Adalet Bakanlığı personeline yol tazminatı kanun tasarısı haline geldi

Adalet Bakanlığında çalışan personelin yol tazminatı oldukça uzun bir süredir gündemdeydi. Bu konudaki talepler nihayet bir karşılık bulmuş ve konuya ilişkin bir kanun tasarısı hazırlanarak Meclis Başkanlığına sunulmuştur. Bakanlar Kurulunca Meclise sevk edilen tasarıya göre, 21 Kasım 2008'den bu yana biriken paralar hizmet süsüresine göre ödenecektir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Mart 2010 15:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TASARININ TAM METNİ

Bakanlar Kurulunca Meclise sevk edilen tasarıyı görmek için tıklayınız.


TASARININ İLGİLİ HÜKMÜ

MADDE 3- 8/5/1991 tarihli ve 3717 sayılı Adli Personel ile Devlet Davalarını Takip Edenlere Yol Gideri ve Tazminat Verilmesi ile 492 Sayılı Harçlar Kanununun Bir Maddesinin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Kanunun 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 2- Daire dışında yapılması gereken her keşif ve icra işlemi için; hâkimlere, Cumhuriyet savcılarına, askerî mahkemelerdeki subay üyelere, adlî tabiplere, icra müdürleri ve yardımcıları ile icra işlemlerini yapmakla yetkili memurlara, hazine avukatlarına, hazine avukatı olmayan il ve ilçelerde davaları takibe yetkili daire amirleri ve 3402 sayılı Kadastro Kanununa göre yetkili kılınan kişilere (275); yazı işleri müdürlerine, hâkim veya Cumhuriyet savcısının kararı üzerine görevlendirilen sosyal çalışmacı, psikolog ve pedagoglara, muhakemat hizmetlerinde görev yapan memurlara, zabıt katipleri ile ceza ve infaz kurum personeli hariç olmak üzere diğer adlî ve idarî yargı personeline (200); mübaşir ve hizmetlilere (150) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar yol tazminatı ödenir.

Bu madde uyarınca yol tazminatı bütçenin ilgili tertibinden her ayın sonunda ödenir ve ayrıca yevmiye ödenmez.

Bir kişinin alacağı aylık yol tazminatı tutarı, en yüksek Devlet memuru aylığının ek gösterge dahil iki katını geçemez.

Kamu adına takibi gereken işler ile hazine avukatlarına, hazine avukatı olamayan il ve ilçelerde davaları takibe yetkili daire amirlerine ödenecek yol giderleri ile yol tazminatı, bu madde hükümlerine göre bütçenin ilgili tertibinden ödenir.

Bu madde uyarınca ödenen yol tazminatı damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz.

Yol giderleri ilgili kişiler tarafından karşılanır. Görülen işler birden fazla ise ödeyecek yol gideri uzaklıkla orantılı şekilde hesaplanır.?

MADDE 4- 3717 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

?GEÇİCİ MADDE 2- 21/11/2008 tarihinden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar bu Kanunun 2 nci maddesi uyarınca banka hesaplarına yatırılan paralar, bu süreler içinde çalışan personele çalışma süresi dikkate alınarak 21/11/2008 tarihinden önce yürürlükte bulunan Kanun hükümlerine göre dağıtılır. Bu şekilde yapılacak ödemelerin Kanunda öngörülen üst sınırı aşması durumunda, artan miktar Hazineye gelir kaydedilir.?


TASARININ GETİRDİKLERİ

1- Tasarı, unvanlara göre yol tazminatı ödemesi getirmektedir.

- Hâkimlere, Cumhuriyet savcılarına, askerî mahkemelerdeki subay üyelere, adlî tabiplere, icra müdürleri ve yardımcıları ile icra işlemlerini yapmakla yetkili memurlara, hazine avukatlarına, hazine avukatı olmayan il ve ilçelerde davaları takibe yetkili daire amirleri ve 3402 sayılı Kadastro Kanununa göre yetkili kılınan kişilere (275);
- Yazı işleri müdürlerine, hâkim veya Cumhuriyet savcısının kararı üzerine görevlendirilen sosyal çalışmacı, psikolog ve pedagoglara, muhakemat hizmetlerinde görev yapan memurlara, zabıt katipleri ile ceza ve infaz kurum personeli hariç olmak üzere diğer adlî ve idarî yargı personeline (200);
- Mübaşir ve hizmetlilere (150),
gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar yol tazminatı ödenecektir.

Memur maaş katsayısı şuan için 0,057383'tir. Buna göre 275 gösterge alanlar her keşif için 15,7 TL; 200 gösterge alanlar her keşif için 11,47 TL; 150 gösterge verilenler her keşif görevi için 8,6 TL alacaktır.

Bu miktar her keşif için verilecek olup, üçüncü fıkrada yer alan düzenlemeye göre, bir kişinin alacağı aylık yol tazminatı tutarı, en yüksek Devlet memuru aylığının ek gösterge dahil iki katını geçemeyecektir.

2- Yol tazminatı her ayın sonunda ödenecek ve ayrıca yevmiye ödenmeyecektir. Yol giderleri ilgili kişiler tarafından karşılanacak, görülen işler birden fazla ise ödeyecek yol gideri uzaklıkla orantılı şekilde hesaplanacaktır.

3- 21 Kasım 2008 tarihinden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar bu Kanunun 2 nci maddesi uyarınca banka hesaplarına yatırılan paralar, bu süreler içinde çalışan personele çalışma süresi dikkate alınarak 21/11/2008 tarihinden önce yürürlükte bulunan Kanun hükümlerine göre dağıtılacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber