarda öğretmen veya öğretim üyesi bulunmaması halinde öğretmenlere, öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebilir." şeklinde yer almıştır.

Bu hüküm çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı 16.12.1998 tarihinde çıkardığı "Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar" ile Ders ücreti karşılığı görevlendirmelerle ilgili olarak belirli esaslar tespit etmiştir. Buna göre;

Öğretmen sayısının yetersiz olması halinde öğretmen olmayan ancak yüksek öğrenim görmüş kişilere

1-Okul öncesi, ilköğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 30 saate,

2- Orta öğretim kurumlarında (Lise) haftada 24 saate kadar,

Ekders görevi verilebilir.

Diğer taraftan uzman ve usta öğretici olarak nitelendirilen kişilere haftada 40 saate kadar, okul öncesi, mesleki ve teknik orta öğretim ile çıraklık ve yaygın eğitim kurumlarına ek ders görevi verilebilir.

Bu konudaki Prosedür Şöyledir;

Ders ücreti karşılığı görevlendirilmek isteyenler açık bulunan kadrolar için okul müdürlerine başvururlar. Okul müdürü, ihtiyaç olması halinde İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden, İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüde Kaymakam veya Valilikten izin almak suretiyle ilgili kişi ders ücreti karşılığı görevlendirilebilmektedir.

Bu kişilere; memur maaş katsayısının 100 gösterge rakamı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda bir saatlik ders ücreti ödenmektedir. Örnekleyecek olursak ilköğretim okullarında haftada otuz saat ders veren bir kişi aylık (4*30*100*23.550= 282.600.000 T.L.) brüt maaş almaktadır.Bu maaş üzerinden %15 oaranında gelir vergisi ve %0,6 oranında damga vergisi kesilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber