Adana Belediyesi'nde rüşvet kaseti iddiası

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 09 Mart 2010 15:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Aytaç Durak, meclis toplantısında üyelere bir rüşvet pazarlığı kaseti dinletti.

Durak konuşmasına, ?Bir takım şaibelerde gerçek payı olduğunu biliyordum. Meclis üyelerimizin adı geçiyordu? diyerek başladı ve 47 dakika olduğunu belirttiği konuşma kaydının 4 dakikalık bölümünü dinletti. Bu bölümde, bir kadın ile bir erkek konuşuyor. Kadın 260 bin doların hepsini birden bankadan çekemediklerini, parça parça aldıklarını, gazete kağıdına sarıp bir poşet içinde otelin resepsiyonuna bırakacaklarını söylüyor ve meclis kararı kesinleşinceye kadar paranın dağıtılmamasını istiyor. Karşısındakine ?Durak'ı nasıl geçeceksiniz, biz 1.5 yılda geçemedik' diye soruyor ve Adana'yı çalkalayacak bir dosyanın olduğundan da söz ediyor. Ardından da sıkı tembihatta bulunup, ?Bak yoksa beni öldürürler, keserler? diyor.

Durak kaseti savcılığa verdiğini, bu konuşmaya kimlerin dahil olduğunu, hangi meclis üyelerinin işe karıştığının bu soruşturmada ortaya çıkacağını belirterek isim vermek istemediğini söyledi. Bu arada CHP Meclis Grup Sözcüsü Bekir Sıtkı Özer ayağa kalkarak, ?Hepimizi şaibe altında bırakıyorsunuz, isim açıklayın? diye bağırdı. Başkan, ?Sizin de adınız geçiyor? deyince ortam gerginleşti. Özer, ?Benim adım ?rüşvet aldı' diye mi geçiyor?? diye sordu ancak bir yanıt alamadı. Başkan, ?Neden peki kaseti savcılığa vermediniz?? diye sorunca da, ?Ben telefonda dinledim, elimde kaset yok? diye yanıt verdi.

Durak önce bu konuda üyelere söz vereceğini söyledi, daha sonra vazgeçtiğini belirtti. Ancak Özer söz alarak şunları söyledi:

?Bizim alnımız ak. O kaseti bana da dinlettiler. Bazı üye arkadaşlarımla paylaştım. O para da alınmadı, o iş de olmadı. Bu petrol istasyonu ile ilgili. İlçe belediyesinden geçti, burada engellendi. Bunları ortaya atıp pis işlerinizi, başarısızlığınızı örtbas ediyorsunuz. Siz bizi pisliklerin içine bulaştırıyorsunuz. O kaseti size, işleri bitsin diye vermişler. Bize komisyon odasında bir telefon dinlettiler, orada da sizin uzak bir yakınınızın 350 bin dolar istediği konuşuluyormuş. Ben de ?onlara vermeyin' dedim.?

MHP'Lİ ÜYEDEN DE ELEŞTİRİ

Daha sonra konuşan MHP'li Mustafa Tuncel de Durak'ın tutumunu eleştirerek şöyle konuştu:

?Söz konusu kasetteki benzin istasyonunu siz gündeme aldınız. Bunu gündeme alırken, ben yanınızdaydım. ?Daha önce gündeme geldi almadınız, neden şimdi alıyorsunuz?' dedim. Yorum yapmadınız. Gündeme almanın doğru birşey olmadığını söyledim, fakat gündeme geldi. Neden aldınız? Kim ne yapmış, ne etmişse tabii ki savcılığa verdiğinize göre ortaya çıkacaktır. Siz hiç rüşvet vermediniz mi? Askerliğe giderken, sizi askere zorla göndermişler. Siz de onlara bir çalım atmışsınız bunu anlatır mısınız? Size yapılan bilgilenirmelere rağmen, bilerek bu belediyede bazı birimlerde (bu konuya girmeyeyim bu bir dakikada bitmez) 21 yıldır bu Meclis'te bulunuyorum. Anlatacak çok şeyim var. Sırlarımız da birdir. Başkan ?yalan söylemem' diyor. Ama birşey anlatayım. Belediyeye siyasi ayrılığı sokmayacağım diyor. Doğru mu? Böyle diyor. Sokuyor mu sokmuyor mu??

?ALIŞVERİŞ MERKEZİ ARSASI ÖRNEĞİ'

Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, üyelerin konuşmaları sırasında zaman zaman araya girerek, imar düzenlemelerinin belediyelerde her zaman rüşvet çarkı yarattığını, kendisinin geliştirdiği sistemlerle bunu önlediğini savundu. Adana'da bir arsanın 20 milyon dolara alınıp, 6 gün sonra alışveriş merkezi yapılması vaadi ile 60 milyon dolara satıldığını anlatan Durak, bu rant nedeniyle imar işlerinin rüşvete dayandığını söyledi.

Meclis toplantısında daha sonra eski belediye başkanı CHP'li Selahattin Çolak'ın arsasının alışveriş merkezi yapılmak üzere imar değişikliği konusu tartışıldı. Durak, teklifi gündeme almayacağını, bakanlığın görüşünün de bu yönde olduğunu söyledi. Bir üye ise meclis çoğunluğu teklifinin başkan tarafından gündeme alınmamasının yasal olmadığını savundu.

Geçmişte Çankaya Belediyesi Meclisi'nde meydana gelen kaset skandalı nedeniyle sert tartışmalar ve gerginlik yaşanan Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nin bazı üyeleri salonu terk etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber