Oturum açOturum aç / Parola hatırlat Üye olÜye ol

  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Tümü

2003 KPSS Öğretmenlik sınav soruları

12 Temmuz 2003 19:17
Yazdır

2003 KPSS-Öğretmenlik Soruları Memurlar.NET'te

Üniversitelerin 3. ve 4. sınıflarında okuyup da gelecek yıllarda KPSS türü sınava girecek adayların isteği üzerine ve son kez katkıların alınması amacıyla, 13 Temmuz 2003 tarihinde yayınlamaya başladığımız KPSS-Öğretmenlik sorularını, sitemizin ana sayfasından bir kez daha yayınlıyoruz. Sorulara dört günlük süre içinde 300'e yakın katkı yapıldı. Site ziyaretçilerinden kimilerinin bir soruyla, kimilerinin yorumlarıyla ve detaylı bilgileriyle, kimilerinin sadece cevap önermeleriyle ve kimilerin de 20 soruyla katkıda bulunduğu KPSS-Öğretmenlik sınav soruları (eksikliklerine rağmen) önemli ölçüde tamamlanmıştır. Soru göndererek, ÖSYM'nin yapması gerektiği işlemi el birliğiyle yapmaya çalışan ziyaretçilerimize ve çorbada tuzu olan herkese, gelecek yıllarda bu arşivden yararlanacak adaylar adına teşekkürü borç biliyoruz.


Aşağıda yer alan soruların tümü site ziyaretçilerinin katkısı ile oluşturulmuştur. Katkıda bulunan ve burada ismini sayamayacağımız kadar çok olan arkadaşlara bu sorulardan daha sonraki yıllarda yararlanacak olanlar adına teşekkürü borç biliyoruz.

Sorulara ilişkin cevapların tümü site ziyaretçilerinin yorumlarını yansıtmakta ve bir kesinlik içermemektedir.

Sınav sorularını göndermek için memurlar@memurlar.net e-mailini kullanabilirsiniz.

Sınav sorularına ilişkin katkılarınızı ve aşağıda yer alan soruların son kısmındaki "Yorum Ekle" bölümü ile de bizlere ulaştırabilirsiniz.

Katkıda bulunacak arkadaşların aktardıkları bilgilerde kısaltmaya gitmemeleri rica olunur.


Son güncelleme: 19.7.2003/ saat: 00:20

SINAV KONULARI VE AĞIRLIKLARI

GENEL YETENEK GENEL KÜLTÜR EĞİTİM BİLİMLERİ

1) Türkçe %50
a ) Sözcük bilgisi %5
b) Dil bilgisi %10
c) Anlatım özellikleri %5
d) Okuduğunu anlama %30

2) Matematik %50
a ) Sayılarla işlem yapma %10
b) Matematiksel ilişkilerden yararlanma %10
c) Problem çözme %20
d) Temel geometri bilgilerinden yararlanma %5
e ) Tablo, grafik okuma ve yorumlama %5

1) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi %40
a ) III. Selim.den itibaren Türk inkılabını
hazırlayan etkenler %5
b) Ulusal Kurtuluş Savaşı %10
c) Atatürk ilke ve inkılapları %15
d) Atatürk dönemi: iç olaylar ve dış politika %10
2) Türkiye Coğrafyası %30
a) Türkiye.nin fiziki özellikleri %5
b) Türkiye.nin beşeri özellikleri %5
c) Türkiye.nin ekonomik özellikleri%20


3) Temel Yurttaşlık Bilgisi %15
a ) Hukuk başlangıcı ve genel kamu hukuku,devletler umumi ve özel hukuku %5
b) Anayasa %5
c) İdare %5

4) Türkiye ve Dünya ile İlgili Genel ve Güncel Sosyoekonomik Konular %5
5) Türk Kültür ve Medeniyetleri %10
a ) Selçuklular ve önceki dönem %5
b) Osmanlılar dönemi %5


1) Eğitim Psikolojisi %50
a ) Gelişim psikolojisi %10
b) Öğrenme psikolojisi %25
c) Ölçme ve değerlendirme %15

2) Program Geliştirme ve Öğretim %35
a ) Program geliştirme %10
b) Öğretim metotları %25

3) Rehberlik %15

KPSS-EĞİTİM BİLİMLERİ SINAV SORULARI

1. Hangisi mesleki rehberliğin çalışma alanı içinde yer almaz ?
a) Öğrencileri tanıma
b) Meslekler hakkında tanıtıcı bilgiler verme
c) Alıştırma (oryantasyon) hizmetleri
d) Bireyin kişisel niteliklerini ölçmek için testler uygulama
CEVAP : C

2. Hangisi kişisel olarak verilen bir rehberlik hizmetidir ?
a) Zamanı etlili bir şekilde kullanmayı öğretmek
b) Verimli çalışma konusunda bilgi vermek
c) İletişim becerileri
CEVAP : C

3. Aşağıdakilerden hangisi Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinde en üst sırada yer alır ?
a) Özsayğı
b) Özgüven
c) Ait olma
d) Kendini gerçekleştirme
e) Kendini kabul
CEVAP : D

4. Aşağıdakilerden hangisi Piaget'in bilişsel gelişim kuramı ile ilgili doğru bir bilgidir ?
a) 7-11 yaş arasında korunum kavramı kazanılır.
b) Bilişsel gelişim duyu-motor, somut ve soyut işlemler olmak üzere üçe ayrılır.
c)Göreceli düşünce okul öncesi dönemde gelişmeye başlar
d) Somut işlemler dönemindeki çocuklar benmerkezci düşünür
e) Mantık kurallarına uygun düşünebilme yeteneği iki yaşında kazanılır.
CEVAP : A

5. Aşağıdakilerden hangisi ergenlik dönemi için yanlış bir bilgidir ?
a) Ergen yetişkinlerin dediklerini yapmaya özen gösterir.
b) Toplumun kendisinden beklediği cinsiyet rolünü benimser
c) Meslek konusunda seçim yapmaya başlar.
CEVAP : A

6. Arkadaş gruplarının birey üzerindeki etkilerinin ve baskılarının en yoğun olduğu okul dönemi aşağıdakilerden hangisidir?
a) Temel Eğitim
b) Yükseköğretim
c) Okulöncesi
d) İlköğretim
e) Ortaöğretim
CEVAP : E

7.Anaokuluna yeni başlayan bir çocuğun sınıfın kapısında annesini öperek ondan mutlu bir şekilde ayrılması ve içeriye girdiğinde arkadasları ve ogretmenıne hemen alısması neyi gösterir
a) Saplantılı
b) Şüpheci
c) Güven
CEVAP : C

8. Aşağıdakilerden hangisi klasik koşullanma yoluyla öğrenilir ?
a) Karanlıktan korkma
b) Verimli çalışmayı öğrenme
c) Kavram öğrenme
CEVAP : A

9. Bir anne bebeğinin ağzını mamasını yedikten sonra sabunlu bezle sert bir şekilde silmiştir. Bundan sonra bebek sabunlu bezi görünce ağlama davranışı göstermiştir. Burda sabunlu bez ne tür uyarıcıdır ?
a) Koşulsuz uyarıcı
b) Koşullu Uyarıcı
CEVAP : B

10. Taba modeline göre ilk aşama hangisidir ?
a) Amacın belirlenmesi
b) İçeriğin belirlenmesi
c) İçeriğin düzenlenmesi
d) İhtiyaçların belirlenmesi
e) Gereksinimlerin belirlenmesi...
CEVAP : D
Yorum: Cevap (e) olmalıdır.Demirel'in Eğitim Programı kitabında 56.Sayfa.

11. ?Böreğini 4 parçaya mı yoksa altı parçaya mı kesiyim?" sorusuna 5 yaşındaki bir çocuğun ?6 parçaya kesersen çok olur yiyemem? cevabını vermesinin nedeni nedir ?
a) Korunum kavramını kazanamamış olması
CEVAP : A

12. Babasıyla telefonda konuşan 4 yaşında bir çocuğun resim yaptığını söyleyerek beğenip beğenmediğini babasına sorması neyi gösterir ?
a) Nesne devamlılığını kazanmamış olduğunu
b) Korunum kavramını kazanmış olduğunu
c) Ben-merkezci düşünce yapısına sahip olduğunu
d) Kendini çevresindeki nesnelerden ayıramaması başlangıcında bulunmasına
e) Soyut işlemler döneminin
CEVAP : C
Yorum: Bazı arkadaşlar nesnenin devamlılığı demişler nesnenin devamlılığı çocuk gözünün önünde olmayan birşeyi varlığının var olduğunu bilmesidir.)Buna benzer bir örnek Çağdaş Öğretmen Yayınlarının soru bankasında var. O soru şöyle . Anaokuluna giden bir çocuk akşam okuldan ayrılırken öğretmeninden montunu istiyor.Öğretmen hangi montu vereceğini bilmiyor. Çocuk bu duruma çok şaşırıyor.:Bu durum çocuktaki hangi özellikle açıklanır. Cevap ben merkezcilik.

Farklı bir yorum: Nesne devamlılığını kazanamamış olmak doğru cevap sanırım, çünkü elindeki resmi babasının telefonun ahizesinden göreceğini düşünüyor. Babasının sesini duyduğunu anlayan çocuk babasının kendisini görebileceğini düşünüyor.

13) Çocuğun ağlamasını gören annesi, çocuğa biberon veriyor. Çocukta biberonu görüyor ve susuyor. Bu ne tür bir olaydır?
A)Klasik B)Edimsel
Yorum: Mantıklı dusunmek gerekırse Pawlov'un deneyınde kopek zıl sesıne salya salgılıyor. Buna gore cocukda bıberonu gorunce susuyor. Yanı klasık kosullanma olabılır
Yorum ::Cevap: Edimsel kosullanma. Çünkü davranisin ardindan pekiçtireç veriliyor. Yani Davranis+pekistireç=Edimsel Kosullanma... Çocugun biberonu görünce susmasi baska, çocugun aglamasini gördükten sonra biberon verme baska bir seydir.... Buradaki nüans farkina dikkat etmek lazim..

14) Bir konuşmada konuşmaya katılan öğrenciler konuşmacının mesleğine yöneliyor. Bu yönelmenin sebebi nedir?
A) Özdeşim B)Sempati c)Kişiliğin Gelişmemesi
Doğru cevap: A

15) Bir annenin çocuğunun ağlamasını önlemek için şeker veriyor. Çocuğun ağlaması kesiliyor. Burada şeker hangi görevdedir?
cevap : II.PEKİŞTİREÇ.
Yorum: Birincil pekiştireçler organizma için hayati önem taşıyan pekiştireçlerdir. Fizyolojik ihtiyaçlar gibi.İkincil pekiştireçler öğrenilir.

16) Öğretmen istediği zaman sınav yapıyor?
Cevap: değişken aralıklı

17) Bir ressamın istediği tür rengi bulmak için çeşitli boyaları karıştırıp rengi bulması nedir?
Cevap: Deneme yanılma

18) Bütünün parçaların toplamından farklı olduğunu savunan kuram hangisidir?
Cevap: Gestalt

19) Maymunun kapı kolunu düşündükten sonra açması nedir?
Cevap: Kavrayarak öğrenme
Yorum: maymun kolun açılması ıcın bırsey yapmıyor.Sadece durup bıraz bakındıktan sonra kolu farkedıyor. Bence deneme yanılma olmalı cunku kolu goruyor denıyor ve acılıyor

20) Önceki kullandığı bankamatikten farklı yeni bir bankamatik kullandığında kartını yutturan kişi?
Cevap:Olumsuz aktarma

21) Branş öğretmenlerin yapacağı en iyi rehberlik nedir?

Cevap: İlgi ve yetenekleri doğrultusunda yönlendirmek.

22) Sınava girdiği kalemle yüksek puan almış ve bundan sonrada sınavlara bu kalemle girmeye başlamıştır?
A) Batıl inaç
B) Genelleme
Farklı bir yorum: Öğrenci yüksek puan aldığı kalemle diğer sınavlardan da yüksek alacağını düşünmüştür. Yani genelleme yapmıştır.
Yorum 2: Dogru cevap GENELLEME olacaktir.karacan yayinlarinin ilgili konusuna bakilirsa ayni örnegi orada da görmek mümkündür.egitim bilimlerinde batil inanç diye bir ögrenme psikolojisi yoktur.saygilarimla
Yorum 3: sorunun cevabı genelleme ve batıl inanç değil çünkü genelleme iki farklı uyarıcıya aynı tepkiyi vermektir. Oysa burada sadece bir uyarıcı var o da kalemdir.Bu sorunun cevabı KOŞULLU TEPKİ dir.Öğrenci bir kaç defa sınava girip başarılı olamazsa bu davranışı sönecektir.Yani koşullu tepkiden sonra pekiştireç verilmezse bu tepkiler sönecektir.Buradaki pekiştirici sınavdaki başarıdır.

23) Eve yorgun gelen baba uyumak için yatar, çocuğu gürültü yaptığı için uyumaz. Önce bağırarak çocuğun gürültü yapmasını önlemek ister; fakat daha sonra bundan vazgeçerek çocuğuna bir saat gürültü yapmadan durur ise onu parka götüreceğini söyler, bunun üzerine çocuk gürültü yapmaktan vazgeçer. Bu babanın hangi davranışı ve nasıl pekiştirme durumu nedir?
Cevap: Babanın olumlu dusunme davranısı cocugun susmasıyla pekıstırılmıstır

24) Hangisi öğretim programının temel varsayımlarıdır.
-?

25)Biçimlendirme yapılırken aşağıdakilerden hangisi yapılmaz:?
Cevap: Hedefler öğrenciye daha önceden söylenir

26) 5, 11, 16 yaşındaki çocukların televizyonda izledikleri şiddete farklı tepkide bulunmalarının nedeni nedir?
Cevap: Ahlak gelişimi açısından farklı düzeyde olmaları

27) Küçük kardeşinin oyuncağını arkasına sakladığında bebeğin oyuncağı aramaktan vazgeçmesi nedir?
a) Duyusal motor döneme girmesi
b) Nesne devamlılığını kazanması
c) Uyum kurmaya başlaması
d) Somut işlemler döneminin sonunda bulunması
e) Özümseme yapmaya başlaması
Cevap: b

28) Çocuğa kitap okuma alışkanlığı kazandırmak isteyen anne rehber öğrt. den yardım ister. Öğretmen, anneye evde çocuğun yanda kitap okumasını tavsiye eder. Çocuğun bu alışkanlığı kazanması için ne tür bir öğrenme yöntemi kullanılır?
Cevap: SOSYAL ÖĞRENME

29)Ayşe hiçbir öğretmenini dersinde şikayet etmezken resim öğretmenin dersinde sürekli arkadaşlarının şikayet etmektedir. Ayşe'nin bu davranışı öğretmen nedir?
a) PEKİŞTİRİCİ
b)AYIRT EDİCİ
Cevap: Pekiştiricidir.
Yorum 1: ayşenin sürekli aynı öğretmenin dersinde şikayette bulunması öğretmenden kaynaklanmaktadır. Öğretmenin davaranışları ayşenın davranışını pekiştirmektedir.
Yorum 2: Ayşe burda koşullanmanın ayırdediciliğini yapmıştır,resim öğretmenini diğer öğretmenlerden ayırt etmiştir. Doğru cevap ayırtetme'dir.

30) Programlı ögretimde somuttan soyuta, bilinenden bilinmeyene metodu nedir?

Cevap: Kademeli yaklaşım

31) Bir çocuğun ağlayıp annesine kotuğunda annesinin onun sevdiği oyuncağı arkadaşından alıp ona vermesi, daha sonra ana sınıfından öğretmenin annesinin yaptığını yapmaması çocuğun davranışı artık tekrarlamaması nedir?
Cevap: Sönme

32) Ayşenin küçük kardeşi altı aylıktır. Ayşe kardeşinin oyuncağını sakladığında çocuk onu aramamaktadır. Bir kaç ay sonra ayşe oyuncağı sakladığında kardeşi oyuncağı aramaktadır bunun sebebi nedir?
Cevap: Nesne devamlılığının kazanılmasıdır

33)Sınıfta birtakım sorunların başgösterdiği farkeden öğretmen öncelikle ne yapmalıdır?
a) Okul yönetimine iletmelidir
b) Rehberlik servisinden yardım istemelidir
c) Sorunu çıkaranları cezalandırmalıdır
d) Sorunun nedenini(kaynağını) araştırmalıdır
Cevap: D

34)Aşağıdakilerden hangisi öğretim ürününü etkilemez?
a) Disiplin(Doğru cevap:
b) Öğretim hizmeti

35)Aşağıdakilerin hangisinde öğrenci katılımı en azdır?
Cevap: Düz Anlatım

36)"Benlik Tasarımı" kavramı hangi kurama aittir?-
Psikoanalitik kuram
Yorum: Benlik kavramını vede benlik tasarımını ilk ortaya atan ROGERS'DIR ve rogers'da İNSANCIL-VAROLUŞCUDUR.
Yorum 2: "Sorunun sorus sekli özbenlik bireyin benligini olusturur." düsüncesi hangi yaklasimdadir. cevabi insancil-varolusçudur. MÜRVET Bilen'in egitim psikolojisi kitabinda Rogers'in görüsleri kisminda yaziyor

37)Köpek ve sincaplara aynı nitelikteki çalışmalarla verilen parayı kumbaraya atmaları öğretilmeye çalışılmıştır. Sonuçta köpekler ağızlarıyla parayı kumbaraya atmayı öğrenebilmiş ancak sincaplar ne yapılırsa yapılsın öğrenememişlerdir. Bunun nedeni nedir?
a) Türe özgü hazır olma (Doğru cevap)
b) Hazıroluşluk
c) Yetenek
d) Zeka
e) Genel uyarılmışlık hali

38) Düzgün yazı yazma faaliyetini sevmeyen bunun yerine resim yapmayı tercih eden bir sınıfta onları yazı yazmaya güdülemek için öğretmenin ne yapması en uygun olur?

Doğru cevap: Yazı yazma faaliyetini bitirenlerin resim yapmalarına izin vereceğini söyleyerek

39)İnsan organizmasındaki tüm organların,tek tek organlardan daha fazla şey ifade etmesi aşagıdaki yaklaşımlardan hangisine uyar?
Gestaltçılar

40)Aşagıdakilerden hangisi içsel ödülle (pekiştirmeyle) davranışta bulunmaya örnektir?
Cevap: Sağlığını kötü etkileyeceği için kötü alışkanlıklardan uzak durmak

41) Boşluk doldurma ve tamamlama tarzında sınav yapan bir öğretmen kitaptaki cümlelerden bir veya birkaç kelime çıkararak sınavı hazırlamaktadır.Bunun en önemli sakıncası aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: Öğrencilere ezberlemeye yöneltmek

42) Aşağıdakilerden hangisi tam öğrenme kuramının öğelerinden biri değildir?
a) Katılım b) İpucu c) Dönüt d) Disiplin (doğru cevap) e) Pekiştirme

43) Aşağıdakilerden hangisi J.dewey'in yöntemidir?
Cevap: Problem çözme.

44) Okula geç kalan öğrencinin hastayım bahanesini söylemesi ve sözlü sınav zamanında da bu bahaneyi uydurması nedir?
Cevap: Olumsuz aktarma
Yorum: Burada çocuk klasik koşullanma sonucu genelleme yapmıştır ve bu soru genellemedir.

45) Makyaj yapan ablasının bir süre sonra cildinin bozulduğunu gören bir kızın makyaj yapmaması model öğrenmenin gerçekleşmesi için hangisinin varlığını
gerektirdiği anlaşılmaktadır?

Cevap:Öğrenilenin neyi kazandırdığı.

46)Bireyinde toplumla sağlıklı ve verimli bir ilişki kurabilmesi için hangi soru sorulmalıdır?
A) toplumun bireyden beklentileri nelerdir?
B) Bireyin toplumdan bekledikleri nelerdir?
C) Toplumda birey için bulunan imkanlar nelerdir?

47)Proramı oluşturan öğeler aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
Cevap: özel hedef- öğrenme öğretme yaşantısı- değerlendirme

48) Günümüzde ev ödevi en çok hangi amaçla kullanılmaktadır?
A) Öğrencilerin boş zamanını değerlendirmeleri
B) Öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesi ve tekrarını sağlamak (Doğru cevap)

49)-

50)Eğitimde kullanılması gereken en iyi öğretim kriterleri aşağıdakilerden hangisidir?

a) 20 dk. ders 5 dk. dinlenme
b)30 dk. ders 30 dk dinlenme
c) 30-45 dk ders 10 dk dinlenme (Doğru cevap)

51)Hangisi kişiye göre değiştirilemez?
Cevap: Rehberliğin ilkeleri

52)Öğretimde bireysel farklılıkları dikkate alması gereken öğretmen aşağıdakilerden hangisini yapmalıdır?
a-değişik yöntem ve teknikleri kullanmalıdır
b-öğrenme ortamını zenginleştirmelidir

53)İki kardeşten biri 2 yaşına gelinceye kadar duyarken diğeri 1 yaşına kadar duymuş ve daha sonra ikiside sağır olmuş ve daha ileriki yaşlarında tekrar duyma özellikleri kazandıklarında 2 yaşından sonra duyma özelliğini kaybedenin diğerine göre daha iyi konuştuğu farkedilmiştir.Bunun sebebi nedir?
a) Yaş ilerledikçe dil öğrenme güçleşir
b) İnsanlar, kendilerini konuşmayı öğrenmeye yetenekli kılan bir yapı ile doğarlar
c) Dil öğrenme becerisi büyük ölçüde biyolojik olgunlaşma düzeyine bağlıdır
d) Konuşma becerisi açısından genetik olarak belirlenmiş bireysel farklar vardır
e) Gelişim sürecinde bazı becerilerin kazanılması açısından kritik olan dönemler vardır.
Yorum: Doğru cevap: Konuşmada gelişim açısından kritik dönemlerin olması

54) Çocuğa verilen bilgilerin çocuğun o anki yaşamından örneklenerek verilmesi durumu..
a) Çekirdek b)sarmal c)modüler

55)Eriksonun psikososyal yaklaşımında başarı/çalışkanlık döneminde aşağıdaki davranışlardan hangisi bu yaklaşıma ters düşer?
-Çocugu cevresinde bulunan basarili ögrenci örnekleriyle kiyaslamak'tir.

56)Öğretmenin sınav sorularının şıklarının 4 ten beşe çıkarmasının nedeni nedir?
- Şans basarisini azaltmak istemesi

57) Aşağıdakilerden hangisi demostrosyon yönteminin dezavantajlarından biri değildir?
CEVAP: göze ve kulağa hitap edip öğrenmenin kalıcılığını artırması

58) Mesleki rehberlik ülkemizde en cok hangi amacla kullanilmaktadir?
Cevap: Yönlendirme

59) Günümüzde ergenler internet kulanımına, özellikle internette karşılıklı sohbete (chat) çok ilgi göstermektedirler. Ayrıca ergenlerin iletişiminde cep telefonu önemli bir yer tutmaktadır.

Bu yeni iletişim araçlarının ve serbest zaman etkinliklerinin ortaya çıkması, gelişimle ilgili aşağıdaki kavramlardan hangisiyle açıklanabilir?
a) Tarihsel zaman (Doğru cevap)
b) Büyüme
c) Olgunlaşma
d) Hazırbulunuşluk
e) Kritik dönem

60) Dokuz aylıktan beri lazımlığa alıştırılmak istenen çocuk bu alışkanlığı bir buçuk yaşında kazanmıştır.
Bu davranışın bir buçuk yaşında kazandırılması, hareket gelişiminde aşağıdakilerden hangisinin önemini yansıtmaktadır.

a) Geribildirim
b)Zekanın
c) Olgunlaşmanın
d) Çevrenin
e) Devresel tepkinin

61) Aşagıdakilerden hangisi yapısalcılğın islevlerinden degildir?
-Öğretmen merkezli

62) Test planında bosluklara ne gelmeli?
--testin amacı --- soru türünün belirlenmesi

63) Asagıdakilerden hangisi mutlak degerlendirmedir?

64) Aşagıdakilerden hangisi ölçme degildir?

65) Asagıdakilerden hangisi degerlendirmedir?

66) Bir kişinin reklamdaki müziğe dikkat etmemesine rağmen bir süre sonra o müziği mırıldandığını farketmiştir. Buna bakarak hangi sonuca varılabilir?
Cevap: Bazen farkında olmadan öğrenmenin gerçekleşebileceği

67) İlkögretimde hangi rehberligin olması şart degil?
Cevap: uzman

68) Proje tabanlı çalısmanın amacı nedir?

69) Aşağıdailerin hangisi güvenilirliğin tanımıdır?
Cevap: Tesadüfi hatalardan arınık olması

70) Bireyinde toplumla saglikli ve verimli bir iliski kurabilmesi için hangi soru sorulmalıdır?
cevap: Toplumun bireyden beklentileri nelerdir?

71) Ögrencilerin sesli olarak elestirisiz bir ortamda fikirlerini sunması nedir?
Cevap= Beyin fırtınası

72) Farklı yaşlardaki üç kardeş televizyondaki haberlerde izledikleri bir "silahlı saldırı" olayına farklı tepkilerde bulunmuşlardır. 16 yaşındaki büyük kardeş olayın toplumsal düzeni nasıl bozduğuyla, 10 yaşındaki ortanca kardeş saldırıyı gerçekletirenlerin nasıl kötü işler yaptığıyla, 5 yaşındaki en küçük kardeş ise saldırının ne kadar büyük bir yıkıma yol açtığıyla ilgili sözler söylemişlerdir.Çocukların tepkileri arasındaki bu farklılık aşağıdakilerden hangisine uygun bir davranıştır.
a) Kişilik özelliklerinin etkilerine
b) Genetik özelliklerinin etkilerine
c) Duygusal özelliklerinin etkilerine
d) Ahlak gelişimi düzeylerine
e) Yaşantılarının öznelliğine

73)Ölçme ile ilgili tabloda hangi soru kesinlikle kullanılmamalıdır?
Cevap: güçlük derecesi fazla

74) Aşağıdakilerden hangi rehberlik ilkesine ters düşer?
a)öğrencinin ailevi sorunlarının açıklanması(Doğru cevap)
b)annesinin isminin söylenmesi
c)öğrencinin boyunun.kilosunun söylenmesi
d)babasının mesleğinin söylenmesi

75)TABA'nın öğretim programında ilk sırada ne vardır?
Cevap:öğrenci gereksinimleri


KPSS-GENEL KÜLTÜR SORULARI

1) 1928 yılında anayasadan çıkarılan madde hangisidir?
Cevap: Devletin dini islam maddesi

2) Fethi Oktay hükümetinin istifası hangi sorunu gündeme getirdi?
a) Cumhuriyetin ilanını hızlandırmıştır.
b) Çok Partili Sistem (Doğru cevap)
Farklı bir yorum: Fethi Okyar hükümeti istifa ettigi için bir hükümet bunalimi yasanmis bu da Cumhuriyet'in ilanina ortam hazirlamistir

3)I.Bitki Figürü
II.Yazı
III:Hayvan Figürü
Anadolu Selçuklularda mimaride yukarıdakilerden hangisi veya hangileri süsleme amacıyla kullanılmıştır.?
Cevap: I ve II
Yorum: Genel kültürün üçüncü sorusunun cevabı 1.2.3 olabilir.Çünkü Sivas Şifahiye Medresesinde üç unsurda bulunmaktadır.Eser Selçuklular dönemine aittir.
Yorum 2: Tarih'in ilk sorusu Selçuklular hangi figürleri süslemelerinde kullanmistir? 1-insan 2-bitki 3-hayvan Üçünü de kullanmislardir.Bazi arkadaslar hayvan figürü kullanmamis yazmis ancak unutmayalımki Selçukluarin sembolü Çiftbasli kartaldir

4) I. Sakarya Savaşı
II. Kütahya ?Eskişehir Savaşları
III. I.İnönü
IV. II.İnönü
Yukarıdaki olayların kronolojik sıralaması hangi seçenekte doğrudur ?
Cevap: III ? IV ? II ? I

5)G8'e üye olmayan devlet hangisidir?
a. Fransa
b. İngiltere
c. İsviçre (Doğru cevap)
d. Amerika
e. Rusya

6)İzmir, Çan, Bozhöyük, İzmit illerinin ortak özellikleri nelerdir?
A)Kağıt B)Seramik C)Kimya D)Cam E)Otomotiv
Cevap: B

7)Çukurova ile Isparta ovası haritada neden farklı renklerde gösterilmiştir?
A)Yükselti B)Denize uzaklık C)Enlem
Cevap: A

8)Normalde kıyı kesimlerde yerleşme çok olur buna ters düşen bölüm neresidir?
A)Taşeli platosu B)İzmit C)Zonguldak D)Çarşamba
Cevap: Taseli platosu

9)Marmara bölgesinde en az yetişen ürün hangisidir?
A)Ayçiek B)Zeytin C)Mısır D)Prinç E)Fındık
Cevap: E

10)Nehirlerin kirlenmesi nüfusla doğru orantılıdır. Hangi nehirde bunun tam tersi görülmektedir?
A)Meriç B)Sakarya C) Aras
Doğru cevap:C
Yorum: Bazı arkadaşlar Meriç demişler Bulgaristan'ın pisliğinin büyük kısmı Meriç'e dökülüyor.

11) I.Meşrutiyetin İlan edilmesi
I) Saray
II) Aydınlar
III) Ordu
Hangisinin etkisiyle gerçekleşmiştir?

Cevap: Aydınlar

12) Aşağıdakilerden hangisi Birleşmiş Milletlerin daimi üyesi değildir?
Cevap: Japonya

13)Şekerpancarı en çok hangi bölgemizde yetiştirilir?
-İç Anadolu Bölgesi

14)Balkan Antlantına girmemizin sebebi nedir?
-İtalya ve Almanya'nın saldırgan tutumu ve batı sınırının güvenliği

15) Yeni Türk devletinde çok partili hayata gecişi engelleyen olaylar hangisidir?
Cevap: Menemen ve Şeyh sait isyanı

16)Atatürk Nutuk'da neyi anlatmıştır?
a)Türkiye devletinin kurususunu
b)Medeni kanunu
c) Milli mücadele dönemini
Yorum: Atatürk nutuk kitabinda yeni türk devletinin dogusunu anlatmistir. Çünkü kitap 1919-1927 arasini kapsiyor.

17) 1982 anayasasinda 1946 anayasasina gore ne degisiklik olmustur?
- Tek dereceli secim sistemi
- İki dereceli secim sistemi
- Referandum

18)1982 Anayasasına gore hangisi sosyal ve ekonomik hakkımızdır?
- Egitim ve öğretim hakkı

19) Dini islamdır ibaresi kaç yılında çıkarılmıştır? Laiklik hangi anayasaya kaç yılında katılmıştır?
Cevap: 1924 anayasasından 1928 yılında bu ibare çıkarılıyor. Aynı anayasaya 1937 yılında laiklik ibaresi konmuştur.

20)Osmanlı döneminde fakir insanlara yemek dağıtılan yerin adı nedir?
Cevap: IMARET

21) Montrö sözleşmesi ile sağlanan gelişme aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: Boğazlar komisyonunun kaldırlması .

22) Kurtuluş savaşında haklılığımızı kanıtlayan ilk rapor hangisidir?
Cevap: AMIRAL BRISTOL raporu

23) Bir yerin il olabilmesine aşağıdakilerden hangisi karar verir?
Cevap. TBMM
Yorum: Bir yerin il olabilmesine bakanlar kurulu karar verir

24) Hangisi Osmanlıya ait değildir?
a) Anadolu hisarı,
b) Rumeli hisarı,
c) diyarbakır surları (Doğru cevap)

25) Aşağıdakilerden hangisi Selçuklular dönemine aittir?
Cevap: Konya Alaaddin Camisi

26)Aşağıdakilerden hangisi medreselerde okutulan derslerden biri değildir?
A) Astronomi B) Fıkıh C) Tefsir D)Hadis E) Kelam
Cevap: A

27) Aşağıdakilerden hangisi Osmanlılarda anıt mezar özelliğindedir?
a) Kümbet
b) Mescit
c) Medrese

28)Repo, hazine bonosu gibi işlemeleri aşağıdakilerden hangisi yönetir?
a)Maliye bakanlığı
b)Hazine müsteşarlığı
c)Merkez Bankası
cevap: c

29) Lozan Konferansında Türk heyetinin Amerika ile arasını iyi tutmasının sebebi hangisi değildir?
a) Demokratik ülkelerin yanında yer almak istemesi
b) Rusya ile Amerika arasındaki ikilikten yararlanmak iştemesi

30) Deniz kenarı sık ve gür bitki örtüsü ile kaplı, iç kesimlere doğru geniş yapraklı ağaçlar, daha yüksekte ise iğne yapraklı ormanlar, bunun üstünde de yeşil çayırların olduğu bölgemiz neresidir?
Cevap: Doğu Karadeniz

31) Tanzimat
II.Islahat
III.Senedi İttifak
Bunlardan hangisi halk arasında eşitliği sağlamaya yöneliktir?
(Yorum: Bana kalırsa 3'de bu amaçla çıkartılmıştır.)

32)Kamu hizmeti ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Cevabı: Kamu hizmeti başka bir kişiliğe kamunun gözetim ve denetiminde altında devredebilinir

33)Hangisi seçimle işbaşına gelir?
Cevap: Belediye Başkanı

34) I)Öşürün belli bir oran üzerinden alınması
II)Ürününün az olduğu yılda alınması
III)Mültezimin kendi masraflerınıda ekleyerek öşürü toplaması
Bu uygulamalardan hangileri Cumhuriyet döneminde, halkçılık ilkesi ile bağdaşmaz?
Yorum:
Yanlız 3 doğru şık olmalıdır. Çünkü bellı bır oranda vergı almak doğrudur. Yanı kazandıgı ürünün örneğin yuzde 5'i buna gore. 1 ve 2 normaldır ancak 3 kesınlıkle yanlısdır dıye dusunuyorum

35)Tarım sektöründen sonra kalifiye olmayan elemanın çalıştığı iş kolu hangisidir?
Cevap: İNŞAAT SEKTÖRÜ
Yorum: Bazı arkadaş hizmet sektörü şıkkını doğru olduğunu belirtmektedir.

36) İlçeler hangisiyle kurulur?
Cevap: KANUNLA

37) Hangisi TBMM'nin görevlerinden değildir?
Cevap: Kanunları yorumlamak

38) 1946 Yılında hangisi kaldırılarak demokratik hayata geçişin göstergesidir?
Cevap: İki dereceli seçimin kaldırılması

39)İklim şartlarının uygun olmasına rağmen ekim alanı dar olan ürün nedir?
Cevap: Haşhaş

40) Dokuma sanayiinin en çok geliştiği yer?
Cevap: İSTANBUL

41) Karadeniz'de hangi şehirler içeriye demiryolu ile bağlıdır.
Cevap: Zonguldak ve Samsun

42)Madenlerle ilgili hangisi yanlıştır?
Cevap: Türkiye ihracatında en çok geliri madenden elde edilmektedir.

43) Tanımları verilen stratejiler hangileridir?
cevap:Araştırma-buluş-sunuş

44)Aşağıdakilerden hangisi Batı devletlerinin Osmanlının içişlerine karışmak için kullandıkları bir yol değildir ?
a. Kapitülasyonlar
b. Ayaklanmalar
c. Taht kavgaları
d. Veraset sistemi
CEVAP : d
Yorum: Bu sorunun doğru cevabı veraset sistemidir.

45)İngiltere'nin Hatay'ın Türkiye'ye katılmasına ses çıkarmamasının sebebi nedir ?
CEVAP : Ortadoğu'da çıkarları olması

46)Kıyılara bakan dağlarda sık ve gür bitki örtüsü daha yukarılarda çam ve en yükseklerde alpin çayırlarına rastlanan bölüm hangisidir?
Cevap: Doğu karadeniz

47)Osmanlı devletine ilk kaputilasyonları kaldıran devlet hangisidir?
A- İngiltere
B-Rusya(doğru cevap )
C-Fransa

48) Haritada gösterilen alanların hangisinde kullanılabilen tarım alanı en fazladır?
Cevap:Ergene bölümündeki nokta

49) Aşagıdakilerden hangisi erozyonun doğrudan etkisi değildir?
Cevap:Göç

50) 1982 Anayasasina gore hangisi sosyal ve ekonomik hakkimizdir?
cevap: mülkiyet

51) Asagidakilerden hangisi ürgüp-göreme'nin turist çekmesinin nedenlerinden biri degildir?

cevap:termal tesislerin olmasi .

52) Şeyh, dervis gibi ünvanlarin kaldirilmasinin nedeni asagidakilerden hangisidir?
cevap:ayricaliklari kaldirmak için.

53)Asagida haritada belirtilen yerlerden hangisi yersekilleri yönünden en sadedir?
cevap: Marmara bölgesi

55) Hangi alanlarda yapılan inkılaplarla birlik sağlanmıştır?
cevap: eğitim ve hukuk olacak.

56) Türklerin milli mücadelesini ilk defa haklı gösteren Amiral Bristol Raporu'dur, İzmir'in işgali sırasında Türkler lehine rapor vermiştir.

57) Atatürk'ün başkomutanlığa getirilme nedeni, Kütahya-Eskişehir yenilgisi sonrası Sakarya'nın doğusuna Türk ordusunun çekilmesidir.

58) İngilizlerin I. İnönü'den sonra Yunanlılara savaşa hazırlık emrini verme nedeni Londra Konferansında Türk heyetini barışa ikna edememesidir.

59) Aşağıdakilerden hangisi Meşru müdafaanın tanımıdır?
Cevap: saldırı anında kendini savunmaya denir.

60) Anayasada yer almayan inkılap nedir?
-?

61)Aşağıdakilerden hangisi hukuk devletinin özelliğidir.
-?

62) Menkul kıymetler ödünç alım verimi, kredi ve repo işlemlerini hangi kurum yapar?
a)hazine müsteşarlığı
b) merkez bankası
c) sermaye piyasası kurulu
d) sanayi odası/ ticaret
odası...
Yorum: cevabın merkez bankası olacağını düşünüyorum.


KPSS-GENEL YETENEK SORULARI


1) 20 kg tuzlu su karışımının %16 sını tuz oluşturmaktadır. Tuz oranını % 20'ye çıkarmak için kg olarak ne kadar suyun buharlaşması gerekmektedir?
Cevap: 4

2) Ayşe bir işi, Esra'nın yaptığı sürenin yarısı zamanda bitirmektedir. İkisi birlikte bir işi 2 günde bitirdiklerine göre Esra bu işi kaç günde bitirir?
cevap:6

3) Sayı değerleri çarpımı 60 olan kaç tane üç basamaklı sayı yazılabilir?
Cevap 12

4) Üç basamalı bir sayı rakamları toplamına bölünürse sonuç en çok kaç olur?

Cevap: 100

5)x^2-6x+10 denkleminin en küçük değeri nedir?
Cevap: 1
Yorum:x^2-6x+10 denkleminin en küçük degeri nedir? ya birader bu soruda denklemin en küçük degerini istiyor x yerine 3 degerini verdigin zaman denklem en küçük deger olan 1 sayisini veriyor cevap 3 tür

6) Küpe ilişkin soru
Cevap: 96

7) Açıları 72, 18 olan açıortaylı üçgen sorusunun
Cevap : 2

8) A sayısının B nin 2 katına bölündüğünde bölüm C+1, kalan 4, A sayısının C nin 2 katına bölündüğünde bölüm B kalan D ise D hangisi olamaz
Cevap: 7

9)Türkçe de yazım yanlışı olan hangisidir?
Cevap: TAVIRI (Doğrusu tavrı)

10) Üç vapur var. Bir tanesi 30 dakikada bir, ikincisi 60 dakikada bir, üçüncüsü de 90 dakikada bir kalkıyor. Saat 8:30'da üçü beraber kalkıyor. Sonraki beraber kalkışları saat kaçta olur?
Cevap: 11:30

11) Bir sınıftan seçilen kişin erkek olma olasılığı 4/7, sınıftaki kızların sayısı 21 ise sınıf mevcudu kaçtır?
a)28
b)49 (Doğru cevap)

12) ABC X CD = 9072 ise A+B+C+D toplamı kaçtır?
a)9 b)10 c)11 d)12
Cevap: b

13) ABC üçgeninde DE // BC AD=x , DB=x+7, DE=6, BC=15 ise AB uzunluğu nedir?
Cevap: 35

14) 1/5^x < 1/625 ise x in alabileceği en küçük değer?
a)4 b)5 c)6 (cevap:5)

15) Medyan orta noktadaki sayı, mod frekansı en fazla olan sayı, en yüksek değerle en düşük değer arasındaki fark ranj, notların toplamanın not sayısına bölümü aritmetik ortalamadır.

16) 1- Yarıçapı 2 birim olan dairenin alanı
2- Bir kenarının uzunluğu 4 birim olan eşkenar üçgenin alanı
3- Bir kenarının uzunluğu 3 birim olan karenin alanı
Yukarıdaki alanları büyüklüğüne göre sıralayınız?
Cevap: 1, 3, 2

17) Esranın yaşının babasının yaşına oranı 2/11'dir. Babasının yaşı esradan 36 yaş fazla ise esra kaç yaşındadır?
Cevap: 8

18)Bir yolun tamamını 9 saatte bitiren bir araç yolun yarısını belli bir hızda gitmiş, diğer yarısında hızını iki katına çıkarmıştır. Yolun ikinci yarısını kaç satte bitirmiştir?
a)1 b)2 c)3 d) 4 e)5
cevap: 3

19) (1:12)x^2-(1:6)x =9:11 denkleminde x kaçtır?
Cevap: 3

20) A)0,35 0,65
B)0,65 -0.35
C)0.25 0,15
D)0,85 0,44
Yukarda ki tablo bir soruya verilen yanıtlardır.
I. sütün madde ayırt edicilik II.sütün ise madde güçlük indeksidir.
(Bu tablo ile ilgi üç soru vardır)

20-) 1- Bu tabloya bakarak bu maddelerden hangisi düzeltilmeli ya da düzeltilemiyorsa atılmalıdır.
Doğru cevap:B

21-) 2-Bir sınava giren çok ve alınacak olan çok fazla ise hangi seçenek bunun için daha uygundur.
Doğru cevap: A ya da C

22-) 3-Hangisi kolay bir sınavdır.
Doğru cevap:D

23) Hangisi değerlendirmedir?
a) Bir işe alınacakların sekiz yıl üzerinde çalışmış olmaları
b)60 üzerinden alan öğrencilerin sınıfı geçmiştir.

Bu haber 57,333 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ARŞİV