Balyoz'da kim kimdir?

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 23 Şubat 2010 08:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşandı. TSK'dan emekli olmuş ve halen görevde olan üst düzey subaylar gözaltına alındı.Türkiye'de 8 ilde yaklaşık 50 kişi için dün şafak vakti düğmesine basılan operasyon, kamuoyunun tanıdığı Ergenekon savcılarının talimatıyla başlamadı. Sivil savcıların kuvvet komutanlığı yapmış isimleri ''darbe'' suçlamasıyla ilk kez gözaltına aldırdığı olay olma özelliğini de taşıyan operasyonlar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca görevlendirilen 3 yeni savcının talimatıyla yapıldı. İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcıları Ali Haydar, Bilal Bayraktar ve Adnan Berk tarafından hazırlanan fezlekede, operasyon ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni cebren (zorla) ıskat (düşürme) ve Anayasal düzene karşı eyleme girişme'' iddiasına dayandırıldı. Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Özden Örnek, Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ve eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın, ''Balyoz Darbe Planı'' adıyla yayımlanan belgelerin altında ıslak imzaları bulunduğu, incelemelerde bu durumun tespit edildiği, bu nedenle gözaltına alındıkları kaydedildi.

İşte dün gözaltına alınan isimler:

** Emekli Oramiral Özden Örnek: Donanma Komutanlığı yaptığı dönemde hazırlanan Balyoz Darbe Planı'nın Deniz Kuvvetleri ayağını oluşturan 'Suga' planının altında imzası bulunuyor. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek 'darbe günlükleri'ni hazırlamasıyla gündeme gelmişti. Örnek'in, günlükleri yayımlayan Nokta Dergisi aleyhine açtığı dava, Emniyet'in "Günlüklerin Örnek'in Deniz Kuvvetleri'ndeki bilgisayarından çıktığı" şeklinde raporu nedeniyle düşmüştü. Örnek, darbe planları nedeniyle 'şüpheli' sıfatıyla Ergenekon savcılarına ifade vermişti.

** Emekli Oramiral Feyyaz Öğütçü: Suga Planı'nda 4 birlik komutanlığından Ankara Komutanı olarak adı yer alan Öğütçü'nün, aynı zamanda Kafes Operasyonu Eylem Planı'nda da cuntanın 'danışma kurulu'nda yönetici olarak yer aldığı öne sürülüyor. Eski Kuzey Deniz Saha Komutanı olan Koramiral Ali Feyyaz Öğütçü, geçtiğimiz yıl Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararıyla emekliye sevk edilmişti. Öğütçü'nün adı, Koç Müzesi'ndeki denizaltıda ele geçirilen bombaları soruşturmayı yürüten sivil savcılara bildirmeden imha ettirmekle gündeme gelmişti.

** Emekli Korgeneral Engin Alan: Balyoz Planı hazırlandığında 1. Orduya bağlı 2. Kolordu'nun Komutanı olan Alan, kritik görevlerde bulunmuştu. Alan, Tümgeneral rütbesiyle Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı görevi sırasında, Abdullah Öcalan'ın Kenya'dan getirildiği operasyonu yönetti. Alan'ın döneminde PKK'nın 2 numaralı ismi Şemdin Sakık da Kuzey Irak'tan "Yarasa Operasyonu" ile Türkiye'ye getirilmişti. Alan, halen TSK Güçlendirme Vakfı Başkanlığı görevini yürütüyor.

** Emekli Korgeneral Ayhan Taş: Balyoz Planı'nın hazırlığında 15. Kolordu Komutanı olarak görev yapıyordu. Selimiye Kışlası'nda 5-7 Mart 2003 tarihinde yapılan 'Balyoz' toplantılarına katıldı. Daha sonra atandığı 6. Kolordu Komutanlığı'ndan emekli oldu.

** Emekli Koramiral Lütfi Sancar: 2003 ile 2005 arasında Güney Deniz Saha Komutanlığı görevinde bulunan emekli Koramiral Lütfi Sancar da İzmir'de gözaltına alındı.

** Emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk: Adı Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'ün Ergenekon soruşturması kapsamında Genelkurmay'a bildirdiği paşalar arasında geçiyordu. Poyrazköy sanığı emekli Binbaşı Levent Bektaş'tan ele geçirilen CD'deki ?Gündemlerim? isimli belgede Kutluk'un adı ?Deniz Kutluk'a, İskender Evrenesoğlu konusu çok önemli bu konuda haberler var, dikkat edelim, zamanı henüz gelmedi, deşifre olursa kendi sonu olur. Avukat Çulhaoğlu'nu uyaralım" ifadesiyle geçmişti. Chronicle dergisinin iddiasına göre Deniz Kutluk'un kız kardeşi ve yeğenleri Evrenesoğlu'nun en has müritleri arasında bulunuyor.

** Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri: Balyoz Darbe Palanı'nda koordinatörlük görevini üstlendiği anlaşılan dönemin 1'inci Ordu Komutanı Kurmay Albay Süha Tanyeri, daha sonra Tuğgeneral olarak emekli oldu. Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri'nin adı, Türkiye üzerine karanlık senaryoların konuşulduğu Hudson Enstitüsü'ndeki toplantıda ABD'li komutanlara "PKK'nın üst düzey yöneticilerini teslim ederseniz AK Parti'nin oyu artar" diyen kişi olarak gündeme gelmişti. Tanyeri, İstanbul Mehmetçik Vakfı Başkanı olarak görev yapıyordu.

** Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz: Balyoz Planı'nın bir parçası olan Suga Planı'nda SUGA Kuvvetleri Komutanlığı'nın Kurmay Başkanı olarak görev aldı. Ergenekon soruşturmasında adı birçok kez gündeme gelen Dz. Gürdeniz, darbe planının yapıldığı dönemde Albay rütbesindeydi.

** Korgeneral Metin Yavuz Yalçın: Balyoz Planı'nda 52. Zırh Tümen Komutanı olarak yer aldı. Yalçın planla ilgili yapılan seminere "Halka karşı acımasız hareket etmek lazım" diyerek elindeki birliklerle İstanbul'un üzerine çökecek ve darbeye karşı olan belediye başkanı, savcı, hâkim, kaymakam gibi kişileri bertaraf edecekti" sözleriyle damgasını vurmuştu.

Fırtına: Gereken derhal yapılmalı

Balyoz Darbe Planı'nda Oraj Hava Harekâtı planında imzası olan Fırtına, Ergenekon savcılarına "şüpheli" sıfatıyla ifade vermişti. Özden Örnek'e ait 'Darbe Günlükleri'nde Fırtına'nın halen Ergenekon sanığı olan Şener Eruygur ile birlikte hareket ettiği ifade edilmişti. Eruygur'la birlikte hazırladığı darbe planında 'Şahin' kod adıyla anılan Fırtına'nın, Sarıkız, Ayışığı, Eldiven ve Yakamoz darbe planlarında yer aldığı öne sürülüyor. Günlüklerde Fırtına'nın 2003 Aralık ayındaki YAŞ toplantısı öncesi yapılan toplantıda "Parlamento Cumhurbaşkanı tarafından feshedilmelidir. Bu hükümetle olmaz. Hukuki şartlar müsaittir. Gereken yapılmalıdır. Cumhurbaşkanının yetkileri vardır? dediği aktarılmıştı. Ayrıca Fırtına'nın 29 Ekim'de Kayseri'de düzenlenen Cumhuriyet resepsiyonunda başörtülülerin de gelmesini gerekçe göstererek havacı tümgeneral olan garnizon komutanını görevden almak istediği iddia edilmişti.

Emekli Orgeneral Ergin Saygun:

Balyoz Planı'nın hazırlık toplantısına 3. Kolordu Komutanı olarak katılan Saygun, çalışmayı EMASYA Protokolü çerçevesinde yaptıklarını belirten Çetin Doğan'a "İçinde bulunulan durum EMASYA'nın çok ötesinde özel tedbirlerin alınmasını gerektiren bir boyuta ulaşmıştır" şeklinde görüş beyan etmişti. Genelkurmay 2. Başkanlığı ve 1. Ordu Komutanlığı görevlerinde bulunan Saygun, Başbakan Erdoğan'ın 5 Kasım 2007'de ABD Başkanı Bush ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmeye katılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber