SHÇEK'te yönetimi sindiren çocuklar terör estiriyor

Haber Giriş : 12 Şubat 2005 10:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) yurtlarındaki skandallar birbiri ardınca geliyor. Barbaros Çocuk Köyü ve Kula 80. Yıl Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki cinsel taciz iddialarından sonra İzmir Bornova Yetiştirme Yurdu'nda da özellikle büyük yaştaki çocukların kazan kaldırdığı ortaya çıktı.

Bütün personeli ölümle tehdit ettiği öne sürülen çocuklar, yönetimi ele geçirmiş durumda. SHÇEK Genel Müdürlüğü'nün söylentileri araştırmak üzere görevlendirdiği iki müfettiş, üç gündür yurtta araştırma yapıyor. Bornova Yetiştirme Yurdu'nda 12-18 yaş arası yaklaşık 130 erkek çocuk kalıyor. Bir müdür ve üç müdür yardımcısı olmak üzere toplam 30 personel görev yapıyor. Yurtta büyük yaştaki çocukların adeta bağımsızlığını ilan ettiği ifade ediliyor. Kendi aralarında grup kuran büyük çocuklar, küçüklerin harçlıklarını alıyor, onlara özel işlerini yaptırıyor.

Geçmiş yıllarda bir öğretmenin bıçaklandığı yurtta asayiş sağlanamıyor. İdari personel, korktukları için tutanak tutmaktan bile çekiniyor. Geçen yıllarda yurt idaresinin tutanakları ise sümenaltı edildi. 18 yaşını tamamlamış çocuklar, devletin kendilerine iş sağlamadığını ileri sürerek yurdu terk etmiyor. Yurttan gönderilen yaşı ilerlemiş çocuklar, istedikleri zaman gelip gidebiliyor. Çocuk çetesinin sindirdiği personel, odalara girip arama bile yapmaktan çekiniyor. Yurtta tecavüz ve taciz olaylarının yaşanıp yaşanmadığı ise bilinmiyor.

AK Parti İzmir milletvekillerinin Barbaros Çocuk Köyü'nü ziyaretinde SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış, Bornova Çocuk Yetiştirme Yurdu'nda da çeşitli hadiseler meydana geldiğini, oraya da müdahale edilmesi gerektiğini söylemişti. Zaman Gazetesi'nin sorularını cevaplayan Barış, sözkonusu yurt hakkında ayyuka çıkan iddiaları araştırmak üzere biri Yetiştirme Yurtları Daire Başkanı olmak üzere iki müfettiş görevlendirdiğini söyledi. Barış, yurtla ilgili iddiaların çoğunun doğru olduğunu ifade etti. İsminin yazılmasını istemeyen yurt çevresindeki esnaflar da yurtta kalan küçük çocukların ezildiğini; ama buna engel olamadıklarından üzüntü duyduklarını açıkladı. Genel Müdür Barış, müfettişlerin hazırlayacağı rapor doğrultusunda yurda gerekli müdahaleyi yapacaklarını, çocukları başka yurtlara göndereceklerini, mevcut binayı da başka işlerde kullanacaklarını dile gitirdi. Mustafa Yüksel, Ali Rıza Karasu, İzmir

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber