Bakan Çubukçu, Meclis'te çeşitli konulara ilişkin soruları cevapladı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Mart 2010 09:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI NİMET ÇUBUKÇU (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Adana Milletvekili Sayın Kürşat Atılgan'ın (6/756) ve (6/1343) esas numaralı soru önergelerini cevaplandırmak üzere söz almış bulunmaktayım. Hepinizi saygılarımla selamlıyorum.

Ortaöğretim öğrencilerinin okula devamsızlığı -mevcut bütün durumlar da göz önünde bulundurularak- Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği'nde düzenlenmiştir. Bu Yönetmeliğe göre, ders yılı içerisinde toplam yirmi gün okula özürsüz olarak devam edemeyen öğrencilerin notları ne olursa olsun başarısız sayılacağı; özürlü ve özürsüz devamsızlıklar ile okul yönetimince verilen izinlerin toplam kırk beş günü aşamayacağı; doğal afet, yangın, sağlık kurulu raporuna dayalı uzun tedaviyi gerektiren hastalık, gözaltına alınma, tutuklanma gibi nedenlerle özürlü ve özürsüz devamsızlık süresini aşan öğrencilerin özrünü belgelendirmek, iki dönem notu almış bulunmak kaydıyla diğer öğrenciler gibi işleme tabii tutulacağı hüküm altına alınmış olup bütün işlemler ve uygulamalar buna göre yapılmaktadır.

Ayrıca, ortaöğretim başarı puanının belli bir ölçüde yükseköğrenime geçişte etkili olmasının amacı da bu uygulanan tedbirlerdendir. Diğer taraftan, yeni anlayışla hazırlanan öğretim programları da okulda derslerin takibini önemli kılmaktadır.

Niğde Milletvekili Sayın Mümin İnan'ın (6/815) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum:

Söz konusu sınavda Erzurum ilinde hatalı kitapçık dağıtıldığına ilişkin, Bakanlığımıza herhangi bir bilgi intikal etmemiştir. Ancak, Erzurum Valiliğinden alınan konuya ilişkin bilgiye göre, bir öğrenci velisinin valilik makamına vermiş olduğu dilekçeye istinaden konu hakkında inceleme başlatıldığı ve muhakkiklerce yapılan incelemede bu okuldaki iki sınav salonunda aynı soru kitapçığı arka arkaya dağıtıldığından, bina sınav sorumlusu ve komisyon üyelerince görüldüğü, sınavın on dakikalık süresi içinde kitapçıkların değiştirilmesiyle durumun düzeltildiği ve bu işten kaynaklanan gecikmeyle sınav bitiminden sonra öğrencilere on beş dakikalık ek süre tanındığının tespit edildiği, gerçekleştirilen soruşturma sonucu ilgililer hakkında disiplin yönünden getirilen tekliflerin de uygulandığı anlaşılmaktadır.

Niğde Milletvekili Sayın Mümin İnan'ın (6/891), (6/892) ve (6/893) esas numaralı soru önergelerini cevaplandırıyorum:

Konuya ilişkin olarak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca ilgili üniversite tarafından bu yönde talep geldiğinde konunun kurullarınca değerlendirmeye alınarak görüşlerinin iletilmekte olduğu ancak Niğde Üniversitesi bünyesinde tıp fakültesi, ziraat fakültesi ve hukuk fakültesi açılması konusunda anılan üniversite rektörlüğü tarafından kurullarına yapılan herhangi bir başvuru olmadığı beyan edilmiştir.

Gaziantep Milletvekili Sayın Yaşar Ağyüz'ün (6/941) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum:

OKS sonuçları, okullar bazında test ortalamaları, puan ortalamaları şeklinde il millî eğitim müdürlüklerince gönderilmiş ve başarısızlarının araştırılması, başarı oranının yükseltilmesi amacıyla veriler oluşturulmuştur.

Ayrıca yapılan başka bir çalışmayla da, seviye belirleme sınavı sonuçlarının sınıflar, okullar, ilçeler, iller bazında ayrıntılı olarak analiz edilmesi amacıyla e-okul sistemi üzerinden bir program geliştirilmiştir. Böylece ders öğretmeni öğrencisinin; okul müdürü sınıfın, öğretmenin; ilçe millî eğitim müdürlükleri de bu bilgilerin ışığında başarının artırılmasına yönelik gerekli çalışmaları yapmaktadır.

Diğer taraftan, illerin ÖSS başarı puanları Türkiye ortalamasının üzerinde ve altında olması durumlarına göre incelenmekte, Türkiye ortalamasının üzerinde olan illerde başarılarının artarak devamı, ortalamanın altında olan illerde de yükseltilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.

Gaziantep ili, 2008 öğrenci seçme sınavında sözelde 64, sayısalda 58, eşit ağırlıkta 60 iken, 2009 yılında sözelde 60, sayısalda 50 ve eşit ağırlıkta 53'üncü sırada yer almıştır. Soruya konu CD dağıtımından Bakanlığımızın herhangi bir bilgisi bulunmamaktadır.

Gaziantep Valiliğinden alınan konuya ilişkin bilgiden, söz konusu CD dağıtımının Valilikçe incelemesinin başlatıldığı, inceleme sonucunda CD içeriğinin tamamına yakınının yenilenen eğitim programları ve ders notları olduğu, ancak CD'de ayrıca iki makalenin tespitini müteakip inceleme yapıldığı, soruşturma açılarak sonuçlandırıldığı ve getirilen ceza tekliflerinin de uygulandığı anlaşılmaktadır.

Diğer taraftan, Hükûmetimizin birinci önceliğinin eğitim olduğu, iktidarda olduğumuz süre içerisinde bütçeden en önemli kaynağın eğitime ayrıldığı, yeni müfredat programları ve fiziki altyapının iyileştirilmesi için yaptığımız yeni derslikler eğitimdeki başarımızın herkesçe kabul edilen göstergelerinden bazılarıdır. Bakanlığımızca ülke genelinde eğitimin niteliğinin imkânlar oranında en yüksek düzeye çıkarılması amacıyla çalışmalarımız aralıksız sürdürülmektedir. Aksi değerlendirmelerin gerçekle bir ilgisi bulunmamaktadır.

Şırnak Milletvekili Sayın Sevahir Bayındır'ın (6/974) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum:

Bakanlığımıza bağlı resmî ve diğer kurumların öğretmen ihtiyacı, her yıl bütçe imkânları doğrultusunda Bakanlığımıza tahsis edilen kadro sınırlılığında ve her yıl atama imkânları ölçüsünde İLSİS kontenjan modülüne göre gerçekleştirilmektedir. Bu çerçevede, Şırnak ilinde, Bakanlığımıza bağlı resmî eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere, 2009 yılında, farklı alanlarda 1.416 öğretmen ataması yapılmıştır.

2009-2010 eğitim öğretim yılında ortaöğretimde okullaşma oranı Türkiye bazında brüt 84,19 ve net 64,95'tir, Şırnak ilinde ise bu oran yüzde 53,61 ve net yüzde 34,29'dur. Bu ilimizdeki öğrenci sayısı da 2002-2003 öğretim yılında 4.124 iken 2009-2010 eğitim öğretim yılında 17.826'ya çıkmıştır. Okullaşma oranının artırılması için, imkânlar dâhilinde tüm çalışmalar yürütülmektedir.

Şırnak ili eğitim kurumlarında eğitim teknolojisi sınıfları sayısı 93 iken, 6 spor salonu ve 70 kütüphane var iken 2009-2010 eğitim öğretim yılında bilgi teknolojisi ve laboratuvar sayısı 341'e, spor salonu 14'e, kütüphane de 150'ye çıkarılmıştır. Ayrıca, ülkemizin her yerinde standart okul donatımları yapılmakta olup bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Zaman içinde oluşan ihtiyaçların en kısa sürede karşılanması hususunda da gerekenler yapılmaktadır. Bu kapsamda, Şırnak ilinin ihtiyaçları da bütün illerimizle aynı prosedürler ve çerçeveler dâhilinde değerlendirilmektedir.

Şırnak Milletvekili Sayın Sevahir Bayındır'ın (6/975) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum:

Şırnak Valiliğince, söz konusu idarecilerin görev yerlerinin okulların başarı durumları gözetilerek değiştirildiği belirtilmektedir. Diğer taraftan, Bakanlığımıza bağlı resmî eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin her yıl isteğe bağlı ve yer değiştirme suretiyle atama işlemleri Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda yapılmakta, bunun dışında herhangi bir atama ve yer değiştirme işlemi gerçekleştirilmemektedir.

Tokat Milletvekili Sayın Reşat Doğru'nun (6/987) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum:

Bakanlığımıza bağlı resmî eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı -az önce de izah ettiğim gibi- bütçe olanakları çerçevesinde Bakanlığımıza tahsis edilen kadro sınırlılığında İLSİS Kontenjan Modülüne yansıtılan alanlar ve bu kurumların bilgileri doğrultusunda kadrolu ve sözleşmeli olarak görevlendirme yapılarak karşılanmaya çalışılmaktadır. Bu çerçevede Bakanlığımızca resmî eğitim kurumlarında KPSS puan üstünlüğü esasına göre atamalar yapılmakta, 2009 yılında yapılan öğretmen atamaları ve görevlendirmelerinde de Tokat için 153 öğretmen ataması görevlendirmesi yapılmıştır. Tokat Valiliğimizden alınan bilgiye göre de bu konuda söz konusu il ve ilçelerimizde boş geçen ders olmadığı da anlaşılmaktadır.

Van Milletvekili Sayın Özdal Üçer'in (6/994) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 32'nci maddesinde: "Her öğretim yılında bir defaya mahsus olarak öğretim yılının başladığı yıl içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenen tarihte hazırlık ödeneği ödenir." denmektedir. Bu kapsamda Bakanlığımızca, 2008 tarihinde başlayan 2008-2009 öğretim yılına hazırlıklı girebilmeleri için 2008 tarihinde ödenmesine ilişkin yazı gönderilmiş, ayrıca Bakanlığımız İnternet sayfasında duyurulmuş, bütün öğretmenlerimize de ödemenin yapılması sağlanmıştır.

Tokat Milletvekili Sayın Reşat Doğru'nun (6/1027) sayılı soru önergesini cevaplandırıyorum: 20/4/1994 tarih ve 21911 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'un "Yayın İlkeleri" başlıklı radyo ve televizyon veri yayınlarında uyulması gereken ilkeler belirtilerek "Görev ve Yetkiler" başlığında yayınların, izleme kurulları oluşturularak boş alanlarda Türkiye'nin taraf olduğu milletlerarası anlaşmalara uygunluğu açılarından denetim yapmak da üst kurulun görev ve yetkileri arasında sayılmıştır.

Tokat Milletvekili Sayın Reşat Doğru'nun (6/1028) sayılı soru önergesini cevaplandırıyorum: Otuz altı, yetmiş iki aylık çocuklar için okul öncesi eğitim programında amaç ve görevler arasında Millî Eğitimin genel amaçları ve temel ilkelerine uygun olarak çocukların Türkçeyi doğru ve güzel konuşmalarını sağlamak da yer almıştır. Programdaki pek çok beceri gibi dil becerileri de kazanımlar doğrultusunda öğrenme durumları, öğrenme ortamları aracılığıyla, oyun merkezi etkinliklerle, çocukların aktif katılımlarıyla kolay ve doğal biçimde öğrenmelerine çalışılmaktadır. Tüm alanlardaki dil etkinliklerini kullanan çocuklar, şarkı, şiir, tekerleme söyleyerek yaptıkları günlük konuşmalarda duygularını ifade ederken Türkçeyi de doğal olarak güzel bir şekilde eğlenerek öğrenmektedirler.

Tokat Milletvekili Sayın Reşat Doğru'nun (6/1037) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum: Bakanlığımız kayıtlarına göre, Tokat ilinde 13'ü ilköğretim okullarında, 7'si ortaöğretim okullarında olmak üzere toplam 20 okulda spor salonu bulunmaktadır.

Karaman Milletvekili Sayın Hasan Çalış'ın (6/1062) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum: 5473 sayılı Kanun ve 657 sayılı Kanun'un 4/B maddesine göre, Millî Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmenler tarafından karşılanamaması durumunda sözleşmeli personel istihdamına gidilmiş olup bu çerçevede ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarında çalıştırılıyorlar. Sözleşmeli öğretmenlerde devlet memuru olarak atanacaklarda aranan genel şartların yanında özel şartlar da arandığından, bunların ödev, hak ve yükümlülükleri emsali kadrolu öğretmenlerle aynıdır. Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerin ödev, hak ve yükümlülükleri başta olmak üzere kadrolu öğretmenler için geçerli olan mevzuat, sözleşmeli öğretmenleri de kapsamaktadır. Eş ve sağlık durumu, özrü nedeniyle görev yeri değişikliğine ilişkin istekler de kadrolu öğretmenlerde olduğu gibi sözleşmeli öğretmenler için de uygulanmaktadır ve birinin hastalığı, sağlık kurulu raporu ibraz etmeleri durumunda özür durumları da değerlendirilmektedir. Sözleşmeli öğretmenler muvazzaf askerlik görevlerini yerine getirmek üzere görevlerinden ayrıldıklarında bu pozisyonlara herhangi bir görevlendirme yapılmamakta -görev yerine dönmeleri- askerlik görevi bitince de öğretmenlerimiz yeniden atanmaktadır.

Niğde Milletvekili Sayın Mümin İnan'ın (6/1075) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum: Yükseköğrenim Kurul Başkanlığımızdan alınan bilgiye göre, meslek yüksekokulu

33

mezunlarının dikey geçiş sınavıyla yüksek lisans tamamlayabilmeleri, çıkarılan Meslek Yüksekokulları Mezunlarının Ön Lisansa Devam Edebilmeleri Hakkında Yönetmelik'in 9'uncu maddesine göre yapılmaktadır. Bu maddeye göre, programda öğrenci birinci-ikinci sınıflardan eksik olduğu alanlarda ders sorumluluğunu yüklenir. Lisans öğrenimine hazırlık programı süresince öğretim programlarında, öğrencilerin lisans öğrenimine hazırlık programına başlayabilmeleri için yapacakları dil muafiyeti sınavını geçmeleri ve yabancı dil hazırlık sınıfına devam ederek başarılı olmaları gerekir.

Ayrıca 2547 sayılı Kanun'un 18/b (5) maddesi uyarınca da öğrencilerin kabulü, ders intibakları, çıkarılmaları ile eğitim ve öğretim ve sınavlara ilişkin işlemler hakkında karar verme yetkisi de yükseköğrenim kurullarının ilgili yönetimlerine aittir.

Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir'in (6/1096) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum: 2009-2010 eğitim-öğretim yılı itibarıyla otuz iki ilde altmış-yetmiş iki aylık çocukların tamamının eğitim imkânına kavuşturulması çalışması başlatılmıştır ve 2009-2010 eğitim-öğretim yılı itibarıyla da yüzde 65'in üzerine çıkan iller dâhil edilecektir. Bu konu? Uygulama kapsamına alınan iller, okullaşma oranları, dersliklerin kapasitesi, materyal ihtiyaçlarının karşılanabilir olması dikkate alınarak hazırlanmıştır. İmkânlar ölçüsünde gereken hazırlıklar yapılacaktır.

Karaman Milletvekili Sayın Hasan Çalış'ın (6/1097) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum: Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatlarında görev yapmakta olan personelin yararlanacakları haklar yürürlükte bulunan mevzuat çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Bu çerçevede, öğretmenlerin de bulunduğu Bakanlığımız personelinin çalışma şartları, emek-ücret ilişkisindeki bütünlük, aylık ders ücreti ve çerçeveleyen zorluk, şartlardaki zorluk, personelin sorumluluk durumu ve başarı derecesi ölçüt alınarak devletin ekonomik imkânları çerçevesinde hükûmet programlarıyla yürütülmektedir.

İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı ve TOKİ arasında imzalanan protokol ile Ankara Sincan'da 2.788 adet konut yapılmış ve konutlar müracaat sahiplerine teslim edilmiştir. Başbakanlık Toplu Konut İdaresince illerimizde öğretmen ve emekli öğretmenlerimizin faydalanmalarına ilişkin konut uygulamaları için de illerimize duyurular yapılmaktadır. Diğer taraftan Bakanlığımızın yatırım programları yerleşim birimlerinin acil ve öncelikli ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bütçe imkânları doğrultusunda gerçekleştirilmekte, öğretmenlerimiz ve koşulları için elimizden gelen ve bütçe imkânları doğrultusunda en iyi şekilde yardım yapmaya çalışıyoruz.

Batman Milletvekili Sayın Bengi Yıldız'ın (6/1104) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum: Ortaöğretim kurumlarında seçmeli dersler arasında yer alan demokrasi ve insan hakları konulu bir ders okutulmaktadır. Hukuk ve insan haklarına ilişkin konulara ayrıca tarih, din kültürü ve ahlak bilgisi, Türk edebiyatı, dil, anlatım, felsefe ve sosyoloji kitaplarında da ayrıca yer verilmektedir. 2004 yılından bu yana ortaöğretim kurumlarında demokrasi eğitimi ve okul meclisleri çalışmaları yapılmakta olup, ayrıca Demokratik Yurttaşlık Eğitim Projesi de yürütülmektedir.

Avrupa Birliği ülkelerinde "Millî Güvenlik Bilgisi" adı altında bir ders bulunmamakta, sadece Fransa'da güvenlik konularıyla ilgili olarak çocuklara liseden itibaren polis, asker tarafından videolar izletilerek konferanslar düzenlenmektedir.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından alınan bilgiye göre öğrenci seçme sınavında sorulan soruların derslerin programına uygun demokrasi, hukuk ve insan haklarıyla ilgili sorular da sosyal bilimler testlerinde yer almaktadır.

Karaman Milletvekili Sayın Hasan Çalış'ın (6/1109) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum: Okullarda her ne ad altında olursa olsun zorla para toplanması söz konusu değildir. Okul aile birliklerine gönüllü olarak ayni ve nakdî bağış yapan öğrenci velileri ve diğer vatandaşlarımız bulunmaktadır. Bağışlarla ilgili kanuna ve yönetmeliğe göre de yardım isteğe bağlıdır ve kimse buna zorlanamaz. "Öğrenci velileri hiçbir suretle bağış yapmaya zorlanamaz" şeklindeki temel kanunumuzun hükmü çerçevesinde işlemlerde bulunuyoruz, aykırı bir fiil ve işlemi olan görevlilerimizin bulunması durumunda da gerekli yasal işlemleri yapıyoruz. Diğer taraftan, Bakanlığımızın bütçesi oluşturulurken mevcut kaynaklar çerçevesinde okullarımızın tüm giderleri için ödenekler de koyulmaktadır. Yıllık ödenek miktarı ise ödeneği esas okulun durumuna göre değişmektedir.

Gaziantep Milletvekili Sayın Yaşar Ağyüz'ün (6/1129) esas numaralı soru önergesini cevaplıyorum: Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik'e göre, söz konusu yönetmelik hükümlerinin uygulanması 15/9/2009 tarih, 2009/73 numaralı genelge ve diğer münferit yazılar ile gerekli açıklamalar yapılmıştır.

Ayrıca, Millî Eğitim Bakanlığı, 2010 tarih itibarıyla eğitim kurumlarında yöneticilerin atama ve yer değiştirmelerine ilişkin uygulama kılavuzunu Bakanlığımız Personel Genel Müdürlüğünün web sayfasında da yayınlamıştır.

Gaziantep ilinden alınan, Valilikten alınan konuya ilişkin bilgiye göre ise il dâhilinde eğitim kurumlarında boş bulunan müdür baş yardımcılığı, müdür yardımcılığı kadrolarına 5/12/2008 tarihli duyuru yazısıyla atamaya ilişkin sürecin başlatıldığı, Mart 2009 tarihli onay ile atama işlemlerinin

34

sonuçlandırıldığı ve uygulama için yerel seçimlerin beklenmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığı anlaşılmaktadır.

Gaziantep Milletvekili Sayın Yaşar Ağyüz'ün (6/1137) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum: Bakanlığımıza bağlı resmî ve özel eğitim kurumlarında öğretmen ihtiyacı her yıl bütçe imkânları doğrultusunda Bakanlığımıza tahsis edilen norm kadro sınırlılığında karşılanmaya çalışılıyor. Daha önceki sorular da benzer sorular olduğu için bu soruya da yine, KPSS puan üstünlüğüne göre, eğitim-öğretimdeki ihtiyacımız ve mevzuattaki hükümlere göre tayin edilen öğretmenler kanalıyla gerçekleştiriliyor.

Gaziantep Milletvekili Sayın Yaşar Ağyüz'ün (6/1170) sayılı esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum: Bakanlığımız kayıtlarına göre 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında "Oya Bahadır Yüksel Özel Eğitim Kurumu ve Özel Rehabilitasyon Merkezi" adı altında verilmiş bir izin, özel eğitim kurumu bulunmamaktadır. Gaziantep Valiliğinden alınan konuya ilişkin bilgiye göre, İl Millî Eğitim Müdürlüğü bünyesinde böyle bir eğitim kurumunun faaliyette bulunmadığı, ancak Büyükşehir Belediyesinden alınan bilgiye göre, bahse konu binada, sokakta yaşayan kimsesiz ve çeşitli madde bağımlılığı olan gençlerin problemleriyle ilgilenen bir gençlik merkezi olduğu bildirilmektedir.

Kütahya Milletvekili Sayın Alim Işık'ın (6/1207) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum: 22/10/2008 tarihli Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da, eklenen 56'ncı maddenin 12'nci fıkrasına göre başvuru süresi içerisinde askere alınmaları gerekenler, bu maddede belirtilen hakları kullandıkları takdirde tecilli ve tehirli sayılırlar. Bu kanundan yararlanarak öğrenciliğe intibakları yapılanların askerlik tecil veya tehir işlemleri hakkında 1927 tarihli 1111 sayılı Askerlik Kanunu'nun 35'inci maddesi hükmü uygulanır; bunlardan askere alınması gerekenlerin ise istemeleri hâlinde askerlik süresi boyunca öğrenim hakları dondurulur." denilerek, soruya konu öğrencilerin askerlik durumlarına ilişkin bahse konu kanunda gerekli düzenleme yapılmıştır, Bakanlığımızca ayrıca yapılacak bir işlem bulunmamaktadır.

Ardahan Milletvekili Sayın Ensar Öğüt'ün (6/1219) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum: 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu gereği, ilköğretim kurumlarının yatırımları mahallinde ve valiliklerce planlanmaktadır.

Ağrı Valiliğinden alınan konuya ilişkin bilgiye göre, Taşlıçay ilçesine bağlı 42 köy okulunun tamamında 2008 itibarıyla bakım onarım çalışmalarının yapıldığı, ilçede öğretmenlerin barınmaları açısından bir sorun bulunmadığı anlaşılmaktadır.

Diğer taraftan, Bakanlığımıza bağlı resmî eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, her yıl yine bütçe imkânları çerçevesinde tahsis edilen kadro sınırlılığında, kadrolu ve sözleşmeli öğretmen ataması şeklinde görevlendirmeyle karşılanmaya çalışılmaktadır.

2009 yılı içerisinde, Taşlıçay ilçesinde 72 kadrolu ve sözleşmeli öğretmen ataması görevlendirilmesi yapılmış olup, konuya ilişkin imkânlar dâhilinde gerekenler yapılmaktadır.

Kütahya Milletvekili Sayın Alim Işık'ın (6/1229) sayılı soru önergesini cevaplandırıyorum:

Bakanlığımıza bağlı -az önceki sorular da benzer olduğu için kısaca cevaplandıracağım- kadro ihtiyacı, öğretmen ihtiyacı ilgili kanuni düzenlemeler çerçevesinde ve kadrolu olarak atanan öğretmenlerce giderilmektedir. Ama kadrolu öğretmenlerle giderilemeyen yerlerde, güçlük çekilen bazı bölgelerde sözleşmeli öğretmen ataması yapılmaktadır. Eğitim ve öğretimin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın iyi eğitilmesi amacıyla kanunlarla sağlanan imkânlar ölçüsünde istihdam sağlanmaktadır ve bu konuda öğretmenlerin sınıflandırılması ve psikolojik sorunlar yaratacağı yönünde yapılan değerlendirmeler bu açıdan gerçeği yansıtmamaktadır.

Ayrıca göreve başlama tarihi itibarıyla bir yıllık çalışma sürecini tamamlayan sözleşmeli öğretmenlere kadrolu öğretmenlerde aranılan şartları belgelendirmeleri kaydıyla ve boş pozisyon bulunması kaydıyla yarıyıl ve yaz tatillerinde iki defa eş ve sağlık özrüne göre tayin ve yer değiştirme imkânı tanınmaktadır.

Bakanlığımızca gerçekleştirilen bütün işlemler yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre gerçekleştirilmekte olup aksi iddiaların gerçekle bir ilgisi bulunmamaktadır.

Adana Milletvekili Sayın Yılmaz Tankut'un (6/1234) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum:

2008 yılının kasım ayının ikinci yarısında elektrik borçlarıyla ilgili olarak valiliklerden alınan bilgiye göre bütün eğitim kurumlarının elektrik borçlarının ödenmesi için yeterli ödenek mahalline gönderilmiş ve valiliklerden gerekenin yapılması istenmiştir. 2009 Yılı Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu'nda Bakanlığımıza 90 milyon 833 bin YTL tahsis edilmiş, 2010'da ise 108 milyon 300 bin olup, elektrik gideri için ödenek ayrılmaması diye bir şey söz konusu değildir. Elektrik borçlarının ödenmesinde taşra birimleri harcama yetkililerinin ödenek takipleri zamanında ve bağlı bulundukları merkezî harcama birimlerine yapmaları durumunda ödenekler merkezî idare tarafından düzenli olarak yapılmaktadır.

Gaziantep Milletvekili Sayın Yaşar Ağyüz'ün (6/1258) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum:

35

Bakanlığımız, yardım kampanyası konulu 2009/1 numaralı Başbakanlık genelgesi kapsamında Gazze'ye yardım kampanyası başlatmıştır. Ekonomik yük getirmemesi ve zorlama olmaması için söz konusu genelgede "Özellikle, kimsenin yardım yapmaya zorlanamayacağı" şeklinde bir hüküm yer almış ve yardımlar tamamen gönüllülük esasına göre yapılmıştır.

Öğretmenevlerinin kurulmaya başlandığı 1981 yılından itibaren her yıl alınan bandrol ücreti 2005 yılından itibaren gönüllülük esasına bağlanmış olup, öğretmenler ve diğer bakanlığımız mensupları herhangi bir bandrol ücreti ödemeden sosyal tesislerimizden, öğretmenevlerimizden ve lokallerimizden yararlanmaktadırlar. 2009 yılında 60 lira olan bandrol ücreti de 2010 tarihinde 25 TL olarak düzenlenmiştir.

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik 13/08/2009 tarihinde yayınlanmış, söz konusu yönetmelik hükümlerinin uygulanmasına yönelik 2009/73 sayılı genelge ve diğer münferit yazılarla gerekli açıklamalar yapılmıştır.

05/01/2010 tarih itibarıyla Millî Eğitim Bakanlığı eğitim kurumları yöneticilerinin atama ve yer değiştirmelerine ilişkin kılavuz da Bakanlığımız Personel Genel Müdürlüğünün web sayfasında yer almaktadır.

Gaziantep Milletvekili Sayın Yaşar Ağyüz'ün (6/1267) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum:

Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında görev yapmakta olan personelin yararlanacakları haklar, yürürlükte bulunan mevzuat hükümleri çerçevesinde hizmet sınıfları itibarıyla görev, yetki ve sorumlulukları dikkate alınarak belirlenmektedir.

İlköğretim müfettişlerinin özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik Bakanlığımızca hazırlanan kanun tasarısı şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisinin gündeminde yer almakta olup, bu konuda gereken çalışmalar devam etmektedir.

Diğer taraftan, 23/01/2009 tarihli Resmî Gazete'de yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı yönetici öğretmenlerin ders ve ek ders saatlerine ilişkin kararda değişiklik yapılması gereken karara göre de ilköğretim müfettişi ve yardımcılarının yararlanacakları ders ücretleri on beş saatten yirmi saate yükseltilmiştir. Aylıksız izin hariç olmak üzere her türlü izin, hastalık raporu ve tedavi gibi çeşitli nedenlerle gelemedikleri günlerin çalışma günlerine rastlayan her türlü bayram, yılbaşı tatili kesilmeden ödenmesi sağlanmıştır.

Ardahan Milletvekili Sayın Ensar Öğüt'ün (6/1271) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum:

İlköğretim yatırımları, mahallinde valilikçe planlanmakta ve gerçekleştirilmektedir. Aksaray Valiliğinden alınan, konuya ilişkin bilgiye göre il genelindeki onarım ihtiyaçlarının öncelik sıralaması da dikkate alınarak ödenek imkânları ölçüsünde giderilmekte olduğu anlaşılmaktadır.

Diğer taraftan, Bakanlığımıza bağlı resmî eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, kadro karşılığında her yıl bize sağlanan bütçe imkânları sınırlılığında, İLSİS kontenjan modülüne yansıtılan alanlar çerçevesinde alınmaktadır. Öğretmen ihtiyacının kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler ile karşılanamadığı durumlarda vekil öğretmen görevlendirmesi yapılarak karşılanmaktadır. Aksaray Valiliğinden alınan, konuya ilişkin bilgiye göre de herhangi bir boş geçen ders bulunmamaktadır.

Sayın Ensar Öğüt'ün (6/1272) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum:

İlköğretim Kanunu gereğince ilköğretim yatırımları mahallinde valilikler tarafından planlanıp gerçekleştirilmekte, Aksaray ilinde de yatırım ihtiyaçları bütçe imkânları doğrultusunda giderilmektedir ve öğretmen ihtiyaçları da -yine az önce tekrar ettiğim gibi- bütçe imkânları çerçevesinde İLSİS kontenjan modülüne göre yansıtılan öğretmen atamaları ile karşılanmaya çalışılmaktadır. Öğretmen ihtiyacının kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler ile karşılanamadığı durumlarda ücretli ve vekil öğretmen şeklinde karşılanmaktadır.

Gaziantep Milletvekili Sayın Yaşar Ağyüz'ün (6/1291) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum: 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'nun 16'ncı maddesinde "Okul-aile birlikleri, okulların eğitim ve öğretim hizmetlerine etkinlik ve verimlilik kazandırmak, okulların ve maddi imkânlardan yoksun öğrencilerin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak üzere; aynî ve nakdî bağışları kabul edebilir. Öğrenci velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlanamaz." denilmekte olup personelimizden mevcut mevzuata aykırı fiilleri bulunan veya bulunduğuna dair duyum alınanlar hakkında yapılan inceleme, soruşturma sonucunda getirilen teklifler doğrultusunda yasaların gereği yerine getirilmektedir. Gaziantep Valiliğinden alınan bilgiye göre, konuya ilişkin olan Şehitkamil Kaymakamlığınca başlatılan inceleme ve soruşturma sonucunda söz konusu öğretmen ile ilgili olarak getirilen ceza teklifinin uygulandığı, okul yöneticileriyle ilgili bir işlem tayinine gerek görülmediği anlaşılmakta olup konuya ilişkin olarak ilgili yasaların gereği yerine getirilmiştir, bu anlaşılmaktadır.

Ardahan Milletvekili Sayın Ensar Öğüt'ün (6/1303) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum:

Yine, yatırımlara ilişkin bir soru. İlköğretim yatırımları, mahallinde valiliklerce planlanmakta ve gerçekleştirilmektedir. Batman Valiliğinden alınan bilgiye göre, her yıl Sason ilçesindeki

ilköğretim kurumlarının, lojmanların ödenek imkânları doğrultusunda onarımlarının yapılmakta olduğu anlaşılmaktadır.

Diğer taraftan, Bakanlığımıza bağlı resmî eğitim kurumlarında öğretmen ihtiyacı da kadro imkânları ölçüsünde, tahsis edilen kadro sınırlılığında ve her yıl atama dönemlerinde, İLSİS Kontenjan Modülü'ne göre gerçekleştirilmektedir. Öğretmen ihtiyacının sözleşmeli ve kadrolularla karşılanamadığı durumlarda da ücretli ve vekil öğretmen görevlendirmesi yapılarak karşılanmaktadır. Batman Valiliğinden alınan konuya ilişkin bilgiye göre, boş geçen bir ders bulunmamaktadır.

Gaziantep Milletvekili Sayın Hasan Özdemir'in (6/1314) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum:

Soruya konu kapsamdaki öğrenci ve velilerimize yönelik, valiliklerce mahallinde, diğer kamu kurum kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, medya ve iş birliği ilgili gerekenler yapılmakta olup Gaziantep Valiliğinden alınan konuya ilişkin bilgiye göre, bu ilimizde, öğrencilerin ailelerine yönelik, eğitimi etkileyen konularda anne baba eğitimlerinin verildiği, çocuklara yönelik, okullarda uyum sorunu yaşamamaları için oryantasyon çalışmaları yapıldı, ihtiyacı olanlara psikolojik danışmanlık hizmeti verildi, maddi yetersizliği olan öğrencilere imkânlar dâhilinde yatırımlar yapıldı, yatılı okullara yönlendirildi, aile bireylerine meslek edinme kursları düzenlendi ve bir işe yerleştirme konusunda da yönlendirme çalışmaları yapıldığı anlaşılmaktadır.

Bakanlığımızca, 2010 yılında, Gaziantep iline, devam eden ve yeni projeler için toplam 30 milyon 833 bin 815 TL, ayrıca onarım ödeneği olarak da 1 milyon 555 bin 408 TL olmak üzere, toplam 32 milyon 389 bin 223 TL yatırım ödeneği tahsis edilmiştir.

Kütahya Milletvekili Sayın Alim Işık'ın (6/1352) esas numaralı soru önergesini cevaplandırıyorum: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından eş değerlik tanınan yurt dışındaki üniversitelere kayıtlı öğrencilerimizin sayısına ilişkin istatistiki bir veri bulunmamakta olup, yurt dışında kendi hesabına öğrenim gören öğrenci sayısı toplam 23.940'tır. Başbakanlık Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün 2009-2013 dönemini kapsayan stratejik planında 2011 yılı sonuna kadar yurt dışında yükseköğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrencilere yönelik yeni bir kredi modeli geliştirme hedefi yer almakta olup ilgili çalışmalara başlanmıştır.

Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber