4/B'linin istifası, 1 yıl bekleme cezası ve istisnalar

657 sayılı Kanunda yapılan ve 2010 yılı itibariyle yürürlüğe giren düzenlemeye göre, 1/1/2010 tarihinden itibaren sözleşmesini fesih eden 4/B'li 1 yıl boyunca hiçbir kuruma yeniden 4/B'li olmayacaktır. Bu konuya ilişkin ayrıntılı bilgiyi Aralık 2009 tarihinde yayımlamıştık. (Tıklayınız.) Bugünkü dosyamızda ise bu uygulamanın istisnalarına yer vereceğiz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Mart 2010 10:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İLGİLİ MEVZUAT HÜKMÜ

657 sayılı Kanunun 4. maddesinin (B) bendine eklenen ve 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren uygulanacak olan hüküm şu şekildedir:

?Bu şekilde istihdam edilenler, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmelerinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içerisinde Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen istisnalar hariç sözleşmeyi tek taraflı feshetmeleri halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemezler.?

BU HÜKÜM NEYİ SAĞLIYOR

Bu hüküm gereğince, 1/1/2010 tarihinden itibaren kamu kurumunca sözleşmesi fesih edilen veya sözleşmesini fesih eden 4/B'li, 1 yıl boyunca yeniden 4/B'li olamayacaktır. Belediyelerdeki (5393/49) 4/B'liler de bu kurala tabidir. (Tıklayınız)

İSTİSNALAR

1-) Yukarıda yer verilen mevzuat hükünde "Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen istisnalar hariç" tutulmuştur. Bilindiği üzere 4/B esaslarında (Tıklayınız) doğum ve askerlik durumundan dolayı sözleşme fesihleri istisna tutulmuştur. Buna göre doğum veya askerlik nedeniyle sözleşmelerini fesih edenler, 1 yıl ceza uygulamasına tabi değildir.

2-) Hükümde sözleşmenin fesih edilmesinden bahsetmektedir. Fesihe bir yıl ceza uygulanmaktadır. Ancak sözleşme, süresi sonunda da, sona ermiş olabilir. Uygulamada personel ile 31/12/2010 tarihinde bitecek şekilde sözleşme imzalanmaktadır. Bir fesih olmaksızın, sözleşmenin bu şekilde sona ermesi halinde de, yine 1 yıllık ceza uygulanamayacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber