Mucize doktor herkesi 'ayağa' kaldırdı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 14 Mart 2010 12:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Erhan ÖZTÜRK

Vakıf Gureba Hastanesi doktorlarından Yusuf Kalko, 3 yıldır kullandığı özel teknikle "bacağı kesilecek" denilen hastaları yürütmeyi başardı. Tüm dünyadan hasta başvuruları alıyor

Doç. Dr. Yusuf Kalko ilk kez Azerbaycan Olağanüstü Hal Bakan Yardımcısı Hüseyin Ağababa'yı (67) yaptığı acil ameliyatla yaşama döndürerek adını duyurdu. Ardından bir hafta içersinde yaptığı iki mucize ameliyatla bacakları kesilecek hastaları ayağa kaldırmayı başararak dünyanın ilgisini üzerine çekti. Türkiye'de yaklaşık 3 yıldır uyguladığı "minimal invaziv" tekniğiyle, gittiği bütün hastanelerde "bacakların kesilecek" denilen hastaları yürüttü. Tam 3 kez damar tıkanıklığı nedeniyle ameliyat olan 57 yaşındaki Teyfik Turan'ın geçen ay yine bacak damarları tıkandı ve sağ bacağının dizden aşağısı mosmor oldu. Kendisini ameliyat eden Üniversite Hastanesi'ne gittiğinde, 'İki gün sonra gel bacağını keseceğiz' dediler. Dünyası karardı. 'Bir umut olabilir mi?' diye Ankara'da gittiği üç ayrı hastaneden de 'kesilmesi gerekiyor' yanıtı aldı. Son olarak İstanbul'a gelip bir tanıdıkları aracılığıyla Vakıf Gureba Hastanesi'ne kontrole geldi. Şeker hastası da olduğu için anestezi riski yüksek olan Turan'ı muayene eden Yusuf Kalko, 'Senin bacağını kurtaracağız. Ameliyatı da canlı izleyeceksin' dedi. Lokal anesteziyle Turan'ı 45 dakikada ameliyat eden Kalko, bir hafta sonra yürümesini sağladı.

ÇALINAN SON KAPI OLDU

Önceki yıllarda by-pass ameliyatı olmuş ve bacağından damar alınmış, kronik diyaliz hastası 64 yaşındaki İrfan Mandal'ın da ayak parmaklarında kangren başlamıştı. Mandal'ın gittiği hastanelerde doktorlar, anestezi riskinden dolayı tedavi amaçlı ameliyat etmek istemedi. Başvurduğu tüm hastanelerden 'Bacağını keseceğiz' yanıtı alan İrfan Mandal, son bir umutla Vakıf Gureba Hastanesi'ne gelerek Doç. Dr. Yusuf Kalko'ya muayene oldu. İrfan Mandal gerisini şöyle anlattı: "Gitmediğim hastane, gezmediğim doktor kalmadı. Kimse ameliyat etmedi. Diyaliz hastası olmam nedeniyle anestezi verip ameliyat etme riskini göze alamıyorlardı. Son çare olarak Doç. Dr. Kalko'ya geldim. Muayene için kendisine geldiğimde bana, 'Evine git' diyeceğini düşünüyordum. O ise tam tersini yaptı. Bana ameliyat günü verdi ve lokal anestezi ile ameliyat olacağımı. Şaşırdım. Çok başarılı bir operasyon geçirdim, şimdi durumum oldukça iyi. Bu bir mucize olsa gerek."

Avrupa'dan gözlem için gelecekler

DOÇ. Dr. Yusuf Kalko, dünyada 'minimal invaziv damar cerrahisi' uygulayan az sayıdaki doktordan biri. Bu tekniğe göre, örneğin sadece belden lokal anestezi yapılan hastanın karnı 8 santim açılarak aort damarı genişletiliyor. Kangren sınırında olan hastalara 'minimal invaziv' tekniğini uygulayan Dr. Kalko bu sayede yürütmeyi başarıyor. "10 yıldır araştırma yapıyorum. Vakıf Gureba merkez olacak" diyen Kalko'nun ameliyatlarına önümüzdeki ay Avrupalı doktorlar gözlem için gelecek. Kalko ABD, Avrupa ve Ortadoğu'dan ameliyat için başvurular alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber