Vatandaş, en çok banka ve Telekom'dan şikâyetçi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mart 2010 23:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER)Genel Başkanı Mustafa Göktaş, Türkiye genelinde Şubat ayında derneğe gelen 48 bin 330 şikâyet arasında 13 bin başvuru ile bankaların ilk sırada yer aldığını bildirdi.

Göktaş, yazılı açıklamasında, ÇETKODER Genel Merkezine Türkiye'nin 81 il ve ilçesinden 2010 yılı Şubat ayında yapılan şikayet başvurular ının değerlendirildiğini ve çoğunluğu elektronik posta ile yapılan müracaatlarda en çok şikayetin bankalara geldiğini söyledi.

Bankaların kredi kartı aidatı uygulamasına yönelik 13 bin şikayet ve talebin bulunduğunu belirten Göktaş, sabit telefonlarda uygulanan aylık sabit ücret uygulamasına da tüketicilerden büyük tepki geldiğini ve 7 bin 854 başvuru ile bu konudaki şikayet ve taleplerin ikinci sırada yer aldığını kaydetti.

Göktaş açıklamasında, "Her ay telefondan alınan sabit ücret yüzünden vatandaş haksız yere mağdur edilmektedir" dedi.

Ayrıca sabit telefon çekilmeden ADSL hizmeti verilmemesi, ADSL verilirken sabit hattını hiç kullanmayıp kapalı tutsa bile bunun için sabit ücret ödemesi konusunda da 4 bin 350 şikâyet geldiğine işaret eden Göktaş, tüketicilerin bu uygulamanın da hak ve hukuk dışı olduğunu ve kaldırılması yönünde talepte bulunduklarını kaydetti.

Göktaş, akaryakıta uygulanan vergi oranlarının yüksek oluşu, bu oranların indirilmesi ve akaryakıtın ucuzlamasına yönelik de 4 bin 210 başvuru yapıldığı nı bildirdi.

Türkiye'de halen çok zor şartlarda hayatlarını sürdüren k üçük esnaf ile KOBİ olarak adlandırılan esnaf ve sanatkarın ödemekte zorlandığı Bağ-Kur primlerinin yüksekliği ile Bağ-Kur borçlularına uygulanan faizlerin yüksekliği nedeniyle ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz dikkate alınarak, Bağ-Kur borçlularına bir defaya mahsus olarak borç ana parasının taksitlendirilmesi, faizin silinmesi, yine ödeyemediği vergi borçlarında da aynı talebin yinelenmesi konularında toplam 18 bin 916 başvuru yapıldığını dile getiren Göktaş, şunları kaydetti:

"Tüketicinin en çok şikayet ettiği hususlar bellidir. Tüketici bilinci giderek artmaktadır. İnsanlarımız artık yasalardan doğan haklarını aramaktadırlar. Ancak bu işin köklü çözümü kesin ifadeler ile yasal tedbirlerdir. Kredi kartı aidatı, faizlendirme bir yasal düzenleme ile netleştirilirse, vatandaşın mağduriyeti kalkar. Özellikle sabit telefondaki sabit ücret alımı ve sadece ADSL hizmeti isteyenlerin evine sabit telefon çekme zorunluluğu ve sabit ücret ödeme yükümlülüğü yanlıştır. Bu uygulama yasal düzenlemeler ile kaldırılmalıdır."

Göktaş, tüketicilerin şikayet ve taleplerini derneğin "cetkoder(a)gmail.com" adresine elektronik posta yolu ile ulaştırabileceklerini, mesai saatleri içinde de "0 535 475 70 06" nolu dernek telefonundan arayarak teknik, hukuki ve yasal bilgi alabileceklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber