Çiçek: Herkesin görüşüne saygılıyız

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2010 12:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, anayasa değişiklik taslağında yargı dışındaki maddelerin göz ardı edilerek değerlendirme yapılmasının eksik olacağını söyledi. Herkes gibi yargı kurumlarının başkanlarının da değişiklik taslağıyla ilgili görüşlerini belirttiklerine dikkat çeken Çiçek, "Biz bunları saygıyla karşılarız. Herkesin görüşen saygılıyız." dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, kamuoyuna açıklanan anayasa değişikliği taslağıyla ilgili BBP'ye ziyaretinin ardından basın mensuplarının taslağa yargı kesiminin yorumlarına yönelik soruları cevapladı. Çiçek, Türkiye'nin bir anayasa değişikliğine ihtiyacı olduğunu dile getirdi. "Mümkün olsa 5 madde dışında hepsini değiştirebilsek." diyen Çiçek, Türkiye'nin demokratik standartlarının yükseltmek adına bu değişikliklerin yapıldığını aktardı. Sadece 1 -2 maddeye bakılarak değerlendirme yapılması halinde taslağa yönelik bakışın eksik kalacağına işaret eden Çiçek, 50 lira vergi borcu var diye işadamlarının gümrükten geri döndüğü örneğini vererek, anayasa taslağındaki pozitif ayrımcılıkla ilgili önemli düzenlemeler yaptıkları bilgisini verdi.

Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne en fazla başvuru olan iki ülkeden biri olduğunu söyleyen Çiçek, "Türkiye'de hak ihlaliyle ilgili talebi olan insanlar kendi makamlarından derdini aramak yerine Avrupa'da kurulan mahkemeden arıyorlar. Hem kurumsal hem de anayasal hakları düzenlemeye koyuyoruz. Bunları göz ardı ederek bu ve benzeri maddeleri göz ardı ederek sadece yargıyla ilgili bir değerlendirme yapılırsa eksik olur. Herkes gibi yargı kurumlarının başkanları da görüşlerini belirttiler. Biz bunları saygıyla karşılarız. Bizim yadırgayacağımız husus hukuki bir metnin hukuk terminolojisiyle konuşulması lazım. Bunun dışına çıkılırsa tartışma yapılırsa bu süreç açısından çok doğru bir değerlendirme olmaz. Herkes benim gibi konuşmak zorunda değil. Bunu eleştiren de olur destek verende olur. Biz bunlara açığız dedik. Herkesin görüşüne saygılıyız." değerlendirmesini yaptı.

BBP Genel Sekreteri Mustafa Destici, BBP'nin yapıcı muhalefet anlayışıyla hükümet heyetine son paketle ilgili önerilerini sunduğunu aktardı. Destici, "Her şeyin milletin ve memleketimiz lehine olmasını istiyoruz. Demokrasinin yanında durmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber