Sigara, sporcu performansının da düşmanı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Mart 2010 12:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigaranın sporcu performansını çok olumsuz etkilediği, sigara içen sporcuların, içmeyenlerle beraber aynı antrenmanı aynı saat yapsalar bile hep çok az bir farkla kaybeden olacağı bildirildi.

Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof.Dr. Emin Kuru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede 17 milyon kişinin günde 40 milyon dolar, yılda ise yaklaşık 20 milyar dolar sigaraya para verdiğini söyledi.

Sigaranın sağlık açısından da büyük zararları olduğunu anımsatan Prof.Dr. Kuru, çok sayıda kişinin sigara nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtti. Sigaranın sporcu performansına da çok olumsuz etkileri olduğunu anlatan Prof. Dr. Kuru, ''Sporcular başarıyı yakaladıktan sonra sporcunun hayatında birçok değişikler olmaktadır. Maddi ve manevi doyuma ulaşmakta, tanınmakta, ün kazanmaktadır. Toplumsal ilgi ve saygınlığı artmakta emsalleri içerisinde ayrıcalıklı hale gelmektedir'' dedi.

Sigaranın performansa etkisinin araştırılmasının bu bakımdan çok önemli olduğunu anlatan Prof.Dr. Kuru, şöyle konuştu:

''Hayatı performans sporlarında müsabıklıkla geçmiş kişilerin olimpiyatlarda isimlerinden bahsedilememesinde teknik, taktik, kondisyon, beslenme, motivasyon eksikliklerinin biri dahi çok önemli olurken olimpiyatlarda kendisini ve ülkesini sigara içerek layıkıyla temsil etmiş hiçbir sporcuya rastlanmamıştır. Türk sporu başarı bekliyorsa sigara ve performans ilişkisi önemle ele alınmalıdır. Bütün branşlarda başarı 1 saniye, hatta 1 salise gibi çok az farklarla kazanılıyor veya kaybediliyor. Sigara içenler, içmeyenlerle beraber aynı antrenmanı aynı saatte yapsalar bile hep çok az farkla kaybeden olacaklardır.''

-SİGARAYLA PERFORMANSTA CİDDİ DÜŞÜŞ GÖRÜLÜYOR-

Sigaranın az miktarda içilmesinin bile vital kapasiteyi, yani bir defada alınan nefesi, aynı zamanda alınan nefesle vücudun kullandığı oksijen miktarını olumsuz etkilediğini yapılan araştırmaların gösterdiğini vurgulayan Prof.Dr. Kuru, aynı antrenmandan yararlanan sporcularda bile sigara içenlerin, içmeyenlere oranla performanslarını yükseltemediklerini bildirdi.

Bunun da sigaranın az içilse dahi sporcu performansını etkilediğini gösterdiğini anlatan Emin Kuru, ''Sigara sayısı 10 adedi geçtiği zaman performansta ciddi düşme olduğu görülmektedir'' ifadesini kullandı.

Sigara içen sporcuların disiplinli antrenman yaparlarsa ancak vital kapasiteyi belli oranda artırabildiklerini vurgulayan Prof.Dr. Kuru, şu bilgileri verdi:

''Fakat maksimal oksijen kapasiteleri kesinlikle olumsuz etkilenmektedir. Bu da sporcu performansının düşüşüne neden olmaktadır. Sigara içmeyenler Türkiye Şampiyonluğuna, Dünya Şampiyonluğuna aday olurken sigara içen sporcular maalesef zirvedeki sporcuların maketi veya antrenman arkadaşı olmaktan kendilerini kurtaramayacaklardır.''

-SİGARAYA ''DUR'' DEMEK İÇİN OKUL SPOR FAALİYETLERİ-

Okul spor faaliyetlerinin sigaraya ''dur'' diyenlerin öncüleri olabileceğini belirten Prof.Dr. Kuru, okul sporlarının bu amaç için yeniden ele alınabileceğini, sigaraya tavırlı lisanslı okul sporcularının varlığının etkin hale getirilerek fair-play anlayışını rehber edinmelerinin sağlanabileceğini ifade etti.

Okul sporlarındaki lisanslı sporcuların sigarayla mücadele konusunda öncü ve örgütlü rol oynanmasının istenmesini, teşvik edilmesini öneren Kuru, ''Sigaraya tavırlı lisanslı öğrenciler önderliğinde okul sporları yaygınlaştırılmalı, her türlü kötü alışkanlıktan uzak ve caydırıcı ve ikna edici bir anlayışı hakim kılan bir yapı için okul sporları yeniden yapılandırılmalıdır'' dedi.

Bunun için okul sporlarının gelirlerinin artırılarak ilk adımın atılmasını öneren Prof.Dr. Emin Kuru, şöyle devam etti:

''Örneğin sigara satışlarından elde edilen gelirlerden buna çok cüzi bir miktar pay ayrılmalı. Milli Piyango, Spor Toto gibi şans oyunlarından cüzi bir miktar ayrılmalı. Sponsorluk yasasında yapılacak küçük bir değişiklikle okul sporlarının yasadan doğrudan istifade edebilmesi sağlanmalı. Faaliyetler ise Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ve bütün kurumların işbirliği ile özenle uygulamaya konulmalıdır.''

-KENDİ YAŞ GRUPLARINDAN DAHA ÇOK ETKİLENİYORLAR-

Ayrıca Türkiye'nin, bütün kurumları ile işbirliği yaparak kısa, orta ve uzun vade için ikna edici bilinçli stratejiler geliştirmesi gerektiğini ifade eden Kuru, şunları kaydetti:

''Bütün bu olumlu gelişmeleri sağlayabilmek için okul spor faaliyetleri öncü bir sosyal kurum olarak düşünülmeli ve yeni bir yapıya kavuşturulmalıdır. Çünkü 13-15 yaş aralığında bulunan gençlik sigara ile mücadelede kendi yaş gruplarına ve anne babalarına sigara içmemeleri konusunda daha etkili olmaktadırlar. Sonuç olarak okul spor faaliyetlerinde bulunan lisanslı sporcuları sigara ile mücadelede toplumu etkileyen öncü bir kuvvet gibi örgütlemek, rasyonel bir yol olarak gözükmektedir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber