Müftülerin aylığı ise 519 TL yükselecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 18 Mart 2010 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri'ne 10 bin 267 yeni kadro

Uzun süredir gündemde olan Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasa Tasarısı, Meclis'e sevk edildi. Tasarı ile Diyanet'e 10 bin yeni kadro tahsis ediliyor.

Böylece 10 bin yeni imam, Kur'an kursu hocası ve din görevlisi istihdam edebilmesine imkân tanınıyor. Geçen ay Meclis'te grubu bulunan partilerin görüşüne sunulan tasarı, daha sonra geri çekilmişti. Önceki gün yeniden Meclis'e sevk edilen tasarıya, işsizlere müjde niteliği taşıyan bir madde eklendi. Buna göre Diyanet'e 10 bin 267 kadro ihdas ediliyor. Buna karşılık 233 kadro ise iptal ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, ihdas edilen kadroların bir kısmına ilk kez personel alacak. Bir bölümüne ise mevcut görevliler arasından atama yapacak. Kurum içi atamayla boşalan kadroları doldurmak için yeni alım yapılabilecek. Böylece Diyanet'in uzun süredir ihtiyaç duyduğu eleman alımı sağlanacak.

TBMM Başkanlığı'na sunulan tasarı ile Diyanet yeniden yapılandırılıyor. Başkanlığın hizmet birimleri genel müdürlük olarak teşkilatlandırılıyor. Din adamları kariyer sistemine göre gruplara ayrılıyor. Vaiz, imam, müezzin ve Kur'an kursu hocaları, uzman imam, baş imam, uzman vaiz, uzman öğretici, baş öğretici gibi gruplar altında personel sınıflanacak. Kariyer sisteminin getirilmesiyle birlikte bu görevler için yeni kadrolar ihdas ediliyor. Ayrıca diyanet işleri uzmanı ve din hizmetleri uzmanı gibi yeni kadrolar ihdas ediliyor. Bu görevler için de Diyanet alım yapabilecek. Tasarı ile Diyanet personelinin maaş ve özlük hakları da yeniden düzenleniyor. Ek göstergeleri yükseltilen din adamlarının maaşları artacak. Lise mezunu imamlar, Kur'an kursu öğreticileri ve müezzinlerin maaşı 117 lira zamlanacak. İlahiyat mezunu imamlar ile Kur'an kursu öğreticilerinin aylığı ise 161 lira artacak. Düzenlemenin ardından il müftüsünün maaşı 277 lira, Ankara, İstanbul ve İzmir'de görev yapan müftülerin aylığı ise 519 lira yükselecek. Vaizlerin aylığında ise 111 lira artış olacak.

Yasa ile milletvekili ve yerel seçimlerde aday olup seçilemeyen isimler, eski görev yerlerine dönemeyecek. Bunlar kazanılmış hak aylık derecelerine uygun bir kadroya atanacak. Diyanet ilk kez hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunlarından müfettiş yardımcısı alacak.

İhdas edİlen kadrolar

Uzman imam 3000

Vaiz 1054

Baş imam 1000

Veri hazırlama işletmeni 1100

Şube müdürü 313

Din hizmetleri uzmanı 210

Baş vaiz 200

Uzman vaiz 400

Uzman Kur'an kursu öğreticisi 700

Baş Kur'an kursu öğreticisi 300

Hizmetli 220

Şoför 220

Eğitim uzmanı 50

Aşçı 50

Teknisyen 40

İSA YAZAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber