Başkan Gökçek, eylemcilere karşı direnen EGO şoförünü ödüllendirdi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Mart 2010 17:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, eylemcilere karşı direnen EGO otobüs şoförü Celal Sağdıç'ı ödüllendirdi.

Başkan Gökçek, ödül töreninde yaptığı konuşmada Ankara'da 3 gündür EGO otobüslerine karşı yapılan saldırıları değerlendirdi. Tuzluçayır ile ODTÜ ve Hacettepe üniversitelerinde, eylemcilerin vatandaşları otobüslere bedavaya bindirmeye çalışma, zarar verme, gasp etme ve seferden alıkoymaya yönelik yaptığı saldırıları değerlendiren Başkan Gökçek, eylemcilere direnen EGO otobüs şoförü Celal Sağdıç'a da para ödülü verdi. Söz konusu üniversitelerde yapılan saldırıların sürmesi halinde, kamu malının korunması amacıyla otobüs seferlerini durdurmak zorunda kalabileceklerini kaydeden Başkan Gökçek, "Bu yapılan eylemler Türk Ceza Kanunu'nun 14 maddesine aykırıdır. Hapis ve para cezası vardır." dedi.

"HEP AYNI GRUPLAR EYLEM YAPIYOR"

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde EGO Genel Müdürü Ömer Ulu, EGO yöneticileri ve otobüs şoförleri ile çok sayıda basın mensubunun katıldığı toplantıda konuşan Başkan Gökçek, EGO otobüslerine yönelik saldırılar gerçekleştirildiğini ve otobüslere çok büyük zararlar verildiğini söyledi.

"Otobüslerimizin gasp edilmesi, el konulması ve seferden alıkonulması istikametindeki hadiselerle karşılaşmış bulunuyoruz" diyerek konuşmasına devam eden Başkan Melih Gökçek, şunlarısöyledi: "Böyle bir olayı kabul edebilmek kesinlikle mümkün değil. Peşinen üzüntülerimizi ifade ediyoruz. Ama olayı gerçekleştiren kişilerin kimliklerine baktığımız zaman Ankara'da her olayın, eylemin arkasında olan gruplar olduğunu görüyoruz ve bundan da ciddi anlamda Ankaralı olarak endişe duyuyoruz."

ODTÜ'de ve Hacettepe Üniversitelerinde otobüslere el konulduğunu hatırlatan Başkan Gökçek, "İki tane otobüsümüz şu anda burada. Araçların ne hale geldiğini birlikte göreceğiz. Aslında aracın üzerine yazılan şeyler bunların kimliklerini açık şekilde ortaya koyuyor. Araçlara yazılan 'İsyan' tabiri de ruh hallerine çok net ortaya koyuyor." ifadelerini kullandı.

"TCK'NIN 14 MADDESİ'NE AYKIRI HAREKET EDİLMİŞTİR"

Saldırıların doğrudan doğruya devlet malına zarar verdiğini ve kamu faaliyetine karşı gasp ve isyan olduğunu kaydeden Başkan Melih Gökçek, "Bu yapılanlar, Türk Ceza Kanunu'nun tam 14 maddesine karşı aleni suçtur. Bu maddeleri okumak istiyorum" diyerek, ilgili kanun maddelerini tek tek okudu.

TCK'nın 38, 39, 40, 109, 113, 117, 125, 151, 152, 180, 214, 217 ve 220. maddelerini okuduktan sonra, 'Ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması, cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla kara ulaşım aracının hareket etmesini engelleyen, bu aracı hareket halinde iken durduran veya gitmekte olduğu yerden başka yere götüren kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçların işlenmesi sırasında kişilerin hürriyetinin tahdit edilmesi dolayısıyla ayrıca cezaya hükmolunur.' hükmünü içeren 223. Maddesini de okuyan Başkan Gökçek, "Dikkat ederseniz, otobüslerimize karşı yapılan eylemler, burada sayılan 14 maddenin 14'üne de uyuyor. Sonuncu madde de direkt olarak son günlerde yapılan eylemleri birebir karşılıyor. Biz bu olaylar karşısında kesinlikle en ufak bir şekilde geri adım atmak niyetinde değiliz." diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni temsil ettiklerini, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin de kamu adına hizmet verdiğini ifade eden Başkan Melih Gökçek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kamu hizmetini kim engellerse, bu engellemelerin karşısında yasal yollara müracaat ederek bunu sonuna kadar takip edeceğiz. Bütün arkadaşlarımdan ricam, özellikle bu tip olayların içerisinde kesinlikle ve kesinlikle en ufak bir şekilde otobüse girildiği takdirde, otobüslerini direkt olarak karakolların önüne çekip kimlik tespiti yaptırmalarıdır."

EGO ŞOFÖRÜNE ÖDÜL

Tuzluçayır'da meydana gelen olayda EGO otobüs şoförü Celal Sağdıç'ın göstermiş olduğu direnişi gururla izlediğini kaydeden ve Sağdıç'ı sahneye davet eden Başkan Gökçek, "Celal'e Toplu İş Sözleşmesi gereği verebileceğimiz en büyük ödülü yazdık. Ben bunu az görüyorum, inşallah önümüzdeki ay bir kez daha vereceğiz. İki sefer üst üste alabileceği en büyük ödülü almış olacak. Milletin, Ankaralının malına sonuna kadar sahip çıktığı için ve bu cesareti gösterdiği için gerçekten bu ödül az bile. Kendisini kutluyorum, tebrik ediyorum ve teşekkür ediyorum." diyerek para ödülünü EGO Genel Müdürü Ulu ile birlikte verdi.

Bu tip cesur davranışların ve devlet malına sahip çıkışların, karşılıksız kalmaması gerektiğinin de altını çizen Başkan Gökçek, bundan sonra da bu tip olayların olmamasını temenni ettiklerini söyledi.

"SÖZ KONUSU ÜNİVERSİTELERE SEFERLER DURDURULABİLİR"

Türkiye'nin bir hukuk ve kanun devleti olduğunu, hiçbir zaman kent içerisinde böyle "başıbozuk" olarak nitelendirdiği anarşiye prim verecek ve en ufak şekilde taviz verecek durumun söz konusu olmadığını ifade eden Başkan Gökçek, "Ayrıca buradan kamuoyuna da duyurmak isterim. Eğer üniversitelerin içerisinde bu tip eylemler devam edecek olursa ve araçlarımız zarar görecek olursa, üzülerek ifade ediyorum, bu araçlarımızın zarar gördüğü üniversitelere araçlarımızı verememe gibi bir durumumuz söz konusu olabilir. Bundan üzüntü duyarız. Bundan da orada eğitim gören diğer yavrularımız zarar görür. Ancak devlet malını da her zaman korumak zorundayız. Çünkü üniversitelerin içerisine polisin girmesine müsaade edilmiyor ve edilmeyince de içeride araçlarımız bu hale geliyor." dedi.

"AMAÇ HALKI KIŞKIRTMAK"

"Araçların üzeri yazılmış, devlet malına inanılmaz bir zarar verilmiş. Kalkıp da hak ve hukuktan bahseden, halktan yana olduğunu söyleyen insanların, halkın otobüsüne vermiş oldukları zararın mantığını anlayabilmek mümkün değil" diyerek üzüntülerini dile getiren Başkan Gökçek, "Bu otobüslerin üzerine yazılan yazıları rica ediyorum televizyonlar göstersinler. Yani bunların halktan yana değil, kamuoyu içerisinde karışıklık çıkarmak isteyen kişiler olduğunu da bütün kamuoyu tanımış olsun." diye konuştu.

Bir gazetecinin otobüs şoförüne verilen ödülün miktarını sorması üzerine Başkan Gökçek, şu açıklamayı yaptı: "Ödül, 60 yevmiye, 2 bin 350 liraya tekabül ediyor. Bir de gelecek ay 2 bin 350 lira alacak inşallah. Yaklaşık 5 bin liraya tekabül edecek. Bu verebileceğimiz en fazla miktar. Aslında az bile veriyoruz. Çünkü arkadaşımız gerçekten örnek olacak, alkışlanacak bir davranış sergiledi. Ondan dolayı kendisini kutluyoruz."

"ODTÜ REKTÖRÜ RAHATSIZLIĞINI DİLE GETİRDİ"

Başkan Gökçek, ödül törenin ardından gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, 'ODTÜ ve Hacettepe rektörleriyle görüştünüz mü?' sorusuna Başkan Gökçek, "ODTÜ Rektörüyle görüştüm ve yardım istedim. Onlar da engellemeye çalıştıklarını söylediler. Kendileri de durumdan rahatsız olduklarını ilettiler." diye cevap verdi.

Soruların ardından, boyanarak ve çeşitli sloganlar yazılarak tanınmaz hale getirilen EGO otobüslerini basın mensuplarına gösteren Başkan Gökçek, "Bu otobüslerin yeniden boyanmasının Ankara'daki belediyeye vereceği zarar ortada. Kamuya vereceği zarar ortada. Tabi bunların hiçbir tanesi cezasız kalmayacak. İnanıyorum ki Türk adaleti bu tahribatı yapanlara gereken cezayı verecektir. İnanıyorum ki kamuoyu da bundan sonra bu tip şeylere itibar etmeyecek ve kendilerini böyle bedava binmek için zorlayan kişilere karşı demokratik tepkilerini mutlaka ortaya koyacaklardır ve milletin malına mutlaka sahip çıkacaklardır. Ben Ankaralının bu şuurda olduğuna yüzde yüz inanıyorum." diye konuştu.

"İLLER ARASINDA ULAŞIMDA EN UCUZ KENT ANKARA"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Türkiye'de iller arasında ulaşımda en ucuz kentin Ankara olduğunu söyledi.

Bir soru üzerine Ankara'daki toplu taşıma ücretlerini değerlendiren Başkan Gökçek, tekli biletlerin aktarma nedeniyle daha pahalı olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bizim gerçek biletlerimiz çoklu biletlerdir ve 150 kuruştur. Bunlara bakıldığı zaman fiyatlar İstanbul'un da İzmir'in de altında. Ama bütün bunlara rağmen, muhalefet, 'Ankara ulaşımda en pahalı yer' tabirini ısrarla kullanıyor. Otobüs İdaresi, Türkiye'de her kentte zarar eder. Zarar etmeyen kent yoktur. Ankara'da geçtiğimiz yıl otobüsten zararımız 121 milyon. Bu zararı yaparken kalkıp da keyfe keder bir zam yapmamız mümkün değil. Kaldı ki otobüsler yenilendi. En son 500 otobüs aldık. Ekleriyle 600'e çıkacak. Bu otobüslere aylık minimum ödememiz 15 milyon lira. Bu da toplu taşımda bilet başına ekstradan 58 kuruş getiriyor, biz bunu da almıyoruz. Şimdi kalkıp da 'Ulaşıma zam yapılamaz, ulaşım pahalı' denirse bize karşı çok ciddi anlamda haksızlık yapılmış olur."

Başkent'te toplu taşıma ücretlerinin Avrupa'yla mukayese edildiğinde 2'de, 3'te, 4'te bir oranında düşük olduğunu belirten Başkan Gökçek, diğer kentlerle karşılaştırıldığında Ankara'nın son derece ucuz bir kent olduğunun ortaya çıkacağını vurguladı.

AYNI MAHKEMEDEN FARKLI KARARLAR

Başkent toplu taşımadaki ücretlere ilişkin geçen hafta yaşanan hukuki sürece de değinen Başkan Gökçek, şöyle konuştu: "Mahkeme kararlarının bir tanesi 2'ye 1 oyla alınmış. Muhalefet oyunu veren hakim arkadaşımız bu fiyatların gayet normal olduğunu da ortaya koymuştur. Ama her zaman fikir birliği maalesef olmuyor. Enteresandır, 2. İdare Mahkemesi bu davalar sırasında önce bizim lehimize karar vermiş ve bize sunulan değerlendirmelerinde, 'Bilet fiyatlarının son derece normal olduğu anlaşıldı' demiştir. Danıştay bozduktan sonra ise 'Bu değerlendirme yapılmamıştır' diye bir karar vermiştir. Her ikisi de aynı mahkeme kararıdır. Daha sonra biz UKOME'de karar alarak fiyatların 2003'e düşürülmesini mahkeme kararı gereği icra ettik. Buna karşı da bu sefer minibüsçü ve halk otobüsçü arkadaşlar dava açtılar. O da 2. İdare Mahkemesi'ne düştü. Mahkeme de 2003 fiyatlarını uygun görmedi yine yürütmeyi durdurma kararı verdi. Onun için de teşekkür ediyoruz."

"İZMİR'E DAVA AÇMIYORLAR"

Otobüs ücretlerinin başta İzmir olmak üzere diğer kentlerle mukayese edildiğinde kesinlikle pahalı olmadığını vurgulayan Başkan Gökçek, "Size bir vurgu yapmak isterim. Tüketici Hakları Derneği Ankara, İstanbul'da ulaşım fiyatlarına dava açarlar. Ama İzmir Belediyesi'ne dava açmazlar. Bunun nedenini de kamuoyunun takdirine bırakıyorum." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber