112 merkezlerinin online bağlı olduğu sistem dünyaya örnek gösteriliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Mart 2010 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, deprem ve sel gibi doğa olaylarında acil sağlık hizmetlerini Sağlık Afet Koordinasyon Merkezi (SAKOM) ile yönetiyor. 81 ildeki 112 komuta kontrol merkezlerine online bağlı olan sistem, tüm ülkeyi kapsaması noktasında dünyada bir ilk. Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Fazıl İnan, sistemi uluslararası ortamlarda tanıttıklarını belirterek, "NATO Kriz Yönetim Tatbikatı'nda diğer ülkelere bu imkan ve kaabilyetlerimizi gösteriyoruz." dedi.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Fazıl İnan, bakanlık bünyesinde hizmet veren Sağlık Afet Koordinasyon Merkezi (SAKOM) ile ilgili Cihan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu.

İnan, merkez sayesinde büyük kazalar, sel ve deprem gibi olaylarda iller arası koordinasyonun sağlandığını, sistemin en son Elazığ'daki depremde kullanıldığını kaydetti. SAKOM'un 81 ilde bulunan 112 komuta kontrol merkezlerine online bağlı olduğunu belirten İnan, "İllerdeki komuta kontrol merkezleri, yalnızca kendi bölgeleri ile sınırlı. Kendi illerindeki ambulans ve hastanelere online bağlı. Büyük kazalar, afet, sel gibi olaylarda burası koordinasyon merkezi haline geliyor. Komşu illerin yardımı gerekiyorsa, buradan diğer illeri uyararak, o illeri harekete geçiriyoruz. Seyyar hastaneler kurulması gerekiyorsa, onların sevkini ve koordinasyonunu online olarak yapabiliyoruz." diye konuştu.

Dünyada farklı kriz yönetim merkezleri bulunduğunu söyleyen İnan, "Mesela ABD'de 911 var. Ancak bu sistem eyaletlerle sınırlı. Almanya, Fransa, İngiltere'de de örnekleri var. Ancak onlar da eyalet, il bazında izleme yapıyorlar. Tüm ülkeyi kapsayan sistem yalnızca Türkiye'de var." diye anlattı.

Türkiye'ye gelen yabancı ülke sağlık bakanlarının SAKOM'u da ziyaret ettiğini belirten İnan, benzer bir sistem kurmak isteyen Makedonya'ya Türkiye'nin örnek gösterildiğini söyledi. İnan, İngiltere ve Polonya'nın da aralarında bulunduğu yabancı ülkelerden gelen ekiplerin de sistemi incelediğini belirtti. Bu anlamda, Türkiye'nin dünya için bir örnek olduğunu dile getiren İnan, "Biz de uluslararası ortamda yaptığımız faaliyetleri tanıtıyoruz. (Bu sene yapılan) NATO Kriz Yönetim Tatbikatı'na artık fiili olarak iştirak ediyoruz. Orada diğer ülkelere bu imkan ve kabiliyetlerimizi gösteriyoruz." ifadelerini kullandı.

KOORDİNASYONLAR NOKTASAL OLARAK TESPİT EDİLİYOR

Merkez aracılığı ile tüm ambulansların, plaka numarasından, hızına ve olay yerine ulaşım süresine kadar online takip edilebildiğini söyleyen İnan, Türkiye genelindeki hastanelerin mevcut ve boş yatak kapasitelerinin de görülebildiğini belirtti.

7 gün 24 saat hizmet verilen SAKOM'da, mobil uydu telefonu ve kıtalar arası telsiz görüşmesi yapılabilen telsiz sistemi bulunduğunu dile getiren İnan, acil çağrı sinyali veren tüm cihazların koordinasyonlarının da noktasal olarak tespit edilebildiğini aktardı. 112'ye gelen tüm çağrıların merkezde kayıt altına alındığını dile getiren İnan, vaka sayıları gibi istatistiki bilgilerin de kaydedildiğini belirtti.

SAKOM'un dijital ve teknolojik anlamda en üst seviyeye ulaştığına dikkat çeken İnan, "Artık bu sistemin üzerine konabilecek çok bir şey kalmadı." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber