Öğrenci affından askerde ve cezaevinde bulunanlarda yararlanacak

Haber Giriş : 11 Şubat 2005 06:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2000 yılından sonra herhangi bir sebeple üniversiteden uzaklaştırılanların yararlanacağı af tasarısı, dün AKP tarafından Meclis'e sunuldu. Başvuru süresinde askerde olanlar ile cezaevinde bulunanlar, bu halleri sona erdikten sonra aftan yararlanabilecek.

AKP ile CHP arasında tartışmaya yol açan öğrenci affı, sonunda AKP tarafından yasa teklifi haline getirilerek TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Buna göre 2000-2001 öğretim yılından sonra üniversitelerden türban dahil ?her ne sebeple olursa olsun' uzaklaştırılanlara en fazla üç sınav hakkı tanınacak. Bu haktan yararlanmak isteyenler yasa yürürlüğe girdikten iki ay içinde kurumlarına başvuracaklar.

TECİL SAYILACAK

Müracaat süreleri içerisinde askerlik zamanı gelmiş olanlar, bu yasa hükümlerine göre verilmiş hakları kullandıkları takdirde tecilli sayılacaklar. Halen askerlik görevini yapmakta olanlar terhislerinden, gözaltında veya tutuklu bulunanlar da bu halleri sona erdikten sonra iki ay içinde başvuru yaparak bu haktan yararlanabilecekler.

GEREKÇE: KRİZ

Teklifin gerekçesinde, 2000 yılında başlayan ekonomik krizin, üniversite gençliği üzerinde derin izler bıraktığı belirtilerek, ?Gençlerin bundan böyle bu tür çözümlere ümit bağlamamaları hususunda samimi uyarı mesajlarının dile getirilmesi' gerektiğinin altı çizildi.

100 BİNİ DÖNECEK

2000 yılından sonra 224 bin öğrencinin üniversitesiyle ilişiğinin kesildiği, bunlardan yaklaşık 100 bininin okuluna dönmek istediği belirtiliyor. TBMM Genel Kurulu'nda türban nedeniyle üniversiteyle ilişiği kesilenlerin sayısının ise 270 kişi olduğu bildirildi.

Şubat sonuna yetişecek

AKP, öğrenci affı bekleyişini ?en kısa zamanda' sona erdirmeyi planlıyor. Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç'ın ?Şubat ayı sonuna kadar bu işlem ya yasalaşıp bitecek, ya da gündemden düşecek' sözleri de dikkate alındığında, AKP'nin teklifi önümüzdeki hafta Milli Eğitim Komisyonu'nda ele alması, ay sonuna kadar da Genel Kurul'a getirip yasalaştırması bekleniyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber