Sözleşmeli besicilik yap, Et Balık Kurumu etini satın alsın

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Şubat 2010 23:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI MEHMET MEHDİ EKER:

- "DEVLETİN İMKANLARINDAN DAHA İYİ İSTİFADE EDEBİLMENİZ İÇİN GÜCÜNÜZÜ BİRLEŞTİRİN, KOOPERATİFLER KURUN VE BANA PROJE GÖNDERİN"

- "ALLAH BİR DAHA BU MİLLETE KURTULUŞ BAYRAMLARI YAŞATMASIN, BU TOPRAKLARA İŞGAL GÖSTERMESİN"

YAŞAR YILDIZ

BAYBURT (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Bayburt'a "Türkiye Buluşmaları" konferansında konuştu.

Halk Eğitim Merkezi Salonunda gerçekleşen konferansta halka hitap eden Mehmet Mehdi Eker, 21 Şubat Bayburt'un Kurtuluş Günü'nde Bayburt'ta olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Böyle anlamlı günde aranızda olmaktan onur duyuyorum. Bugün, destan yazan Bayburtluların kurtuluşunun yıldönümü; 92 sene önce düşman işgalinden büyük bir kahramanlıkla kurtulmuş ve bu şehirde bu kahramanların bu şehitlerin siz saygıdeğer torunlarıyla birlikte olmaktan büyük onur duyuyorum. Bu kurtuluş bayramınızı da yürekten kutluyorum. Allah bir daha bu millete kurtuluş bayramları yaşatmasın. Allah bir daha bu topraklara işgal göstermesin ve bizi bir daha bu tür imtihanlarla karşı karşıya bırakmasın" dedi.

"Türkiye Buluşmaları" programına katılmak ve tarımla ilgili vatandaşları bilinçlendirmek üzere Bayburt'ta bulunduğunu ifade eden Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, "Biz milletimizle buluşuyoruz. Yani sizle buluşuyoruz çünkü yetki ve iradenin kaynağı sizsiniz, sizden aldığımız emanet ve yetkiyle Türkiye'yi yönetiyoruz. Bu nedenle buraya gelerek bu bölgede hangi projelerin daha gerçekleşir olacağını görmek ve bunları sizlerle paylaşmak için aranızda bulunmaktayız" diye konuştu.

Bakan Eker, Türkiye'nin 26 milyon hektar tarım arazisinin bulunduğunu belirterek, "Ben tarım sektörünün içerisinde 32 yıldır bulunan bir kardeşinizim. Çekirdekten geldim tahsilim ve çalışma hayatım hep tarımla geçti. Şimdiye kadar nerede bir tarımla ilgili konuşma geçse, hep denilirdi ki -Türkiye'nin tarımla ilgili bir politikası yok-. Kim nerde ne ekeceğini bilmiyor. Biz AK Parti hükümeti olarak çalıştık çabaladık, bakanlığımız uzmanlarımızla yoğun bir araştırmaya girerek 520 milyon veri kullanarak yani istatistik yaparak Türkiye'nin tarımsal üretim havzalarını belirledik. Biz işte tarıma stratejik açıdan bakıyoruz. Toplam desteklemeler içerisinde yüzde 4 olan hayvancılık desteklemelerini 22'ye çıkardık. Yani 1 milyar 800 binden 5 milyar 600 bine çıkardık. 22 Ocak'ta yayınladığımız bir kararname var biz bu kararnameyle bu bölgede hayvancılık yapacak yatırımcıya inşaat maliyetinin yüzde 30'unu, hayvan alımının yüzde 40'ını, süt sağım ünitelerinin yüzde 40'ını karşılıksız hibe destek veriyoruz. Doğu Anadolu'da daha önce özelleştirilmiş et balık kombinalarını özelleştirme kapsamından çıkarıp Bayburt'un da içerisinde yer aldığı doğu illerimizin bazılarında bir proje başlattık. Bu proje kapsamında sözleşmeli besicilik yapılırsa hayvanını besleyen çiftçimiz gidip et balığa satabilir. Ve bu burada et parası hariç 1 kilogram et için bin 500 TL destek alacak. Buna da Tar-et projesi diyoruz. Benim bakanlığım dönemimde Bayburt'a verdiğim destek 19 Milyon TL'dir" şeklinde konuştu.

Bakan Eker, konuşmasının sonunda katılımcıların sorularını cevapladı. Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe'nin, "Uygulamış olduğunuz 50 süt sığırı için hibe desteğinden Bayburtlu çiftçiler olarak çok memnunuz. Ancak biz Bayburtlular olarak bu 50 sığırı almamız çok zor. Bunu 25'lere kadar düşüremez misiniz" sorusu üzerine Bakan Eker, "Siz de 3-5 kişi bir araya gelerek bu projelerden istifade edin, yani gücünüzü birleştirin. Devletin imkanlarından daha iyi yararlanabilmeniz için kooperatifler oluşturun" diyerek proje kapsamında olan 50 sığırı aşağı rakamlara düşüremeyeceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber