Kadroları artık Maliye dağıtmıyor

Abbas Güçlü, ismini belirtmediği MEB kurmaylarıyla görüşme yapmaya devam ediyor. Ancak görüşmenin detayları iki ihtimal olduğunu göstermektedir. 1- Ya Abbas Güçlü hayali birileriyle görüşüyordur, kendisi 'MEB kurmayı' diyordur. 2- MEB kurmayı olarak A. Güçlü'ye konuşanlar hiç bir mevzuat bilgisi olmayan ve hemen görevden alınması gerekli kişilerdir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Şubat 2010 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milliyet Gazetesi yazarı Abbas Güçlü bir süredir ismini belirtmediği ve MEB kurmayları olarak tanımladığı kişilerle yaptığı görüşmeleri yayımlamaktadır. Ancak görüşmeler sonrasında yayımlanan söyleşiler, ortada vahim bir durum olduğunu göstermektedir.

Zira, MEB kurmayları, Güçlü'nün bir çok sorusuna "Maliye Bakanlığı kadro verse, biz neden atama yapmayalım", "Ama Maliye'de öyle her istendiğinde kadro vermiyor." gibi cevaplar vermektedir.

Bu görüşmelerin doğru olma ihtimalina inanmak istemiyoruz. Zira eğer görüşmeler gerçek ise konuşan MEB kurmaylarının hemen görevden alınması gerekmektedir, çünkü en temel mevzuat bilgilerini dahi bilmemektedirler.

TEKNİK MEVZUAT BİLGİLERİ

Bir kamu kurumunun, bir kadroya atama yapabilmesi için;
1- Boş kadro olması,
2- Atama izninin olması,
gerekmektedir.

Hemen hemen her kurumun atama yapmak için boş kadrosu bulunmaktadır. Boş kadroya atama yapabilmek için gereken atama izinleri ise Bütçe Kanunları ile belirlenmiştir. Başkaca da bir izin bulunmamaktadır. 2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun (tıklayın) 22. maddesine göre her kamu kurumu bir önceki yıl boşalan kadrolarının yüzde 50'sine, bir yerden izin almaksızın atama yapmak hakkına sahiptir. MEB açısından söyleyecek olursak, 2009 yılında nakil, istifa ve emeklilik ile boşalan kadro sayısı 18 bin ise bu durum "2010 yılında 9 bin atama izni" olduğu anlamına gelmektedir. Ancak, bütçe kanununun 22. maddesinde ihtiyacını bu şekilde karşılayamayacak kamu kurumları için toplam 25 bin adet daha atama izninin verildiği belirtilmiş olup, bu iznin dağıtımı da geçen hafta yapılmış ve Devlet Personel Başkanlığınca MEB'e 10 bin atama izni daha verilmiştir. (tıklayın)

Bu açıklamalar dışında, atama yapmak için alınması gerekli bir izin bulunmamaktadır. Yine bu açıklamalar dışında Maliye Bakanlığının kendi takdiriyle verebileceği bir izin de bulunmamaktadır. MEB, bugün itibariyle 2010 yılında kadrolu öğretmen alımı için, toplam 19 bin atama iznine sahiptir. Ancak, 2009 yılı Kasım ayında yaşanan sorunda olduğu gibi, Meclisten bir kanun çıkarılırsa bu sayının aşılması mümkün olabilecektir.

KİMDİR BU MEB KURMAYLARI?

Binlerce öğretmen adayı Abbas Güçlü'nün yazıları sonrasında sitemize haberin doğruluğunu sorduğu için, hiç bir şeyden haberi olmayan bu MEB bürokratlarının kim olduğunu açıkçası merak ediyoruz. Zira, MEB bugün itibariyle hiçbir yerden izin almaksızın 19 bin kadrolu öğretmen atama imkanına sahip olmasına rağmen, konuşan hayali MEB bürokratı hala "Maliye kadro verirse" gibi en temel mevzuat bilgilerinden yoksun açıklamalarda bulunmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber