Çocukların eğitimi anne karnındayken başlar

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Şubat 2010 14:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Uzman Psikolog Danışman Dr. Fatih Kalkınç, çocukların eğitiminin, dünyaya gelmeden önce ebeveynlerin yaşantısı ile şekillendiğini söyledi. Anne karnındaki çocuğun hamileliğin 4. ayından itibaren de annenin davranışlarından etkilendiğini kaydeden Dr. Kalkınç, aile içerisindeki huzurun çocukların mutluluğunda büyük önemi olduğuna dikkat çekti. Kalkınç, "Depresyonda olan on çocuktan dokuzunun ailesinin ayrı olduğu tespit edilmiştir." dedi

Tirebolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği 'Sınav Kaygısı ve Ders Başarısı' konulu seminere konuşmacı olarak katılan Aziziye Eğitim Kurumları Psikolog Danışmanı Dr. Fatih Kalkınç, çocukların yeteneklerinin gelişmesinde anne-babaya büyük görevler düştüğünü dile getirdi.

Dr. Kalkınç, "Çocuk 1,5 yaşında iken yemeğini kendisi yemek ister bunu aksine annenin ya da babanın yedirmesi çocuğun yeteneğinin gün yüzüne çıkmasını geciktirir. Bilgisayar ve internet bir deniz suyu gibidir içtikçe susatır. Bu konuda duyarlı olmalıyız. Çocuğun eğitiminde ailenin önemi büyüktür. Aile arasındaki iletişim çocuğu olumlu ya da olumsuz etkilemektedir." dedi.

Ebeveynlerin kardeşler arasında taraf olmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Kalkınç, "Kardeşlerin sadece birbirlerine fiziksel zarar vermelerini engelleyin. Toplumsal olarak çocuğumuzun ve eşimizin güzel yönlerini değil öncelikle eksikliklerini görürüz, eksiklikleri eleştirilen çocuklar daha asi olmaktadır. Ülkemizde çok hızlı şekilde boşanmalar olmaktadır. Depresyonda olan on çocuktan dokuzunun ailesinin ayrı olduğu tespit edilmiştir. Mutlaka aile içinde sevgi saygı ön planda olmalıdır. Dinimizin emri bile bu yöndedir." dedi.

Ailede yeterli sevgi saygıyı göremeyen çocukların, bu eksikliği karşı cinsle giderme arayışında olduğuna dikkat çeken Kalkınç, ailelere şu tavsiyelerde bulundu: Başarılı olmak isteyen bir çocuk, okuldan sonra günlük işlediği dersini muhakkak tekrarlamalı. Günlük tekrardan sonra ödevini yapan öğrenci yarınki konusu ile ilgili bir çalışma yapmalı. Kesinlikle ders çalıştıktan sonra televizyon izlenmemelidir aksi takdirde öğrendikleri unutabilir. Çocukların odasında televizyon ve bilgisayar bulunmamalı. Mümkün olduğunca cep telefonundan uzak durulmalı. Hatta üniversite sınavına kadar bir öğrenci cep telefonu kullanmamalı. Çünkü cep telefonu ele alındığında normal insan gücünü yüzde 30 oranında etkilemektedir. Dolayısı ile öğrenmeyi de etkilemektedir. Bu konuda duyarlı olan aileler çocuklarını başarılı olduklarını görecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber