Pasaportta ?çip' krizi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Mart 2010 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin 11 yıllık anlaşma gereği 1 Nisan'a kadar çipli pasaportlara geçmesi gerekiyor. Aksi halde, sınırlarda sorun yaşanabilir. 1 Nisan'a kısa bir süre kala formül aranıyor

Önder ŞUŞOĞLU / İSTANBUL

Türkiye 1999'da, 100'ü aşkın ülkeyle birlikte Chicago Konvansiyonu'na imza attı. Bu ülkelerin 1 Nisan 2010'a kadar çipli pasaporta geçmesi gerekiyordu. Ancak Türkiye ve iki Afrika ülkesinde uygulamaya geçilemedi. Çipli pasaport için 2007'de açılan ihaleyi Türk-Malezya ortaklığındaki şirket almıştı. Ancak geçen yıl firmanın yetiştiremeyeceğini belirtmesi ve optiklerin çipleri okuyamaması üzerine ihale iptal edilmişti. 1 Nisan'a kadar çözüm bulunmazsa sınırlarda sorun yaşanması bekleniyor. Çünkü eski pasaportlar geçerliliğini yitirecek ve anlaşmada imzası bulunan ülkelere giriş-çıkışlarda çipli pasaport istenecek. Yeni firma arayışı olumsuz sonuçlanınca Dışişleri Bakanlığı devreye girdi. Müsteşar Yardımcısı Naci Koru başkanlığındaki 13 kişilik heyet, Fransa, Almanya ve Hollanda'daki firmalarla temasa geçti. İlk olarak Fransa'ya gidecek olan heyet, uygun sistemi tespit etmeye çalışacak. Ara formülle çipli pasaportların yetiştirilmesi hedefleniyor. Ancak uzmanlar sürenin yetmeyeceği görüşünde.

FBI BAŞKANI DA UYARDI

Geçen aylarda Türkiye'ye gelen FBI Başkanı Robert Muller'in de çipli pasaporta neden geçilmediğini sorduğu, bazı teröristlerin sahte Türk pasaportları ile eyleme geçebileceğine ilişkin uyarıda bulunduğu belirtildi.

5 MİLYON DOLARLIK ÇİP ÇÜRÜDÜ

İHALEYİ alan ancak yetiştiremeyen Malezya-Türk ortaklığındaki firma geçtiğimiz yıl 5 milyon dolar değerinde çip almıştı. Ancak basılması planlanan çipler, hata verdi. Çipler şimdi Darphane'de çürümeye terkedilmiş durumda.

NASIL ÇALIŞIYOR

ÇİPLİ pasaport özellikle terörü ve yasadışı sınır geçişlerini engellemek için kullanılıyor. Bu sistemle ayrıca sınır kapılarındaki uzun kuyruklar da ortadan kalkıyor. Çipli sistem pasaportu bir okuyucuya dokundurulup yurtdışına çıkacak kişiyle ilgili bilgilere ulaşılıyor. Vize bilgileri de pasaporta yükleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber