'60 bin öğretmen işsiz kalacak' haberi doğru değildir

Bugün gazetesinde yer alan "60 bin öğretmene işsizlik tehlikesi" başlıklı haberini, memurlar.net olarak özellikle alıntılamadık. Zira haber hukuki açıdan doğru değildir. Ancak haberin doğru olup olmadığını bilme imkanına sahip olmayan bir çok internet haber sitesi, daha ilgi çekici başlıklarla söz konusu haberi alıntılamış olup, bu yolla yanlış bir haberin kamuoyunda çok sayıda kişiye ulaşması sağlanmıştır. Haberin neden doğru olmadığına ilişkin olarak, memurlar.net tarafından yapılan açıklama için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Mart 2010 11:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BUGÜN GAZETESİNİN HABERİ

Tekel işçilerinin eylemi sırasında gündeme gelen ve sözleşmeli personel istihdamını düzenleyen kanun maddesi 4/C'nin Danıştay tarafından Anayasa Mahkemesi'ne taşınması işsizler ordusuna yeni işsizlerin katılmasını sağlayacak.

KPSS'Sİ OLMAYAN YANDI

Anayasa Mahkemesi'nin hükmü iptal etmesi halinde 12 bin kişilik TEKEL işçilerinin yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı'nda çalışan sözleşmeli ücretli 60 bin öğretmen ile çeşitli kamu kurumlarda sözleşmeli olarak çalışan 20 bin kişi işsiz kalacak. Böylece sayıları 3.3 milyon bulan işsizler ordusuna 92 bin kişi daha eklenecek. Sosyal güvenlik uzmanı yazarımız Sadettin Orhan, 657 Sayılı Yasanın 4/C maddesinin sadece TEKEL işçilerini kapsamadığı uyarısında bulundu. Bu madde ile özelleştirmeden gelen işçilerin kamu kurumlarında istihdam imkanına kavuştuğunu hatırlatan Orhan, şunları söyledi: ?Bu kapsama Milli Eğitim Bakanlığı'nda çalışan sözleşmeli ücretli öğretmenler de giriyor. Yasa maddesi iptal edilirse TEKEL işçilerinin yanı sıra, öğretmenler de dahil tüm 4/C'li sözleşmeli personel ya 4/B yani sürekli sözleşmeli kapsamına geçecek ya da işsiz kalacak. 4/B kapsamına alınabilmesi için de KPSS puanı gerekiyor. KPSS puanı olmayan öğretmenler atanamayacağı için işsiz kalmaları gündeme gelecek.?

HABER NEDEN DOĞRU DEĞİLDİR?

1- Söz konusu haber, MEB'de 4/C statüsünde çalışan öğretmen olduğu varsayımına dayanılarak yazılmıştır. Ancak MEB'de 4/C kapsamında çalışan öğretmen bulunmamaktadır.

2- MEB'de 4/B'li öğretmen çalışmakta olup, Anayasa mahkemesine iptali için gidilen madde 4/C istihdamı olup, iptali istenen maddenin 4/B ile bir ilgisi bulunmamaktadır.

3- Bu iki nedenden dolayı, haber içeriği doğru değildir. 4/C'nin iptal edilmesi halinde işsiz kalma tehlikesi, sadece 4/C kapsamında istihdam edilen personele ilişkindir. Bu da TUİK'teki 4/C'liler ile özelleştirme nedeniyle çalışan 4/C'lileri kapsamaktadır.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber