75 bin dolar masraf yapılan burslu öğrencileri memur yapıyoruz

Milli Eğitim Bakanlığı, 1416 sayılı Kanun kapsamında 2006 ve 2007 yılında yurt dışına burslu öğrenci gönderdi. Buradaki amaç, o günlerde, yetişmiş uzman personel açığını gidermek olarak belirtilmişti. Ancak 2 yıllık süre boyunca 75 bin dolara yakın masraf yapılan bu öğrenciler, MEB'in gerekli planlamayı iyi yapmamış olmasından dolayı şuan için taşradaki il milli eğitim müdürlüklerine memur olarak atanmaktadır. Burslu öğrencilerin, yaşanan soruna dair tespitleri için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Şubat 2010 08:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar.net Yonetimine,

Ulkemiz her yil milyonlarca dolar harcayarak gayet titiz bir sekilde secilmis basarili ogrencileri devlet adina yuksek lisans egitimi gormek uzere dunyanin en iyi universitelerine gonderiyor. Egitimlerini en guzel sekilde tamamlayan ogrencilerin geri donmesi ve uzmanliklariyla ilgili alanlarda Turkiye'nin kalkinmasina katkida bulunmasi en buyuk hedef. Bu ogrencilerden bir kismi donmuyor, yurtdisinda kariyerlerini surdurmeyi tercih ediyor. Donenlerin bir kismi ise donduklerinde karsilarina cikan sok edici durum nedeni ile buyuk hayal kirikligina ugruyorlar. Mesela teknoloji yonetimi alaninda dunyanin en iyi universitelerinden birinde master egitimini tamamlayip gorev talep eden bir yuksek muhendisin ikamet ettigi ilin il milli egitim mudurlugune memur olarak atandigini soylesek, bunun hem ogrencinin emeklerinin heba edilmesi, hem de milletimizin kaynaklarinin bosa harcanmasi anlamina geldigini dusunmez misiniz? Evet, ne yazik ki olmakta olan bu. Eger bir an once onlem alinmazsa, yuzlerce ogrenci ayni duruma dusecek.

Bizler Burslu Ogrenciler, bursumuz: Milli Egitim Bakanligi Yurtdisi Lisansustu Egitim Bursu. Bizler "5 yilda 5 bin ogrenci projesi" kapsaminda Kamu kurumlarinda istihdam edilmesi planlanarak yurtdisina gonderilen ogrencilerden 2006 ve 2007 yillarinin burslarini kazanip giden ogrencileriz. 2006 yilinda Universite ve kamu kurumlari kategorilerinde ve 2007 yilinda TPAO, Kamu Kurumlari ve Yuksekogretim Kurumlari kategorilerine ayrilarak yurtdisina gonderildik. Bu e-postayi size atmamizin nedeni icinde bulundugumuz durumun Memurlar.net araciligi ile kamuoyuna en iyi sekilde yansitabilecegimizi dusunmemizdir.

Icinde bulundugumuz durum nedir?

2006 yilinin burslulari olarak kamu kurumlari adina master ve yuksekogretim kurumlari adina doktora yapmaya gonderildik. 2007 yilinda yurtdisina gonderilirken 3 kategoriye ayrildik. TPAO adina gidenler, Kamu Kurumlari adina girenler ve Yuksekogretim Kurumlari adina gidenler. OSYM'nin sitesinde yayimlanan ve 2007 yilina ait burslu ogrencileri secme ve yerlestirme kilavuzunun birinci sayfasinda kalin puntolarla su yazili idi:

"Bu Kilavuz, 1416 sayili Kanuna dayali olarak, yuksekogretim kurumlarinin ogretim elemani, Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi (TPAO) ile kamu kurumlarinin uzman personel ihtiyacinin karsilanmasi amaciyla, Turkiye Cumhuriyeti Milli Egitim Bakanligi (MEB) tarafindan resmi-burslu statude lisansustu ogrenim gormek uzere yurtdisina gonderilecek adaylarin, secimi ile ilgili basvuru ve tercihlerinin degerlendirilerek kontenjanlara yerlestirme esaslarini kapsamaktadir. T.C. Yuksekogretim Kurulu Ogrenci Secme ve Yerlestirme Merkezi (OSYM) tarafindan hazirlanan bu kilavuzun uygulanmasi, T.C. Milli Egitim Bakanliginin 01.10.2007 tarih ve 21265 Sayili Makam Onayi ile kabul edilmistir."

(ftp://dokuman. osym.gov. tr/2007YLSY/ YLSY2007_ KILAVUZ_YENI. pdf linkinden ulasilabilir)

Bu ifadeye gore Yuksekogretim Kurumlari adina gidenler donduklerinde hangi universite adina gitmisler ise o universiteye ogretim elemani olarak, TPAO ve Kamu Kurumlari adina gidenler ise uzman personel olarak doneceklerdi. Universiteler ve TPAO adina gidenler bakimindan pek bir problem olmadi. TPAO adina gidenler yukseklisanslarini takiben donuste uzman yardimcisi ve muhendis kadrolarinda istihdam edildiler. Universiteler adina gidenler ise kimi basta adina gittigi universitede kadro olmadigi icin o universiteye donemese de diger universitelerle anlasarak zorunlu hizmetlerine basladilar. Asil problem ise Kamu Kurumlari adina giden ogrencilerin donuslerinde yasandi.

Kamu kurumu adina giden ogrenciler olarak biz, OSYM kilavuzundaki yukarida belirtilen ibare paralelinde bir kamu kurumunda uzman personel olarak calisacagimizi dusunuyorduk. Ayni soz bize 24 Ocak 2008 tarihinde Milli Egitim Bakanligi Sura Salonunda Sn. Basbakan, Milli Egitim Bakani ve YOK Baskani'nin da katildigi toplantida verilmisti. Bize denmisti ki "Kamu kurumlari adina giden ogrencilerin kurumlari henuz belli degil; kurumlarin belirlenmesi ile ilgili calismalar yapiliyor; donuste hangi kuruma doneceginiz netlik kazanmis olacak". Ancak 2006 ve 2007 bursu ile yurtdisina kamu kurumlari kategorisi adi altinda master yapmaya gidenler olarak 2009 baharinda ve sonbaharinda donmeye basladigimiz zaman sok edici bir durum ile karsilastik. Mezun olduklarina dair gerekli belgeleri MEB Yuksekogretim Genel Mudurlugu'ne (YOGM) yollayip gorev talep eden arkadaslarimiz atamalarinin hangi kuruma yapilacagini ogrenmek icin kuruma basvurduklarinda YOGM Planlama ve Istihdam Subesi'nden aldiklari yanit su idi: "MEB sizi herhangi bir kurumla iliskilendirmek yetkisine sahip degil, iki aylik sure icerisinde KPSS puanlarinizla gereklerini yerine getirdiginiz bir kamu kurumu ile anlastiginizda zorunlu hizmetinize o kurumda basliyorsunuz. ALES puaniniz varsa anlastiginiz bir universiteye atamanizi arastirma gorevlisi olarak da yapabiliriz. Bunlarin hicbiri olmadigi takdirde gorev talep dilekcenizi takiben ucuncu ay icinde atamaniz ikamet ettiginiz ilin Milli Egitim Mudurlugu'ne memur olarak yapilir".

Uzman Personel olarak atanacagimizi beklerken Milli Egitim Mudurluklerine memur olarak atanma durumu ile karsilastik. Su anda Milli Egitim Mudurluklerinde memur olarak baslayip zorunlu hizmetlerini yerine getirmeye baslamis arkadaslarimiz mevcuttur. Bazi arkadaslarimiz halihazirda ikamet ettikleri illerin Milli Egitim Mudurluklerine atanacaklari gunu beklemektedirler. Halen 2007 kamu kurumlari burslularinin onemli bir bolumu yurtdisinda egitimlerine devam etmekte olup bu senenin bitiminde egitimlerini tamamlayip donduklerinde ayni durumla karsilasacaklardir.

Icinde bulundugumuz durumun garipliklerini siralamaya gelince:

-Biz 1416 Sayili Kanun'a gore yurtdisinda yollandik. 1416 Sayili Kanun'un 17. ve18. maddelerinden anlasilacagi uzere MEB adina gittigimiz kuruma bizi devretmekle yukumlu. Ancak sorun su ki biz MEB tarafindan hicbir kuruma devredilmedik cunku hicbir zaman adina gittigimiz kurum belli olmadi. Ancak hangi kurum adina gittigimiz MEB'e soruldugunda imzaladigimiz taahhutnameden yola cikilarak MEB adina ve hesabina gittigimiz soyleniyor. Isin celiskili tarafi su ki MEB'in bizi atadigi Milli Egitim Mudurluklerinde uzman kadrosu yok. Bu yuzden memur olarak ataniyoruz.

-Bize donuste ihtisasimiza uygun bir kurumda gorevlendirilecegimiz ve kurumlarin belirlenmesi icin calismalarin yurutuldugu soylendi. Ayni zamanda bu, burs esaslarimizi ve zorunlu hizmet sartlarimizi belirleyen 1416 Sayili Kanun'un 18. Maddesi'nde de belirtilmis durumda (Avdet ve muracaat etmis olan bir talebe ihtisasi dahilinde kendisine teklif olunacak hizmeti kabule mecburdur). Ayni zamanda uzman personel olarak istihdam edilecegimize dair ibare de burs esaslarimizi belirleyen OSYM kilavuzunda MEB onayli sekli ile de yer almaktadir. Simdi ise ancak ve ancak KPSS puani ile kurumlarin sinavlarina girmeye hak kazanip girip kazandigimiz takdirde zorunlu hizmetimizi kazandigimiz kurumda yapabilecegimiz soyleniyor. Bircogumuzun ise yurtdisinda gecirdigimiz zaman icinde KPSS'ye girememis olmaktan dolayi gecerli KPSS puani yok. Olsa bile iki aylik sure icinde istedigimiz ve ihtisasimizla ilgili kurum sinav acmayabilir. Acsa bile kazanmamiz kesin degil. Ayni durum ALES ve universitelere arastirma gorevlisi olarak girme konusunda da gecerli. Halbuki 657 sayili kanunun mecburi hizmet ile ilgili 224. maddesinde mecburi hizmeti olanlarin sinavsiz atanacaklari ve kamu kuruluslari arasinda hizmet devirlerinin mumkun oldugu yaziyor ancak bu madde isletilmiyor. Nedeni ise kurumlarin kendi personelini kendi secmek istemesi ve Devlet Personel Baskanligi'nin burslu ogrencilerin kurumlara sinavsiz atamalarinin yapilmasi konusunda olumlu gorus bildirmemesi olarak gosteriliyor. Sonuc olarak, 2006 ve 2007 yilinin bursu ile kamu kurumlari adina yurtdisina gidip yukseklisans yapip donen arkadaslarimiz ihtisaslari ne olursa olsun ikamet ettikleri ilin milli egitim mudurluklerine "aday memur" olarak ataniyorlar.

Aramizda MEB Mustesarligindan ve YOGM'den ust duzey yetkililerle gorusen arkadaslarimiz var. Hepsine soylenen sey sudur: "Mevzuatta karisiklik var, durumun farkindayiz" .

Durumun farkinda olan yetkililer henuz bu durumu ortadan kaldirmak icin birsey yapmadilar. Su anda devletin milyonlarca dolar akitip yurtdisina yollayip master yaptirttigi ogrenciler donuste lise mezunlari ile ayni kadroya, "memurluk" kadrosuna, atanip zorunlu hizmetlerini ifa etmeye basliyorlar. Basit bir hesap: Amerikada master maliyeti(ort. 2 yil sursun)+ ogrenciye verilen ayliklar toplami =$ 75,000. Kamu adina gonderilen ogrenci sayisi 1000 civarinda olsun. 75 Milyon dolar... Su ana dek bireysel cabalar sonucunda bir kazanim elde edemedik. Bize bu konuyu kamuoyuna duyurma konusunda yardimci olacaginizi dusunerek sizlere durumumuzu iletiyoruz.

Sorunu dile getirmenin yaninda cozum onerileri sunmayi da odev biliriz. Bizce uzun vadede bu magduriyet yaratan durumun giderilmesinin yolu yabanci memleketlere ogrenci gonderilmesini duzenleyen 1929 tarihli 1416 Sayili Kanun'un yerine daha kapsamli ve ayrintili bir kanun cikarilmasidir. Bursiyerlerin il milli egitim mudurluklerine memur olarak atanmalari ve burada bahsederek konuyu dagitmak istemedigimiz baska sorunlarin da yeni bir yasa cikarilmasi sayesinde cozume ulastirilacagini dusunuyoruz. Kisa vadede ise ayrintili olarak belirttigimiz sorunumuzun cozulmesinin yolu Devlet Personel Baskanligi'nin burslu ogrencilerin sinavsiz sekilde kamu kurumlarina atanmasinin onunu acacak sekilde gorus bildirmesi ve bu konu ile ilgili gerekli duzenlemelerin ilgili kurumlarca yapilmasidir. Onceden de belirttigimiz gibi 657 sayili kanunun mecburi hizmet ile ilgili 224. maddesi boyle bir gorus icin yeterince dayanak sunmaktadir. Devlet Personel Baskanliginin kamu kadrolarini hak etmeyen kisilerden korumak en temel gorevidir. Ancak bizlerin sadece bizi gonderen kamu kurumu tarafindan atanabilecegimiz gorusu kamu kurumlari adina yurtdisina giden ogrencilerin ihtisaslarindan bagimsiz olarak Milli Egitim Mudurluklerinin memur kadrolarina atanmalari sonucunu dogurmaktadir. Herbir ogrencinin devlete maliyeti yuzbinlerce liradir. Herbir ogrenci Turkiye'ye faydali olma sorumlulugunu tasimaktadir ve bu potansiyele sahip olduklarini yurtdisinda egitimlerini basarili sekilde bitirip donerek de ispatlamislardir. Dunyanin en iyi universitelerinden nice emekler vererek aldigimiz diplomalar bu kadar degersiz olmamalidir. Bu sorun sadece 2006-2007 burslularinin degil, universitelere atanmak istemeyen yada universitelerin kabul etmedigi tum ogrencilerin sorunudur ve ivedilikle cozulmesi herseyden once bizlere yaptigi yatirimdan etkin sekilde faydalanamayan devletimizin yararinadir.

Kamuoyuna Saygiyla Duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber