Din görevlisi sosyal projelerde öncü olacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Mart 2010 11:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığı, beş ilde 'Din Hizmetleri Gelişim Projesi'ni başlattı. Ankara, Tekirdağ, Amasya, Karbük ve Elazığ'da başlatılan çalışma ile din görevlileri sosyal projelerde örnek ve öncü olacak.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İzzet Er, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada İslam dininin ibadetler dışında toplumsal alanla ilgili bazı tavsiyeleri bulunduğuna dikkat çekti. 'Küs durmamak', 'kendisi için istediğini başkaları için de istemek', 'kendine yapılmasını istemediğini başkasına da yapmamak', 'yetimleri gözetmek', 'merhametli olmak' gibi tavsiyeleri örnek gösteren Er, "Toplumsal kaynaşma ve dayanışmaya yer veren bu tür prensiplerin halka anlatılması gerekir. Sosyal ahlak eksenli din hizmeti anlayışının temeli bu." diye konuştu.

Din görevlisinin hizmet bölgesinde yardıma ihtiyacı olan kişileri bilmesi gerektiğini belirten Er, bu sayede ilgili kurumların bu kişiden haberdar olmasının sağlanabileceğini kaydetti. Bu çerçevede 'din görevlisinin sadece caminin içinde çakılı kalmaması' gerektiğini söyleyen Er, "Din hizmetini cami eksenli tutmamalıyız. Bununla birlikte, İslam'ın bu yönlerini de ön plana çıkaran bir hizmet geliştirmeliyiz." ifadesini kullandı. Er, din görevlisinin toplumun duyan vicdanı, gören gözü olması gerektiğini ifade etti.

Din görevlilerinin cemaatini tanıması gerektiğini söyleyen Er, bu noktada selamlaşmanın önemine vurgu yaptı. Selamlaşmanın ikili ilişki kurmanın girişi olduğunu dile getiren Er, "Böylece ilk diyalog başlıyor. Görevlilerimizin tüm insanlarla diyalog kurması lazım." dedi. Er, bu çerçevede din görevlilerinin ev ziyaretleri, esnaf ziyaretleri, hasta, yaşlı ve kimsesizlerin ziyaretine önem vereceğini, düğünlere katılacağını kaydetti.

Projenin mart ayı itibariyle uygulama konduğunu aktaran Er, ilgili müftülüklerin bilgilendirildiğini, her aşamada kimin ne yapacağının belirlendiğini dile getirdi. İmamın da iki kategoriye ayrıldığını belirten Er, "Şehir içindeki imam ne yapacak, köydeki imam ne yapacak? Nüfusun yüzde 75'i şehirlerde yaşıyor. Köyün sosyal problemleri ile şehrin sosyal problemleri aynı değil. Bunları dikkate alarak, aktualiteyi dikkate alarak, mesela müftülük, hutbesinin o haftadaki konusunu tespit edebilir." şeklinde konuştu.

Köylerdeki din görevlilerinin ağaçlandırmadan yol yapımına, su -kanalizasyon şebekesinden hayvancılık ve meyveciliğin gelişimine kadar her türlü sosyal ihtiyacın giderilmesi için gayret göstereceğini ve bu kapsamda başlatılan projelerde örnek olacağını aktaran Er, "Mesela din görevlileri, ilgili birimlerle anlaşarak vatandaşların sağlık taramasından geçmesine vesile olabilir." şeklinde sözlerini tamamladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber