Sakarya müdür yardımcılığında tartışmalı atamalar

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında ilgili yönetmelik hükümlerine göre yönetici atamaları devam etmektedir. Ancak atama işlemleri sırasında zaman zaman hatalar yapılabilmektedir. Örnek olması açısından Sakarya il milli eğitim müdürlüğünün atamalarını ele almak uygun olacaktır. İki uygulamada yapılan yanlışlara ilişkin bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Mart 2010 12:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği mezunları Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarına öğretmen olarak atanamamalarına rağmen Kız Teknik ve Meslek Lisesine müdür yardımcısı olarak atandı.

13.8.2009 tarih ve 27318 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin "Yönetici olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar? başlıklı 7. maddesinin (b) fıkrasında ?? mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdür yardımcılığı ve müdür başyardımcılığı ile diğer eğitim kurumlarının her kademedeki yöneticiliklerine atanacaklarda ise Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre atamasına esas olan alanların karşılarında gösterilen derslerle sınırlı olmak üzere, atanacağı okul ve kurumda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak,? hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükme göre; .. Kız Teknik ve Meslek Lisesi müdür yardımcısı olarak atanabilmek için bu okulda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunma zorunluluğu bulunmaktadır. Fakat bu hükme rağmen; ... Kız Teknik ve Meslek Lisesi'ne bilişim teknolojileri öğretmeni atanmıştır.

07/07/2009 Tarih ve 80 Sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı ve eki çizelgenin 8. sırasında yer alan aşağıdaki bilgilere göre;

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği mezunları Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarına atanamamaktadırlar.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 2009/73 nolu genelgesinin 4.maddesindeki ?Yönetici olarak atanacaklarda aranan genel şartlar ilgi Yönetmelikte yeniden düzenlenmiş, hangi eğitim kurumlarına hangi alan öğretmenlerinin yönetici olabilecekleri münhasıran belirlenmiştir. Uygulamada bu hususa özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir.? hükümlerine göre de hareket edilmemiştir.

Sadece mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdürlüklerine atanacaklarda atölye, laboratuvar ya da meslek dersleri öğretmeni olma şartı Müdür yardımcılarına da uygulandı.

.. Anadolu Kalkınma Vakfı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ne 67 puanlı Ahşap Teknolojisi öğretmeni 70 puanlı bir beden eğitimi öğretmeni olmasına rağmen atanmıştır. Atamanın Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Kılavuzun 43. soru ve cevabına;

?Soru 43: Anadolu statülü meslek liselerinin yöneticiliklerine atanacak atölye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmenlerinden bu eğitim kurumlarında görev yapma şartı aranacak mı?

Cevap: Yönetmeliğin 7'nci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtildiği üzere; Anadolu statülü mesleki ve teknik eğitim kurumları (Anadolu İmam Hatip Liseleri hariç) yöneticiliklerine atanacak atölye ve laboratuar veya meslek dersleri öğretmenleri bir sınav esasına dayalı olarak bu eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanmadıklarından, söz konusu eğitim kurumlarının yöneticiliklerine atanacaklarda Anadolu statülü eğitim kurumlarında çalışmış olma şartı aranmamaktadır. Ancak, diğer alan öğretmenleri bu eğitim kurumlarına sınava dayalı olarak atandıklarından bu adaylardan Anadolu statülü eğitim kurumlarında görev yapma şartı aranacaktır.?

göre 67 puanlı Ahşap Teknolojisi öğretmeni atamasının, atölye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmeni olmasından hareketle atanmasında öncelik verildiği tahmin edilmektedir.

Yöneticilerin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin ?Yönetici olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar? başlıklı 7. maddesinin (b) fıkrasında ??.mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdürlüklerine atanacaklarda atölye, laboratuvar ya da meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek nitelikte olmak;? hükmü SADECE müdür olarak atanacaklarda atölye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmenlerine öncelik tanınmaktadır. Müdür yardımcısı atamalarında ise ?? mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdür yardımcılığı ve müdür başyardımcılığı ile diğer eğitim kurumlarının her kademedeki yöneticiliklerine atanacaklarda ise Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre atamasına esas olan alanların karşılarında gösterilen derslerle sınırlı olmak üzere, atanacağı okul ve kurumda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak,? atölye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmenlerine herhangi bir öncelik tanınmamaktadır.

Dolayısıyla .. Anadolu Kalkınma Vakfı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ne 70 puanlı beden eğitimi öğretmeni var iken 67 puanlı Ahşap Teknolojisi öğretmeninin atanması, mevcut mevzuat hükümlerine aykırıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber